Презентація ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ПРИСТРОЇВ ДЛЯ РОБОТИ З ІНФОРМАЦІЄЮ.

Про матеріал

В презентації розповідається про історію виникнення пристроїв, почитаючи з абака і закінчуючи компютером. Урок в вигляді подорожі в минуле.

Історія обчислювальної техніки — це літопис прагнення і досягнень людини в створенні швидших, менших та дешевших обчислювальних приладів. Комп'ютери пройшли довгу дорогу розвитку. Сьогодні в деяких книжках можна найти спогади про те, що прапрадідусям комп'ютерам був абак. Це не зовсім так, оскільки всі відомі рахівниці, і абак – скоріше інструмент для запам'ятовування чисел, як для рахунку


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія виникнення пристроїв для роботи з інформацією

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Історію обчислювальної техніки Історію обчислювальної техніки можна поділити на три етапи:домеханічний, механічний, електронно-обчислювальний.

Номер слайду 4

абак. Перший переносний обчислювальний інструмент абак появився у Вавілоні близько 3000року до н.е. Древньогрецький абак (дошка або "саламінська дошка" по імені острова Саламін в Егейському морі) представляв собою посипану морським піском дощечку. Римляни удосконалили абак, перейшовши від дерев’яних досок, піску і камінчиків до мраморних дошок з виточеними жолобками і мраморними кульками.

Номер слайду 5

рахівниця. В Китаї рахівниця суан-пан складалася із дерев’ної рамки, разділеної на верхні та нижні секції. Палочки відповідають колонкам, а бусинки числам. У китайців в основі підрахунків була не десятка, а п’ятірка. В Японии цей же пристрій для підрахунків носив назву серобян. В Росії довгий час рахували кісточками, щорозкладувалися в кучки

Номер слайду 6

пiдсумовуючий пристрій Перший у свiтi ескiзний малюнок тринадцятирозрядного десяткового пiдсумовуючого пристрою на основi колiс iз десятьма зубцями належить Леонардо да Вiнчi (1452-1519). В 1969 году по кресленням Леонардо да Вінчі американська фірма IBM по виробництву комп’ютерів з метою реклами побудувала робочу машину.

Номер слайду 7

паскаліна. Першим механiчним цифровим обчислювальним пристроєм стала "паскалiна" великого французького вченого Блеза Паскаля (1623-1662) - 6-ти (або 8-ми) розрядний пристрiй на зубчатих колесах, розрахований на пiдсумовування та вiднiмання десяткових чисел (1642 р.).

Номер слайду 8

арифмометр. Через 30 рокiв пiсля "паскалiни" у 1673 р. з'явився "арифметичний прилад" Готфрiда Вiльгельма Лейбнiца (1646-1716) для виконання арифметичних операцiй, включаючи множення i дiлення.

Номер слайду 9

машина Беббіджа. У дев'ятнадцятому столітті англійський учений Чарльз Беббідж розробив проект машини, яка надихнула конструкторів на створення перших електронно-обчислювальних машин.

Номер слайду 10

логарифмічна лінійка Логаріфмфчну лінійку розробив англійський математик-аматор Вільям Отред у 1622 році. Обчислювальний пристрій, що дозволяє виконувати кілька математичних операцій: множення і ділення чисел, піднесення до степеня, обчислення квадратних і кубічних коренів, обчислення логарифма, тригонометричних функцій та інші операції.

Номер слайду 11

ЕОМПерша на Євразійському континенті електронна обчислювальна машина створена в Інституті електротехніки Академії наук України під керівництвом академіка Сергія Олексійовича Лебедєва. У 1952-1953 роках "МЭСМ" була найбільш швидкодіючою (3 тис. операцій у хвилину) і практично єдиною в Європі машиною, що знаходилась у постійній експлуатації.

Номер слайду 12

комп'ютери Згодом електронні обчислювальні машини стали називати комп’ютерами, що в перекладі з англійської мови означає «обчислювач».

Номер слайду 13

еволюція комп'ютера

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Скворцова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Власюк Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Інформатика 4 клас (Морзе Н. В. та ін.)
Додано
2 липня 2018
Переглядів
17740
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку