Презентація "Іван Огієнко"

Про матеріал
Презентація для учнів 5-11 класів, які зможуть не лише під час уроків української літератури, мови, історії Ураїни , а й під час виховної години поповнити свої знання про великого сина нашого народу - Івана Івановича Огієнка (митрополит Іларіон) - українського вченого, мовознавця, історика, митрополита, педагога, політичного і громадського діяча.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Іван Іванович Огієнко (церковне ім'я - Іларіон; 2 січня 1882р. – 29 березня 1972р.) — український вчений, митрополит (від 1944), політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, історик церкви, педагог, дійсний член Наукового Товариства імені Тараса Шевченка (від 1922).

Номер слайду 3

Народився у містечку Брусилів Радомишльського повіту Київської губернії в бідній селянській родині Івана та Єфросинії Огієнків. Був шостою дитиною в сім'ї. Коли Івану ледь виповнилося два роки, внаслідок нещасного випадку загинув батько.

Номер слайду 4

1896 закінчив початкову чотирирічну школу в Брусилові. Далі навчався у Київській військово-фельдшерській школі на медичному факультеті. Із товаришем по навчанню Юхимом Придворовим редагував рукописний місячник «Моя библиотека».

Номер слайду 5

Закінчивши у 1900 році повний фельдшерський курс, за направленням комісії працював у Київському військовому шпиталі. У травні 1903 в Острозі склав іспити в місцевій гімназії й отримав відповідне свідоцтво.

Номер слайду 6

1909 закінчив Київський університет св. Володимира, де займався на філологічному семінарі професора Володимира Перетца. Згодом навчався на Вищих Педагогічних курсах, працював у Київському комерційному інституті. Від 1915 викладав у Київському університеті, був приват-доцентом на кафедрі мови і літератури.

Номер слайду 7

Належав до Української Партії Соціалістів-Федералістів. У 1917-1918 відіграв значну роль в українізації вищих навчальних закладів і шкільництва. Від 1918 — професор кафедри історії української культури Київського Українського Державного Університету.

Номер слайду 8

14 січня 1918р. Огієнко виступив на Всеукраїнському Церковному Соборі у Києві з доповіддю «Відродження Української Церкви», в якій аргументовано довів право Української церкви на самостійне існування. Улітку 1918 виступив засновником і став першим ректором Кам'янець-Подільського державного українського університету. Читає в університеті курс лекцій «Українська культура».

Номер слайду 9

9 жовтня 1940р. був пострижений в чернецтво в Яблочинському Свято-Онуфрієвському монастирі. З 16 березня 1944 — митрополит. Здійснював українізацію церкви на Холмщині шляхом запровадження української мови у богослужіння. Улітку 1944 Огієнко змушений був емігрувати в Словаччину, потім до Швейцарії (жив у Лозанні), а у вересні 1947 — до Канади у місті Вінніпег, де редагував літературно-науковий місячник «Слово істини».

Номер слайду 10

Огієнко доклав чимало зусиль для організації та розбудови українського національно-культурного та релігійного життя у Канаді. Заснував Теологічне товариство, очолював Науково-Богословське товариство, розгорнув велику науково-дослідницьку та видавничу діяльність. Відновив видання і продовжував редагування науково-популярного журналу «Наша культура», «Віра і культура»).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 липня 2020
Переглядів
3489
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку