Презентація к уроку "Формування адаптацій на клітинному рівні"

Про матеріал
Урок створений за програмою "Біологія і екологія. 11 клас". Містить як теоретичні відомості, так і завдання на осмислення інформації та ії практичне використання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування адаптацій на клітинному рівніУрок 4 Автор Потапова Г.І.вчитель біології і хімії вищої категорії, вчитель-методист2019-2020 н.р.

Номер слайду 2

1. Відновлення втрачених або пошкоджених частин клітини2. Захист клітини від несприятливих умов існування 3. Зниження функціональної активності клітин4. Специфікація клітин відповідно умовам існування 5. Формування специфічних клітинних структур. Напрями клітинних адаптацій

Номер слайду 3

1. Відновлення втрачених або пошкоджених складників клітини. А. Розмноження клітин Поясніть, чомуклітина переходить до поділу при зниженні оптимального співвідношення S/V = 0,55.

Номер слайду 4

1. Відновлення втрачених або пошкоджених складників клітини. Б. Відновлення органел і плазматичної мембрани Плазматична мембрана і мембранні органели пошкоджуються під час окиснення надлишком кисню, або іонами Са, або в процесі цитозів (ендо/екзо). Процес відновлення пошкоджених частин відбувається за допомогою єндосом які відокремлюються від Апарату Гольджі.

Номер слайду 5

1. Відновлення втрачених або пошкоджених складників клітини. В. Регулювання кількості Мітохондрій і Хлоропластів шляхом їх подвоєння. Наведіть приклади необхідності подвоєння цих органел в клітинах тварин (людини) і рослин. Знайдіть спільні риси будови Мітохондрій і Хлоропластів. Яка особливість вможливлює їх автономію і здатність до самоподвоєння?

Номер слайду 6

2. Захист клітини від несприятливих умов існування. А. Підвищення активності ферментів антиоксидантної дії: супероксиддисмутази (СОД)каталази, пероксидази. Пригадайте, чому доцільно використовувати пероксид гідрогену для знезараження ран? Про який фермент йдеться? Які досліди можливо провести для виявлення його наявності в живих тканинах еукаріот?

Номер слайду 7

2. Захист клітини від несприятливих умов існування. Б. Захист ДНК від пошкоджень- Репарація – (від англ. DNA repair — «ремонт ДНК»)—набір процесів, за допомогою яких клітина знаходить і виправляє пошкодження молекул ДНК. Цікаво! У клітинах людини щоденно виникає до 1 млн пошкоджень ДНК!

Номер слайду 8

2. Захист клітини від несприятливих умов існування. В. Клітини імунної системи, які контролюють стан інших клітин і знищуюють клітини з пошкодженнями. Т-лімфоцит знайшов і знищує ракову клітину. Клітина виробляє і виводить на поверхню плазматичної мембрани білки гістосумісності. Т-лімфоцити перевіряють наявність і відповідність цих білків. Якщо білки гістосумісності відсутні, або не відповідають нормі, Т-лімфоцит стимулює апоптоз («самогубство клітини»), або сам руйнує пошкоджену клітину.

Номер слайду 9

2. Захист клітини від несприятливих умов існування. Г. Регуляція експресії генів

Номер слайду 10

3. Зниження функціональної активності клітин. Поміркуйте, які процеси відбуваються під час інцистування найпростіших?

Номер слайду 11

4. Специфікація клітин відповідно умовам існування та функціям. Клітинна стінка. Клітини фотосинтезуючої паренхіми і склеренхіми рослин

Номер слайду 12

4. Специфікація клітин відповідно умовам існування та функціям. Змінення кольору клітин бульб картоплі при наявності світла

Номер слайду 13

4. Специфікація клітин відповідно умовам існування. Проаналізуйте малюнки і запропонований текст. В якому напрямі йшли еволюційні зміни розмірів, наявності ядра та форми еритроцитів? Яке пристосувальне значення це має?Змоделюйте!Використовуючи пластилінову кульку, змоделюйте еволюційні зміни еритроцитів, умовно враховуючи, що весь об’єм кульки заповнений гемоглобіном

Номер слайду 14

5. Формування специфічних клітинних структур. Стігма

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Скласти опорну схему за матеріалами навчальної презентаціїПовторити § 3 Виконати завдання:

Номер слайду 16

Напрями клітинних адаптацій. Відновлення втрачених або пошкоджених складників клітини. Захист клітини від несприятливих умов існування. Зниження функціональної активності клітин. Специфікація клітин відповідно умовам існування. Формування специфічних клітинних структур для пристосування до умов середовища

Номер слайду 17

Використано матеріали підручників

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
4.3
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Лариса Миколаївна
    спасибі за чудову розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Shvets Olena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сімонова Яна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Luda Ludmila
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  6. Янкіна Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
13 липня 2019
Переглядів
8670
Оцінка розробки
4.3 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку