Презентація "Кам'янець"

Про матеріал

Презентація "Національний історико-архітектурний заповідник "Кам'янець" (Хмельницька область)"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Сім чудес України» Заповідник «Кам’янець»(Хмельницька обл.) Одне з найтуристичнішихміст в Україні – Кам'янець-Подільський. На його теренах розташований Однойменний старовинний замок, в якому панує особлива атмосфера Середньовіччя. Тисячі туристів їдуть сюди побачити легендарне місце, що називають "квіткою на камені"

Номер слайду 2

Замок у Кам'янці-Подільському, збудований на скелястому півострові у каньйоні річки Смотрич, входить до складу історико-архітектурного заповідника "Кам'янець". Сама фортеця внесена до Списку пам'ятників світової спадщини ЮНЕСКО і входить до 7 чудес України.

Номер слайду 3

Коли саме була зведена перша оборонна споруда на цьому місці, точних даних немає. Вчені досі сперечаються на цю тему. Одні схиляються до 9 ст., інші – до 11 ст. Єдине, в чому вони сходяться, це те, що в 11 ст. на цьому місці стояв дерев'яний частокіл, що оберігав частину Галицько-Волинського князівства. Після масштабної пожежі у 13 ст. дерево прийшлося замінити на камінь. Щоправда, така новація зовсім не вберегла місто від жорстокого хана Батия. У 1240 році він зумів знищити половину населення міста та поневолити на довгих сто років вцілілу частину.1362 рік – кардинальний поворот в історії фортеці. Від чужинців її рятує великий литовський князь Ольгерд, що під Синіми водами вщент розбиває лютих недругів. Відтак, замок переходить у власність п'ятьох братів, племінників князя: Костянтина, Федора, Бориса, Юрія та Олександра. Розпочинається масштабна реконструкція, він набуває сучасних рис. По 1793 рік Кам'янець-Подільська фортеця стає стратегічним королівським містом, центром польського воєводства. Після Польщі у право власності вступила Російська Імперія, яка володіла Кам'янцем до приходу СРСР. Далі на замок чекала російсько-турецька війна 1809-1812 роки, І та II Світова війна та багато інших подій, але замок зумів встояти.

Номер слайду 4

Стара фортеця – це серце твердині. Він має площу близько 1,5 гектара. Збудований у формі неправильного чотирикутника, периметр якого оточують 11 башт (або веж): Папська, Ляська (Біла), вежа Ковпак, Західна, вежа Рожанка, Лянцкоронська, Чорна вежа та інші. Новий замок з'явилася для посилення обороноздатності старого замку та його захисту. Мури зводили після консультацій із голландськими фахівцями. Стіни нового замку укріплюють два бастіони: Південний та Північний. Щоб можна було потрапити на територію Старого замку, спорудили підвісний міст. На відміну від старого замку, споруди замку нового збереглися значно гірше.

Номер слайду 5

Одна із найкрасивіших легенд про фортецю розповідає про похід турків на Кам'янець-Подільський. Турецький султан Осман II переміг Хотин і вже готувався загарбати Кам'янецький замок. Для цього взяв з собою 200 тисяч війська. Чи то неприступність замку налякала володаря, чи навпаки, заворожила, та не міг він відвести погляду від фортеці. Султан запитав у свого вірного слуги: "Хто звів такий дивовижний замок?" Слуга, вражений не менше султана, відповів: "Аллах побудував!" Осман II відповів: "Якщо Аллах будував — Аллах тільки може і взяти" – і, повернувши свої війська, покинув ці землі назавжди.

Номер слайду 6

Щорічно Кам’янець-Подільську фортецю відвідують понад 200 000 людей. На території фортеці є пробита крізь камінь криниця, її ширина до 5 м і глибина 35 м. Фортецю збудували до часів появи вогнепальної зброї, тому башти замку та міста були повністю кам'яними Кам'янець-Подільський замок був у фільмах "Той, хто пройшов крізь вогонь", "Тарас Бульба« та ін. У фортеці проводять різноманітні фестивалі Щороку тут відбувається фестиваль повітряних куль

Номер слайду 7

pptx
Пов’язані теми
Презентації
Додано
10 вересня 2023
Переглядів
1624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку