Презентація "Китайська народна республіка"

Про матеріал

Презентація до уроку географії у 10 класі з теми "Економіко-географічна характеристика Китаю" (нова програма)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Китайська Народна Республіка Прапор Герб

Номер слайду 2

«Візитна картка Китаю» Площа: 9,6 млн. км. кв. Населення: 1,39 млрд. осіб (1 місце в світі) Тип країни׃країна з плановою економікою ВВП׃ 1223,4 млрд (2017р.) ( ІІ в світі, І - в Азії) Столиця: Пекін Державний лад: соціалістична парламентська республіка, унітарна держава Великі міста: міста - мультимільйонери – Шанхай(14,2 млн. чол.), Пекін (12,6 млн. чол.), Тяньцзінь (9,5 млн. чол.), Шеньян (5,1 млн. чол), більше 40 міст-мільйонерів. Грошова одиниця: юань

Номер слайду 3

Грошова одиниця - юянь

Номер слайду 4

Перші паперові гроші з’явилися в Китаї ще до нашої ери і використовувалися в похоронних церемоніях: їх спалювали на вогнищі, розведеному біля могили покійного, вважаючи, що таким чином вони потраплять до небіжчика, щоб полегшити його замогильне життя. В ужитку банкноти поширилися значно пізніше. У древньому Китаї у кінці II століття до н.е. монети відливали з бронзи у формі предметів домашнього ужитку: ножів, дзвіночків, сап, музичних інструментів тощо. В Китаї існує традиція, за якою юнаки та дівчата, які бажають знайти своє кохання, пишуть на грошових банкнотах короткі дані про себе та вимоги до партнера. Ці шлюбні оголошення вільно пересуваються по країні, у багатьох випадках досягають мети, і нерідко стають сімейною реліквією. Грошова одиниця - юянь

Номер слайду 5

Склад території Склад території: 23 провінції, 5 автономних районів, 4 міста центрального підпорядкування : Пекін, Шанхай, Тяньцзінь, Чунцин

Номер слайду 6

«ЕГП Китаю» 1) Держава у Східній Азії, межує з 13 країнами; 2) Приморське положення Сх. Китаю (11 портів-велетнів); 3) Країни-сусіди – нейтральні позаблокові; Росія, КНДР – ядерні держави; 4) Аоминь (Макао) та Сянган (Гонконг) – спеціальні адміністративні одиниці Китаю; Тайвань (Китайська республіка) – квазі-держава з 1949 року 5) Не урегульовані питання з Індією (у Гімалаях) та В'єтнамом (про нафтоносний шельф Південно-Китайського моря);

Номер слайду 7

Сучасність КНР та Китайська республіка — наполягають на легітимності своєї влади і твердять, що саме вони є повноправними володарями «Китаю». КНР є комуністичною державою, в той час як Тайванська республіка — демократичною. Хоча у 1949 році міжнародна спільнота визнавала за Республікою Китай право на володіння материковим Китаєм, з 1970-х років більшість країн змінила зовнішньополітичну орієнтацію на КНР і перенесли свої представництва з Тайпею до Пекіна. Хоча острівний уряд не відмовився від своїх вимог на Китай, Тибет, Внутрішню і Зовнішню Монголії, він все більше ідентифікує себе як «Тайванський» уряд. КНР вважає Тайвань невід'ємною частиною своєї держави, а тому постійно намагається витиснути представників Тайваню з різних міжнародних організацій, посилюючи його ізоляцію. Станом на 2010 рік 22 держави включно з Ватиканом продовжують визнавати Республіку Китай офіційним Китаєм. На противагу цьому, більшість урядів світу розглядають КНР як законного володаря Китаю.

Номер слайду 8

Республіка Китай 1 січня 1912 року з падінням династії Цін була утворена Республіка Китай. Сунь Ятсен, лідер Національної Партії Гоміньдан, був проголошений першим президентом. Невдовзі його змістив з цієї посади колишній генерал цінських військ Юань Шикай, який проголосив себе новим імператором. Китайсько-японська війна 1937—1945 років на деякий час об'єднала націоналістів і комуністів проти спільного ворога. Проте після капітуляції Японії у 1945 році, державна скарбниця Республіки виявилася порожньою. Це стало причиною взаємних звинувачень Гоміньдану і Компартії Китаю, які призвели до громадянської війни. Перемога комуністів змусила уряд Республіки Китай перебратися на острів Тайвань, де він існує по сьогодні.

Номер слайду 9

ПРИРОДНО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ

Номер слайду 10

Рельєф Схід – прибережні рівнини (Велика Китайська), Лесове плато і низькі гори; Захід – центрально-азіатські плоскогір'я і гори (Тянь-Шань, Куньлунь, Тибет, Гімалаї)

Номер слайду 11

Гімалаї

Номер слайду 12

Клімат Помірний, субтропічний: сх. – мусонний, опади випадають літом (1500 мм) Зх. – континентальний, опадів випадає 100 мм 2) пд. - субекваторіальний Лісові ресурси Пн-сх – тайга; пд-сх – тропічні ліси (сильно вирубані) Земельні ресурси Сх. – підзолисті “-” бурі лісові “+” червоноземи і жовтоземи “+”; Зх. - сіро-бурі пустель “-”

Номер слайду 13

Водні ресурси Багаті гідроенергоресурси Зх. Китаю. Багаті водні ресурси – 90% Східний Китай (річки Янцзи, Хуанхе, Амур).

Номер слайду 14

Водні ресурси Янцзи

Номер слайду 15

Водні ресурси Хуанхе

Номер слайду 16

Водні ресурси Амур

Номер слайду 17

У Китаї нарахували близько 100 видів тварин, які не трапляються більше ніде. Найвідоміші з них - це Ірбіс і Панда. Якщо в якому-небудь звіринці в світі у панди народжується дитинча, власники зоопарку зобов’язані переслати його в Китай Китай з кожним роком втрачає понад 1 000 кмІ корисної території через розширення пустель, якими і так зайнята майже 1/3 країни. Тому з 1970 р. працює проект «Зелена китайська стіна», зміст полягає в тому, щоб вибудувати на шляху пустелі масові загородження з дерев і чагарників.

Номер слайду 18

Корисні копалини Кам'яне вугілля – Пн.-Сх. Нафта – Пн.-Сх., Пн.-Зх. Газ – Цн. (Сичуань) Залізна та марганцева руди – Пн.-Сх., Пд. Горючі сланці – Пн.-Сх. Кам'яна сіль – Сичуань, з морської води Вольфрамові руди, олов'яні руди – Пд. Мідні, алюмнієві, поліметалеві руди – Сх. Калійна сіль – Пн. Фосфорити – Пд.

Номер слайду 19

ПРАЦЕРЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ

Номер слайду 20

Населення І тип відтворення; Природний приріст – 4,6 ‰; Старіння населення (середній вік 37,1 років) велика кількість людей при низькій питомій частці молоді; тривалість життя – 75,4 років; від’ємне сальдо міграцій, значні внутрішні міграції; Зайнятість у секторах економіки: третинний – 36,1 %; вторинний – 30,3 % первинний -33,6% Низька вартість робочої сили; “людський фактор”- особливість китайця працівника:колективна ментальність, конфуціанство: виховання поваги до старших, тяги до знань, самообмежування, трудової дисципліни.

Номер слайду 21

Система розселення Середня густота населення – 144,8 чол. на кмІ, сх. -1000 чол. на кмІ, зх. – 1 чол. на кмІ релігія – буддизм (світова), конфуціанство, даосизм (національна); Рівень урбанізації – 52,6%; >1600 міст, з них 123 міста-мільйонера, у т.ч. 17 міст-мультимільйонерів (Чунцін - 30,2 млн осіб; Шанхай – 24,2 млн осіб; Тяньцзінь- 14,4 млн осіб…)

Номер слайду 22

Китайські ієрогліфи (алфавіт) Каліграфія в Китаї займає провідне місце з усіх видів мистецтв, адже всього налічується понад 87 000 ієрогліфів

Номер слайду 23

Цікаві факти Через перенаселення в 1980 р. уряд КНР ухвалив закон про одну дитину на одну сім'ю, що призвело до старіння населення. Тепер влада скасувала цей закон і водночас заборонили визначати стать майбутньої дитини. Річ у тім, що в сім'ї почесніше мати хлопчика, а якщо на УЗІ з'ясовується, що дитина - дівчинка, то багато мам йдуть на абор Програма «однієї дитини» в Китаї стала причиною вбивства новонароджених дівчаток, що призвело до значного дисбалансу статей. Сьогодні дівчаток у Китаї на 32 мільйони менше, ніж хлопчиків. У майбутньому десятки мільйонів чоловіків не зможуть знайти собі дружину. Майже половина населення Китаю безграмотна. Це, до речі, не такий вже й поганий показник: ще в середині 20 століття грамотою не володіло і 90% китайських громадян.

Номер слайду 24

У Китаї великі проблеми з житлом. Дозволити собі купити повноцінну квартиру може не кожен, тому велике поширен-ня одержали кімнати - капсули.

Номер слайду 25

Китайці – завзяті курці. Щорічно в країні викурюється близько 2200 мільярдів сигарет, з яких близько 400 мільйонів – підроблені, виготовлені в підпільних фабриках. Абсолютна більшість курців тут – чоловіки; жінки в Китаї майже не палять. 200 мільйонів китайських громадян живуть менш ніж на один долар в день. Бідністю в країні вважається дохід менше 1,25 долара в день. За деякими оцінками, Китай страждає від найпотужнішого «відпливу умів» у світі. Семеро з 10 студентів, які від’їжджають працювати за кордон, ніколи не повертаються назад в Китай.  Очевидці стверджують, що китаєць і лінь – поняття не сумісні. Працюють китайці дуже і дуже багато. У їхній мові навіть не існує слова, еквівалентного поняттю «відпустка»! Оплачуваних відпускних днів у році для китайців, як правило, не більше п’яти.

Номер слайду 26

Китайська кухня Їжа в Китаї на любителя. Крім того, що готують все що бачать, так і їсти буде складно, якщо паличками не вмієте орудувати.

Номер слайду 27

Китайська кухня має найдавнішу історію та багаті традиції. Вона нерозривно пов'язана з давньою китайською філософією. Збалансованість продуктів з овочами, приправами, спеціями створює неповторний смак, аромат і колір. Гармонійне єдність цих трьох елементів завжди було в основі китайського кулінарного мистецтва. Китайська кухня

Номер слайду 28

Цікаво, що колір жалоби в Китаї білий

Номер слайду 29

На даний момент в китайській армії служить понад 2,2 мільйона чоловік і це найбільша армія в світі. А при великомасштабних військових діях можуть поставити під зброю близько 400 мільйонів чоловік.

Номер слайду 30

Для того щоб військові в Китаї весь час тримали голову не тільки високо, але і рівно, до їх комірника прикріплюють голку, яка практично впирається в шию

Номер слайду 31

Бойове мистецтво Китаю Традиційні школи ушу глибоко сягають корінням у китайську культуру. Майстри бойових мистецтв Китаю, крім навчання техніці бою, виховують у своїх учнів високі моральні якості.

Номер слайду 32

Монахи Китаю

Номер слайду 33

У Китаї встановлено "Закон про шлюб", згідно з яким чоловіки, які досягли 22 років, і жінки не молодше 20 років мають право вступити в шлюб і отримати шлюбне свідоцтво у відповідному компетентному органі. Весільні обряди у нацменшин проходять по-різному: вони іноді пишні і урочисті, а іноді прості і скромні. У цей день у одних прийнято радіти і співати пісні, у інших нареченим покладено ридати перед відходом з рідного дому. У одних хлопці вибирають наречену, у інших, навпаки, - дівчата в чоловіки беруть хлопців. Одягають наречених в червоний колір, вважають, що він приносить удачу Весільний обряд

Номер слайду 34

ГОСПОДАРСТВО

Номер слайду 35

Імпорт технологій Нестача власних технічних та фінансових можливостей для модернізації національної економіки заохочення імпорту технологій для виробництва програмного забезпечення, нових матеріалів, нових видів енергії, телекомунікаційної індустрії, розвідки корисних копалин, медицини, тощо. Хайдань (на півн. від столиці) китайська “Силіконова долина” + > 120 національних індустріально-технологічних парків; Нині Китай з імпортера технологій став світовим лідером за об’ємом високотехнологічного експорту

Номер слайду 36

Експортна орієнтація економіки Об’єм експорту - І місце в світі: експортних товарів ≈ 50 тис. найменувань; 80% валютних надходжень спрямовуються на імпорт нових технологій та модернізацію виробництва Китайські товари різної якості експортуються в усі країни світу – “дві економіки Китаю”: продукція з найвищими стандартами якості промислових підприємств-велетнів - у високорозвинуті країни; низькоякісні дешеві товари дрібних кустарних підприємств, контрафактна продукція провідних світових брендів - у країни “третього світу”

Номер слайду 37

ГЕС "Три ущелини", роз-ташована на річці Янцзи в Китаї, є найпотужнішою електростанцією в світі Енергетика Виробництво електроенергії – І місце в світі (23,8%) ТЕС -81% (на вугіллі, переважно імпортній нафті) ГЕС – 15%. Найбільші з них збудовано на річках Хуанхе, Янцзи, Сунгарі АЕС – 3% (до 2030 р. – найбільший в світі споживач атомної енергії) ВДЕ -1% (вітрові, сонячні, геотермальні, біоенергетика)

Номер слайду 38

Викид води на ГЕС “Три ущелини”

Номер слайду 39

Металургія Сталь (І) – 49,2 % світу 1,5 тис. підприємств на власній сировині + імпорт якісної руди із Австралії, Бразилії, Індії; модернізація великих державних комбінатів; низький технічний рівень малих напівкустарних заводів Кольорові метали: І – алюміній, цинк, свинець, олово, сурма, вольфрам, вісмут; 2 - магній, молібден, ванадій; 3 - титан, золото, срібло; 4 – мідь, літій

Номер слайду 40

Машинобудування Багатопрофільна структура, універсальність Автомобілі (І - ≈ 30% світу): Ѕ - місцеві бренди; екологічно чисті (електромобілі, велосипеди, на альтернативному паливі) та економічні автомобілі; Ѕ - спільні підприємства з Німеччиною, Японією, США, Республікою Корея Морські судна (І -38% світу): балкери, дедвейти, пасажирські судна Електроніка: майже всі світові бренди електроніки виготов-ляються або розробляються у Китаї Літаки: складання “Аеробус” Енергетичне, металургійне, гірничодобувне обладнання, верстати

Номер слайду 41

Хімічні виробництва 3 напрямки спеціалізації: Хімія для сільського господарства; Полімери з нафти: пластмаси, хімічні волокна, синтетичний каучук фармацевтика

Номер слайду 42

Легка промисловість Галузь промисловості Основні виробництва Легка промисловість Текстильна (Шанхай, Пекін, Тяньцзінь (вовняні, шовкові, бавовняні тканини)) Швейна (дешевий одяг із синтетичних тканин) Взуттєва

Номер слайду 43

Сільське господарство Зернові культури – рис (І), пшениця (І) сх., гаолян, просо (Пн.-Сх.), ячмінь (Тибет)

Номер слайду 44

Рисові поля

Номер слайду 45

Сільське господарство Технічні культури – тютюн (І), соя (V), бавовник (ІІ), чай (І), цукрова тростина (ІІІ), цукрові буряки (ІХ)

Номер слайду 46

Чайні плантації

Номер слайду 47

Сільське господарство Інші – батат, ямс, маніок – Пд.-Сх.

Номер слайду 48

Сільське господарство Свинарство – І місце в світі за поголів’ям.

Номер слайду 49

Свинарство – провідна галузь тваринництва

Номер слайду 50

Сільське господарство Птахівництво – передмістя.

Номер слайду 51

Сільське господарство Вівчарство, кози, яки, коні, верблюди – захід.

Номер слайду 52

Сільське господарство бджільництво – Пд.-Сх..

Номер слайду 53

Сільське господарство Шовківництво – Пд., Пд.-Сх.. Рибальство, рибництво, морепродукти - Пн.- Сх.

Номер слайду 54

Виробництво коконів шовкопряда

Номер слайду 55

Домінуючі складові третинного сектору

Номер слайду 56

Освіта >3000 вишів: 2/3 державні, у топ-200 найкращих вишів світу 7 китайських; готує кадри на базі кращих університетів світу Інформаційні технології: основний напрям – програмування Фінансова діяльність: Ѕ світових запасів валюти, міжнародні фінансові центри Міжнародний туризм: за валютними надходженнями від туризму 4-е місце в світі Транспорт: залізниці - ѕ вантажів,1/2 пасажирів, найбільша в світі мережа високошвидкісних залізниць автодороги - 70% високошвидкісні автостради >2000 морських портів, 11 з них – найбільших в світі аеропорти-хаби: Пекін, Сянган, Пудун

Номер слайду 57

Зовнішня торгівля Експорт Імпорт Мінеральна та сільськогосподарська сировина Машини і обладнання (40%) Текстиль Нафта, мінеральне паливо, руди Меблі, одяг Ядерні реактори Інтегральні схеми Автомобілі, літаки Верстати, швейні машини, електронну апаратуру Оптичне, медичне обладнання

Номер слайду 58

Велика Китайська стіна - найбільший пам'ятник архітектури, має довжину в 8 851 км. Спочатку її створювали для захисту території від войовничих кочових племен.

Номер слайду 59

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Разанцев Володимир Вікторович
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 вересня 2019
Переглядів
9061
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку