Презентація "Клас павукоподібні"

Про матеріал

Метою презентації єознайомити учнів з особливостями зовнішньої та внутрішньох будови павукоподібних,їх різноманітністю,значенням.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛАС ПАВУКОПОДІБНІ

Номер слайду 2

Класифікація павукоподібних ЦАРСТВО ТВАРИНИПІДЦАРСТВВО БАГАТОКЛІТИННІТИП ЧЛЕНИСТОНОГІКЛАС ПАВУКОПОДІБНі РЯДПАВУКИКЛІЩІСКОРПІОНИПСЕВДОСКОРПІОНИРІД ПАВУК вид п.хрестовик

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА . Середовище існування Наземне (пустелі, ліси, поля, на ґрунті, рослинах тощо)Інші організми (паразити)Водне (рідко. ВІДДІЛИ ТІЛА-ГОЛОВОГРУДИ,ЧЕРЕВЦЕ4 ПАРИ ПРОСТИХ ОЧОК4 ПАРИ КІНЦІВОК 2 ПАРИ РОТОВИХ ОРГАНІВ;1 ПАРА-ЩЕЛЕПИ(ХЕЛІЦЕРИ); 2 ПАРА-НОГОЩУПАЛЬЦЯ(ПЕДИПАЛЬПИ)4 ПАРИ ПАВУТИННИХ БОРОДАВОК

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ЗОВНІШНЯ БУДОВА ТІЛАТіло павукоподібних складається з головогрудей і черевця Головогруди вкриті щільною кутикулою і включають шість сегментів. Кінцівки першого сегмента — хеліцери — є органами захоплення і подрібнення їжі. У павуків на кінчиках хеліцер відкриваються протоки отруйних залоз. Кінцівки другого сегмента — педипальпи — виконують функцію утримання здобичі, , слугують органами дотику. Очі-прості(8 простих)

Номер слайду 8

ЗОВНІШНЯ БУДОВА ТІЛА Кінцівки наступних чотирьох сегментів — ноги — беруть участь у пересуванні, плетінні павутини (павуки), викопуванні нірок, утриманні яєчного кокона, здобичі. Вони мають нюхові та дотикові рецепториантени у павуків редукуються Черевце з'єднується з головогрудьми за допомогою сьомого сегмента, який не несе кінцівок. Кінцівки черевця, які несуть «зябра», перетворюються на «легені»Кінцівки десятого й одинадцятого сегментів утворюють у павуків павутинні бородавки-4 пари(600 павутинних залоз)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Травна система. Більшість павукоподібних — хижаки, пристосовані до живлення напіврідкою їжею. Травлення у багатьох павукоподібних відбувається в два етапи: 1) зовнішнє, 2) внутрішнє (кишкове). Спіймана здобич убивається отрутою, покриви жертви розриваються і всередину вводяться травні соки. Потім розріджений вміст жертви всмоктується. Для цього слугує забезпечена м'язами глотка, яка переходить у тонкий стравохід і далі, — у сисний шлунок. Продовжується травлення в шлунку і кишківнику. Вирости кишківника утворюють печінку, клітини якої виділяють травні ферменти.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дихальна система. Павукоподібні мають різноманітні дихальні системи. Павукоподібні мають різноманітні дихальні системи. Об'єднує їх дихання атмосферним повітрям, характерне навіть для тих видів, які вторинно переселилися у вод. Дихальна система представлена легеневими мішками або трахеями. Легеневі мішки та трахеї відкриваються назовні отворами — стигмами на боках чи на черевній поверхні члеників. У легеневих мішках розташовані численні листоподібні складки, в яких є кровоносні капіляри

Номер слайду 13

Дихальна система Легеневі мішки павукоподібних за структурою подібні до зябер ракоподібних. Легеневі мішки павукоподібних випаровують багато води, тому легеневі форми (деякі павуки, скорпіони) змушені жити в місцях, насичених вологою,— у підстилці тропічного лісу, ґрунті, норах. Трахеї — це система розгалужених трубочок, які підходять безпосередньо до всіх органів, де і здійснюється тканинний газообмін..

Номер слайду 14

Номер слайду 15

КРОВОНОСНА СИСТЕМА Гемолімфа від серця йде по декількох судинах до передньої частини тіла,   де виливається в лакуни між органами. Кровоносна система найскладніша у скорпіонів і павуків, у яких дихання легеневе, гемолімфа в них є переносником газів, має пігменти, які зв'язують кисень. Простіша будова кровоносної системи у павукоподібних, які дихають трахеями. Найпростіша кровоносна система у кліщів: у них її може не бути зовсім або вона складається з мішкоподібного серця і пари остій (отворів).

Номер слайду 16

КРОВОНОСНА СИСТЕМАНайпростіша будова кровоносної системи у кліщів: у них її може не бути зовсім або вона складається з мішкоподібного серця і пари остій (отворів). Кровоносна система найскладніша у скорпіонів і павуків, у яких дихання легеневе, гемолімфа в них є переносником газів, має пігменти, які зв'язують кисень.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

РЯД ПАВУКИРяд Павуки Арахна – (від грец. Arachne – павук). У старогрецьких міфах це ім'я дівчини, яка, за переказами, досягла такого високого ткацького мистецтва, що викликала на змагання саму богиню Афіну. Арахна виткала тканину краще за Афіну. Але Афіна не визнала переваг Арахни і перетворила її на павука, що вічно тче свою павутину. 

Номер слайду 19

Нервова система  характеризується концентрацією нервових вузлів. У павуків у передньому відділі головогрудей виникає єдине скупчення нейронів — головогрудна нервова маса. З органів чуття розвинені дотик (чутливі волоски на тілі та кінцівках) і нюх. Зір дуже слабкий..

Номер слайду 20

ВИДІЛЬНА СИСТЕМАСистема виділення представлена мальпігієвими судинами — сліпими виростами кишківника. У їхніх клітинах накопичуються екскрети. Речовини, що виділяються, заздалегідь зневоднюються, щоб уникнути втрати води. У деяких примітивних павукоподібних як органи виділення збереглися рудименти метанефридіїв. Шкідливі речовини з гемолімфи надходять у мальпігієві судини та по них потрапляють у кишківник звідки виводяться через анальний отвір.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Павукоподібні — роздільностатеві тварини. Запліднення у представників одних видів зовнішнє, у інших — внутрішнє. Зустрічається у них і партеногенез — розмноження без запліднення, коли самка відкладає незапліднені яйця, з яких розвиваються виключно самки. Зазвичай павукоподібні відкладають яйця, але є і живородні види. Розвиток — без перетворення (з яєць вилупляються маленькі особини, подібні на дорослих). У багатьох видів спостерігається турбота про потомство: самки охороняють кокон з яйцями. РОЗМНОЖЕННЯ ПАВУКОПОДІБНИХ

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

ПАВУК-СРІБЛЯНКА Паук-сріблянка – єдиний павук, який живе під водою. Він оселяється у пухирі з павутини, заповненому повітрям, це так званий водолазний дзвін. Час від часу він піднімається на поверхню, щоб захопити пухирець повітря для поповнення запасів. Полює сріблянка на водних безхребетних. Павуки-плюваки названі так тому, що плюють у свою здобич клейкою речовиною, яка перетворюється у павутину.

Номер слайду 26

ПАВУК-СРІБЛЯНКА

Номер слайду 27

КОСАРИК –ВІВЧАР НАСТІННИЙ

Номер слайду 28

Отруйні павуки. Отруйні павуки світу. Червоноспинний павук Коричнева вдова. Бурий самітник. Каракурт або чорна вдова. Американський бродячий павук. Деревний воронковий павук. Бразильський мандрівний павук – найотруйніший у світі павук. КАРАКУРТ

Номер слайду 29

КЛІЩІ

Номер слайду 30

Вони мають короткі головогруди та черевце розділене на дві частини, задню частину черевця з отруйним жалом на кінці вони використовують для нападу на здобич та захисту. Педипальпи у них великі у вигляді клешнів і слугують для захоплення та утримання здобичі. Скорпіони – живородні, самка виношує своє потомство на черевці. Вони є небезпечними для людини, але їх небезпека дещо перебільшена. Найотруйнішим вважається жовтий палестинський скорпіон, отрута якого порівнюється з отрутою індійської кобри. Ряд скорпіони

Номер слайду 31

СКОРПІОН

Номер слайду 32

РЯД ПСЕВДОСКОРПІОНИГрупа дрібних (2-7 мм) павукоподібних, що ведуть скритний спосіб життя під корою, в печерах, під камінням тощо. В дикій природі, а також в будівлях людини, бібліотеках, музеях зустрічається книжковий псевдоскорпіон, що полює на дрібних комах. Отруйні залоз у них знаходяться у клешнях.

Номер слайду 33

РЯД СОЛЬПУГИСольпуги (фаланги, біхорки, павуки-верблюди) – група павукоподібних, що мешкають у посушливих місцевостях. Вони мають великі міцні хеліцери, що нагадують клешні. Не зважаючи на досить страшний вигляд вони не отруйні, хоча можуть боляче вкусити.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Роль павукоподібних у природі та житті людини Деякі види мешкають у житлі людини, полюють на комах - шкідників. (Павук – косарик фолькус)Отрута деяких видів становить загрозу здоров'ю і життю людини та свійських тварин (Тарантул та каракурт)З отрути павуків виготовляють ліки, зокрема заспокійливе та снодійне.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
3 березня
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку