Презентація класної години. "Дії під час виникнення пожежі"..

Про матеріал
Сприяти засвоєнню учнями основних причин виникнення пожеж, розвивати уміння запобігати їм, а в разі потреби, гасити їх; виховувати дбайливість, обережність, мужність і відважність. Щоб запобігти пожежам у житлових будинках, треба знати основні правила пожежної безпеки і суворо їх додержувати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роботу виконала Чаговець Людмила Борисівна, учитель Коротичанського ліцею Харківської районної ради

Номер слайду 2

Мета: сприяти засвоєнню учнями основних причин виникнення пожеж, розвивати уміння запобігати їм, а в разі потреби, гасити їх; виховувати дбайливість, обережність, мужність і відважність.

Номер слайду 3

Якщо з вогнем поводитися обережно, пожежа так просто не виникне. Найбільш поширеними її причинами є недбале поводження з вогнем, пустощі та гра з ним дітей, несправність печей і димоходів, порушення правил пожежної безпеки при використанні електрообладнання, електроприладів тощо.

Номер слайду 4

Як свідчить статистика, недбале поводження з вогнем займає перше місце серед різноманітних причин виникнення пожеж. Щоб запобігти пожежам у житлових будинках, треба знати основні правила пожежної безпеки і суворо їх додержувати. Не можна накривати газетами електроприлади, які легко нагріваються.

Номер слайду 5

Багато пожеж ще трапляється від дитячих пустощів – гри із сірниками, розкладання вогнищ всередині будов та поблизу них, а також у полі, в лісі. Порушення правил може призвести до небезпечних наслідків. Перед початком опалювального сезону всі печі, кухонні та водогрійні джерела, котельні, системи парового опалення необхідно ретельно перевірити і відремонтувати.

Номер слайду 6

Керогазом, примусом, газовою плиткою також треба вміти користуватися. Не можна вмикати в електромережу одночасно кілька приладів, з`єднувати між собою проводи і залишати їх неізольованими; встановлювати додаткові розетки, патрони, вимикачі, саморобні запобіжники – “жучки”; обгортати електролампи папером, ставити поблизу від них легкозаймисті предмети і матеріали.

Номер слайду 7

Забули вимкнути електроплитку, праску або чайник – ось і пожежа. Електричні нагрівальні та освітлювальні прилади створюють комфорт у побуті, полегшують працю людині. Але часом ми забуваємо, що прилад увімкнено, залишаємо його на тривалий час без нагляду. Перегрівання таких приладів теж спричиняє пожежу. Ознаками тління або горіння електричних приладів є потемніння бавовняного обплетення, запах горілої гуми, іскріння у місцях короткого замикання.

Номер слайду 8

Окремо треба сказати про курців. З їх вини часто виникають пожежі, оскільки діти, криючись від дорослих, обирають для паління цигарок затишні куточки – горища, сараї, скирти соломи та ін. Гра з вогнем – одна з основних причин пожеж, жертвами яких часто стають самі діти.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вогонь дає людині світло і тепло. Але вогонь має також страшну руйнівну силу. Боротьба з ним вимагає професійних методів і спеціального обладнання. При перших ознаках пожежі слід негайно викликати пожежну допомогу. Для цього необхідно набрати по телефону 301. Говорити слід спокійно, чітко, не поспішаючи.

Номер слайду 11

Дуже важливо правильно назвати вулицю, номер будинку, а якщо він не відомий, то який-небудь примітний орієнтир (біля кінотеатру, у тому будинку, де їдальня, біля будинку, що будується, біля школи та ін.). Важливо зустріти пожежну машину, особливо, якщо не було названо № будинку, а зовнішніх ознак пожежі (дим, полум`я) не видно. Інакше, доки пожежники розшукуватимуть це місце, вогонь набере сили.

Номер слайду 12

Для ліквідації загоряння на початку або обмеження дальшого поширення вогню до прибуття пожежної допомоги застосовуються первинні засоби пожеж. До них належать вогнегасники, бочки з водою, ящики з піском, кошми (азбестові або з цупкого матеріалу), внутрішні пожежні крани з рукавами і стволами, а також протипожежний інвентар – ломи, лопати, сокири, відра, драбини і т. д.

Номер слайду 13

Первинні засоби гасіння пожеж завжди повинні бути на своєму місці, бути справними і готовими до дії. Використовувати їх не за призначенням категорично забороняється. Горіння можна ліквідувати, якщо охолодити або видалити горючу речовину, припинити доступ до неї повітря.

Номер слайду 14

Для цього використовують воду. Вона може застосовуватися у вигляді суцільного, компактного або дощеподібного розпиленого струменя. Компактний струмінь, що подається під великим тиском, має велику ударну силу, він відриває полум`я від палаючої речовини і охолоджує її. Розпилений струмінь, що складається з дрібних краплин, перетворюється в пару, забираючи тепло, що також сприяє припиненню горіння.

Номер слайду 15

Проте слід пам`ятати: не всі горючі предмети і речовини можна гасити водою. Не можна використовувати воду для гасіння пожежі в приміщеннях, де знаходяться речовини, які вступають з нею в хімічну реакцію (карбіт кальцію, металевий натрій, фосфор, негашене вапно та ін.), внаслідок якої можуть статися спалахи, виділення вибухово-небезпечних газів або різке підвищення температури. Не можна гасити водою легкозаймисті та горючі рідини (бензин, гас, нафту та ін.).

Номер слайду 16

Вода – електропровідник, тому нею не гасять електромережі та установки, які перебувають під струмом. Найпростішим засобом гасіння невеликої кількості розлитої на підлозі або на землі рідини є пісок. Він трохи охолоджує речовину, яка горить, утруднює доступ до неї повітря і створює перешкоду для виділення нової горючої рідини. Зберігається пісок у дерев`яних або металевих ящиках, поряд з якими повинна бути лопата.

Номер слайду 17

Виявивши запах горілої гуми, іскріння у місцях короткого замикання або виникнення пожежі, насамперед треба вимкнути струм (вимикачем, рубильником) або викрутити запобіжні пробки на розподільному щиту, а потім уже гасити пожежу наявними протипожежними засобами. Невимкнені електроприлади і проводи, що горять, у виняткових випадках, можна гасити сухим піском, вуглекислотним вогнегасником або збиваючи з них полум`я сухим одягом.

Номер слайду 18

Коли вибухає керогаз або примус, падає запалена гасова лампа, гас звичайно розливається і відразу спалахує. У таких випадках на нього треба накинути і щільно притиснути змочену водою кошму (брезент, килим, ковдру). Треба стежити, щоб скрізь, де належить, були встановлені й зберігалися в справному стані протипожежні щити з повним набором справних первинних засобів пожежогасіння і протипожежного інвентаря.

Номер слайду 19

1. У яку бочку не можна налити води? 2. Чи можна гасити вогнегасником електромотор, що перебуває під напругою? 3. Чому може відмовити ручний насос, який качає воду з водойми? 4. Що таке самозагоряння і які ви знаєте самозаймисті речовини? 5. Що таке горіння? Як його припинити? 6. Чи всяку пожежу можна гасити водою? 7. Які ти знаєш первинні засоби пожежогасіння? 8. Що повинен робити учень, побачивши пожежу? 9. Як погасити електропроводку? 10. Які предмети легко загоряються?

Номер слайду 20

Учитель: Хоч вогонь нам друг – дивись, Краще ти побережись! Коли будеш пустувати – Недалеко до біди, Від вогню добра не жди! Пам`ятать всім дітям варто – Із вогнем погані жарти! Як побачиш – десь горить, Мусиш ти в ту саму мить До пожежників дзвонити, Про пожежу сповістити. Вивчіть правила пожежні. Будьте завжди обережні. Знає хай дитина кожна: жартувать з вогнем не можна. З вогнем не жартують! Ти чуєш, друже! Поводься з вогнем обережно дуже!

ppt
Додано
22 липня 2020
Переглядів
1903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку