Презентація "Клітинне дихання"

Про матеріал
Дана презентація дає характеристику особливостям обміну речовин авто - та гетеротрофів. А також коротку узагальнюючу характеристику етапам енергетичного обміну речовин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛІТИННЕ ДИХАННЯ, ЙОГО БІОХІМІЧНІ МЕХАНІЗМИ

Номер слайду 2

ОБМІН ЕНЕРГІЇ — це сукупність процесів, що забезпечують надходження, перетворення та видалення енергії у біосистемах. Основним джерелом світлової енергії є Сонце, а хімічної - хімічні зв'язки готових органічних речовин.

Номер слайду 3

Енергетичні перетворення світлової чи хімічної енергії у клітинах відрізняються від енергетичних процесів неживої природи тим, що: а) основою є окисно-відновні реакції, що відбуваються за участі ферментів; б) мають поступовий (поетапний) характер; в) здійснюються за участі високоспеціалізованих структур — фотомембран, мезосом, мітохондрій та хлоропластів; г) для акумулювання, збереження й внутрішнього перенесення енергії слугує АТФ.

Номер слайду 4

Аденозинтрифосфатна кислота (АТФ) — органічна сполука, що належить до вільних нуклеотидів і є універсальним хімічним акумулятором енергії у клітині. Молекула АТФ є нуклеотидом, який складається із аденіну, рибози і трьох залишків ортофосфатної

Номер слайду 5

Під час відщеплення фосфатної групи від АТФ вивільняється близько 42 к. Дж енергії та утворюється АДФ (аденозиндифосфатна кислота). Коли ж від молекули АТФ відщеплюються два фосфат-йони, то утворюється АМФ (аденозинмонофосфатна кислота) і звільняється близько 84 к. Дж енергії. Процеси розщеплення й утворення АТФ відбуваються постійно відповідно до схеми:

Номер слайду 6

Енергія макроергічних зв'язків АТФ вивільняється в реакціях гідролізу і використовується для виконання будь-якої роботи клітини. Синтез АТФ відбувається завдяки реакціям фосфорилювання, що можуть здійснюватися в цитоплазмі (субстратне фосфорилювання) в мітохондріях (окиснювальне фосфорилювання) В хлоропластах (фотофосфорилювання).

Номер слайду 7

У живій природі розрізняють три основні способи отримання енергії. Перший із них властивий автотрофним організмам, другий — гетеротрофним, третій властивий авто- й гетеротрофам:

Номер слайду 8

1. У автотрофних організмів зовнішня енергія поглинається хлорофілом (бактеріохлорофілом) й перетворюється в хімічну енергію АТФ. Далі з вуглекислого газу й води в темновій фазі синтезується глюкоза.

Номер слайду 9

В живій природі цей спосіб властивий фотоавтотрофам, у яких спостерігається кисневий фотосинтез (ціанобактерії, рослини)бактеріальний фотосинтез, що на відміну від кисневого фотосинтезу відбувається в анаеробних умовах без виділення кисню (пурпурні й зелені сіркобактерії).

Номер слайду 10

Поряд з фотосинтезом зв'язування вуглекислого газу в природі здійснюється в процесі хемосинтезу з використанням хімічної енергії окиснення неорганічних сполук (сірко-, залізо- та нітрифікуючі бактерії).

Номер слайду 11

2. У гетеротрофних організмів хімічна енергія поживних речовин перетворюється в процесах клітинного дихання в енергію макроергічних зв'язків АТФ . Ці енергетичні перетворення відбуваються в мітохондріях як процеси гліколізу, бродіння, субстратного та окиснювального фосфорилювання.

Номер слайду 12

3. У автотрофних й гетеротрофних організмів внутрішньоклітинні перетворення енергії АТФ в різні форми енергії (електричну, світлову, теплову, механічну) сприяють виконанню клітиною процесів життєдіяльності. Частина цієї енергії втрачається у вигляді теплоти.

Номер слайду 13

Ознаками подібності є утворення таких універсальних речовин: піровиноградна кислота й АТФ, використання кисню як акцептора електронів й Гідрогену, розщеплення до кінцевих продуктів Н2 О і СО2, використання подібних ферментів. КЛІТИННЕ ДИХАННЯ — це сукупність процесів біологічного окиснення поживних речовин з вивільненням хімічної енергії, що акумулюється в АТФ. Процеси дихання в клітинах організмів різних царств живої природи подібні за багатьма ознаками.

Номер слайду 14

Типи клітинного дихання:

Номер слайду 15

Етапи енергетичного обміну

Номер слайду 16

ЕТАПИ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБМІНУ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва етапу. ХарактеристикаІ. Підготовчий (у травних вакуолях, лізосомах чи травному каналі; вивільняється всього 0,2—0,8 % енергії)Під дією травних ферментів складні органічні сполуки розщеплюються до сполук, що їх може засвоювати організм. Енергетичний ефект цього етапу незначний, і вся енергія розсіюється у вигляді теплотиІІ. Безкисневий (анаеробний) (у гіалоплазмі клітин; вивільняється лише 5—7 % енергії)Прості органічні сполуки розщеплюються без участі кисню: розщеплення глюкози — гліколіз, жирних кислот — ліполіз, амінокислот — протеоліз. Енергетичний ефект гліколізу — 200 к. Дж (116 к. Дж — на теплоту, 84 к. Дж — на АТФ): С6 Н12 О6 + 2 АДФ + 2 Н3 РО4 —> 2 С3 Н4 О3 + 2 Н2 О + 2 АТФІІІ. Кисневий (аеробний) (у матриксі й на кристах мітохондрій за участі кисню; вивільняється основна кількість енергії (понад 90 %)Аеробне перетворення вуглеводів продовжується завдяки розщепленню піровиноградної кислоти до води і вуглекислого газу. Енергетичний ефект: 2600 к. Дж (1088 к. Дж — на теплоту, 1512 к. Дж — на АТФ):2 С3 Н4 О3 + 6 О2 + 36 Н3 РО4 + 36 АДФ —> 6 СО2 + 42 Н2 О + 36 АТФ

Номер слайду 17

Бродіння – процес розкладу органічних речовин (здебільшого вуглеводів) у безкисневих умовах. До бродіння здатні клітини дріжджів,молочнокислих бактерій, мукорових грибів та ін. Крім спиртового і молочнокислого бродіння в організмів є ще масляно-, оцтово-, пропіоновокисле, метанове та ін. Кожен тип бродіння характеризується специфічними кінцевими продуктами.

Номер слайду 18

Стадії аеробного дихання ▪ Перша стадія. Окиснювальне декарбоксилювання – це перетворення піровиноградної кислоти (продукт безкисневого розщеплення малих біомолекул) на ацетилкоензим А (ацетил-Ко. А). ▪ Друга стадія. Цикл Кребса (цикл трикарбонових кислот) – циклічна послідовність ферментативних реакцій у матриксі мітохондрій, у результаті яких ацетил-Ко. А окиснюється до СО2 з вивільненням енергії й утворенням атомів Гідрогену.▪ Третя стадія. Окиснювальне фосфорилювання – це біосинтез АТФ із АДФ й неорганічного ортофосфату за рахунок енергії, що вивільняється й акумулюється за участі ферментів дихального ланцюга. Цей процес відбувається вже на кристах мітохондрій.

Номер слайду 19

Схема процесів клітинного дихання

Номер слайду 20

Сумарним енергетичним результатом розщеплення 1 моль глюкози є; 2800 к. Дж енергії (200 к. Дж + 2600 к. Дж),з якої в 38 молекулах АТФ акумулюється 55 % (42 к. Дж . 38 = 1596 к. Дж), а 45 % (1204 к. Дж) – розсіюється у вигляді теплоти. Рівняння повного розщеплення глюкози: С6 Н12 О6 + 6 О2 + 38 АДФ + 38 Н3 РО4 → 6 СО2 + 44 Н2 О + 38 АТФОтже, клітинне дихання є сукупністю процесів,під час яких розщеплюються поживні речовини, вивільняється хімічна енергія та акумулююється в макроергічних зв’язках АТФ.

Номер слайду 21

Завдання для самоконтролю. Що таке обмін енергії? Що таке АТФ? 3. Хто такі автотрофи? 4. Хто такі гетеротрофи? 5. Що таке клітинне дихання? 6. Назвіть і охарактеризуйте етапи енергетичного обміну.7. Яка роль АТФ у забезпеченні процесів метаболізму? 8. Які є способи отримання енергії живими організмами? 9. Яка роль процесів дихання в забезпеченні організмів енергією?

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Параграф 27 Соболь «Біологія і екологія», 10 клас

pptx
Додано
29 листопада 2020
Переглядів
6676
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку