Презентація. "Кодування символів"

Про матеріал
Презентація описує системи кодування символів їх особливості та відмінності. В ній наведені приклади таблиць кодування символів у різних системах числення. Презентація також висвітлює проблеми з відображення символів і тексту загалом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОДУВАННЯ СИМВОЛІВІнформатика 8 клас

Номер слайду 2

Азбука морзе. З 1844 року азбука, запропонована американським художником Семюелем Морзе (1791-1872)ю Код Морзе — це нерівномірний телеграфний код, де спосіб кодування літер алфавіту, цифр та інших символів подано певною комбінацією «крапок» і «тире». За одиницю часу приймається тривалість однієї крапки, тривалість тире дорівнює трьом крапкам, пауза між елементами одного знака — одна крапка, між знаками в слові — 3 крапки, між словами — 7 крапок.

Номер слайду 3

Азбука морзе. Азбука, з якої формується зазначений код, була названа на честь американського винахідника Семюела Морзе, який придумав її в 1838 році. Телеграф і радіотелеграф спочатку використовували азбуку Морзе, пізніше почали застосовз'вати код Водо та ASCII, які є більш зручними для автоматизації.

Номер слайду 4

Азбука морзе

Номер слайду 5

Кодування символів у комп'ютерній техніціСимволи тексту людина розрізняє за накресленням. Наприклад, кожен з нас швидко визначить у тексті літеру «а», яким би шрифтом її не було набрано. Якщо слідувати аналогії зі сприйняттям тексту людиною, то в комп’ютері потрібно зберігати зображення літер, потім з них складати слова і зберігати зображення рядків. Для комп’ютерного подання текстової інформації застосовується інший спосіб: символи алфавіту кодуються двійковими числами, а текст подається у вигляді набору чисел — кодів символів, що його складають.

Номер слайду 6

Таблиця символів ASCIIСьогодні найпоширенішими с набори символів ASCII, Unicode («юпі-код») і сумісні з ними. Фрагмент розширеного набору символів ASCII. У цьому наборі, як ви можете пересвідчитися, для кодування застосовують 8 розрядів. Розмір алфавіту, який можна закодувати з допомогою такого набору, вміщує 256 символів (пронумеровані десятковими цифрами від 0 до 255).

Номер слайду 7

Таблиця символів ASCIIЦього достатньо, щоб закодувати цифри, знаки пунктуації, латинські літери (великі й малі) та літери кирилиці (великі й малі). Недолік такої таблиці кодування — неможливість закодувати текст, що містить фрагменти багатьма мовами, наприклад, англійською (латиниця), українською (кирилиця) і німецькою (латиниця та умляути)

Номер слайду 8

Таблиця символів ASCII

Номер слайду 9

Таблиця символів Unicode. Використовуючи Unicode, закодовано всі алфавіти відомих мов, зокрема і «мертвих» (єгипетські ієрогліфи, писемність майя, етруський алфавіт). Для мов, що мають кілька алфавітів або варіантів написання (наприклад, японська, індійська), закодовано всі варіанти. В Unicode внесено всі математичні, хімічні, музичні та інші наукові символьні позначення. Потенційна ємність Unicode така велика, що наразі використов.усться лише незначний відсоток доступних кодів символів.

Номер слайду 10

Таблиця символів Unicode. Перші 128 символів у стандарті Unicode збігаються з таблицею ASCII. Далі розміщено основні алфавіти сучасних мов. Вони містяться в першій частині таблиці, значення їхніх кодів не перевищують 216 = 65536. Тому в с.учаспих комп’ютерах застосовується скорочена 16-розрядпа версія Unicode, яка називається базовою багатомовною площиною (Base Miltilingual Plane, BMP).

Номер слайду 11

Особливості кодування кирилиціУ наборі ASCII перші 32 коди (з 0 по 31) відведені для операцій (перенесення рядка, скасування попередньої операції, подавання звукового сигналу). Ці коди мають сприйматися пристроєм виведення як команди. Наступні коди, з 32 по 127, є інтернаціональними і відповідають символам латинського алфавіту, цифрам, знакам арифметичних операцій та знакам пунктуації. Коди з 128 по 255 — національні, тобто в кодуваннях для різних мов тому самому коду відповідають різні символи.

Номер слайду 12

Особливості кодування кирилиціДля українських і російських літер є кілька кодових таблиць (code pages), що різняться розташуванням символів. Найчастіше вам траплятимуться такі: KOI8-U, KOI8-R, Windows-1251, Code Page 866 (CP 866), ISO 8859. Тексти, створені з використанням однієї таблиці, неправильно відображаються у разі використання іншої. Саме це с причиною того, що інколи в браузері замість тексту ви бачите беззмістовний набір знаків

Номер слайду 13

Таблиця символів Windows

Номер слайду 14

Дякую за увагу.

pptx
Додано
22 січня 2021
Переглядів
6600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку