Презентація "Коли ми вмирали нам дзвони не грали" до Дня памяті Героїв Крут

Про матеріал

Презентація "Коли ми вмирали нам дзвони не грали" до Дня памяті Героїв Крут. Мета: розширити знання учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Коли ми вмирали нам дзвони не грали» до Дня пам'яті Героїв Крут. Підготувала Класний керівник 11 класу. Гуляйпільської СЗШ Ковальчук Ксенія Іванівна

Номер слайду 2

Мета: розширити знання учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами; на прикладі подвигу однолітків формувати й розвити мотивацію, спрямовану на підготовку до захисту Батьківщини; виховувати почуття патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, борців за незалежність України

Номер слайду 3

25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла віддавати свого «молодшого брата». Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом лівого есера Муравйова на Київ.

Номер слайду 4

Ще юнаки, ще майже діти, А навкруги і смерть, і кров. На порох стерти, перебити! –Іде на Київ Муравйов

Номер слайду 5

Селяни боялися хоронити загиблих по-людськи, щоб потім не опинитися в Сибірі. Хто сміливіший і набожніший був, то серед ночі копав ями, щоб по-християнськи віддати тіла студентів землі. А за кілька днів пішов сильний сніг, притрусив цю братську могилу. І пролежали студенти під сніговою ковдрою аж до весни.

Номер слайду 6

ПАМ`ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТМинає рік за роком,Нестанно дні пливуть,І у віки залізним кроком. Герої Крут ідуть.І креслять їх осяйні тініВ безсмертя славну путь,В віках віків бійці нетлінні,Герої Крут не вмруть!