Презентація "Конвекція 8 клас"

Про матеріал
Уявіть спекотний літній полудень, берег моря. Вода на поверхні тепла, а її нижні шари прохолодні. Від води віє легкий вітерець. а чи знаєте ви, чому виникає той вітерець, адже трохи далі від води дерева навіть не поворухнуться? І чому нагрівся тільки верхній шар води, адже сонце пече вже досить довго? Спробуємо відповісти на ці запитання та низку інших.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Конвекція. Спостерігаємо конвекцію в рідинах і газах Дослід, який демонструє конвекціюв рідині. Теплі забарвлені струминки води піднімаються, а холодні — опускаються. Висхідні потоки гарячого повітря, діючи на легку металеву вертушку, надають їй досить швидкого руху

Номер слайду 3

Конвекція — це вид теплопередачі, який здійснюється шляхом перенесення енергії потоками рідини або газу.конвекція не може відбуватись у твердих тілах, оскільки в твердих тілах не можуть виникнути потоки речовини.

Номер слайду 4

Знайомимося з механізмом конвекціїна будь-який невеликий об’єм рідини діють сила тяжіння та виштовхувальна (архімедова) сила. Види конвекціїПриродна. Примусова

Номер слайду 5

Конвекція в природіСильні вітри — це потужні конвекційні потоки (І. К. айвазовський «Дев’ятий вал»)Бриз — вітер, що виникає поблизу берега моря чи великого озера. денний (морський) бриз нічний (береговий) бриз Утворення бризів — денних і нічних — пояснюється конвекцією

Номер слайду 6

Конвекція в побутіНевеликий тепловий радіатор завдяки конвекції обігріває все приміщення. Створення тяги: збагаченекиснем холодне повітря потрапляє до печі завдяки конвекціїСхема водяного опалення у сучасних житлових будинках.

Номер слайду 7

підбиваємо підсумки. Конвекція — це вид теплопередачі, що здійснюється шляхом перенесення енергії потоками рідини або газу. У твердих речовинах цей вид теплопередачі неможливий. Розрізняють природну і примусову конвекції. Природну конвекцію можна пояснити наявністю архімедової сили та явищем теплового розширення. Теплі шари рідини або газу прямують угору (вони мають меншу густину), а холодні (більшої густини) — опускаються.

Номер слайду 8

Контрольні запитання1. Опишіть дослід на доведення того, що в процесі нагрівання теплі потоки рідини піднімаються, а холодні — опускаються. 2. Що таке конвекція? 3. Чим відрізняється конвекція від теплопровідності? 4. На- звіть причини виникнення природної конвекції. 5. Чи можлива конвекція в речовинах, які перебувають у твердому стані? Обґрунтуйте свою відповідь. 6. Що називають примусовою конвекцією? 7. Наведіть приклади проявів конвекції в природі та в житті людини.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 6. Конвекція
Додано
19 червня 2022
Переглядів
6518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку