Презентація "Випромінювання 8 клас"

Про матеріал
Основа нашого життя — обмін енергією. Здебільшого енергія потрапляє на Землю від Сонця . Листя, що розпускається навесні під сонячним промінням, вітри й течії, які виникають унаслідок різниці температур прогрітих Сонцем ділянок Землі, «використовують» сонячну енергію сьогодення. а такі джерела теплової енергії, як нафта, газ, вугілля, «виросли» під сонячними променями глибокої давнини. але як енергія від Сонця потрапляє на Землю, адже між цими космічними об’єктами практично немає молекул, тобто ані про теплопровідність, ані про конвекцію не може бути й мови?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використано матеріал підручника

Номер слайду 2

Випромінювання. Знайомство з випромінюванням. Сонце щосекунди випромінює в навколишній простір колосальну кількість енергії, певна частина якої потрапляє на Землю. Спостереження підтверджують, що, стоячи біля відкритого вогню, ми одержуємо енергію не в результаті конвекціїМетал, який добре проводить тепло, краще захищає від гарячого полум’я, ніж скло, що є поганим теплопровідником

Номер слайду 3

Випромінювання — це вид теплопередачі, в ході якого енергія передається за допомогою променів (електромагнітних хвиль).

Номер слайду 4

Особливості теплового випромінювання. Випромінювання — це універсальний вид теплопередачі, воно відбувається між усіма тілами.

Номер слайду 5

Згадайте, в якому одязі — світлому чи темному — ви краще почуваєтесь у літню спеку. Яку поверхню — світлу чи темну — сильніше нагрівають сонячні промені? Як залежить здатність тіла поглинати теплове випромінювання від кольору цього тіла.

Номер слайду 6

2101221012 Дослід, який демонструє, що здатність тіла поглинати енергію випромінювання (А) залежить від кольору поверхні тіла (Б)АБТіла з темною поверхнею краще поглинають теплове (інфрачервоне) випромінювання, ніж тіла зі світлою або полірованою поверхнею. Тіла з темною поверхнею не тільки краще поглинають тепло, але й активніше його випромінюють. Будь-яке тіло водночас і випромінює, і поглинає тепло.

Номер слайду 7

Підсумки. Вид теплопередачі, в ході якого енергія передається за допомогою електромагнітних хвиль, називають випромінюванням. Випромінювання — це універсальний вид теплопередачі, воно відбувається між усіма тілами (навіть коли тіла перебувають у вакуумі). Енергія, яку випромінює і поглинає тіло, залежить від кольору його поверхні. Сильніше випромінюють і краще поглинають енергію тіла з темною поверхнею. Тіла світлих і сріблястих кольорів, навпаки, гірше і випромінюють, і поглинають енергію.

Номер слайду 8

Контрольні запитання1. Чому енергія від Сонця до Землі не може передаватися завдяки конвекції та теплопровідності? 2. Опишіть дослід на підтвердження того, що енергія від багаття може передаватися не тільки завдяки теплопровідності. 3. Що таке випромінювання? 4. Тіла якого кольору краще поглинають тепло? Опишіть дослід на підтвердження вашої відповіді. 5. Чи існують умови, за яких тіло не випромінює і не поглинає енергію? 6. Що відбувається з температурою тіла, коли це тіло випромінює енергії більше, ніж поглинає?

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 6. Конвекція
Додано
21 червня 2022
Переглядів
2026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку