Презентація "Криптозой (Архейська та Протерозойська ери)"

Про матеріал
Презентація дає уявлення про зміни клімату та розвиток життя упродовж архейської і протерозойської ери, вигляд біоценозів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Криптозой (Архейська та Протерозойська ери)Підготував вчитель біології, екології та інформатики Чуднівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Левків С. П.

Номер слайду 2

Пригадаємо, що означають терміни: Прокаріоти і еукаріоти;Автотрофи і гетеротрофи;Хемосинтетики і фотосинтетики;Аероби і анаероби;Мітохондрії і пластиди;Ціанобактерії (синьо-зелені водорості), залізобактерії, сіркобактерії.

Номер слайду 3

Клімат архейської ери. Активна вулканічна діяльність, на початку ери майже повна відсутність кисню в атмосфері, поступовий розвиток кисневої атмосфери.

Номер слайду 4

Архейська ера(почалась 3,5 – 4 млрд р.т.)Зародження життя (неклітинні форми → клітинні форми);Інтенсивно розвиваються ціанобактерії, залізо та сіркобактерії;Поява фотосинтезу (формування атмосфери з киснем і озонового екрану);Поява аеробних організмів;Поява двох гілок життя автотрофів і гетеротрофів; Утворення багатоклітинних організмів;Поява різних способів поділу клітини (мітозу і мейозу);Розпочався процес грунтоутворення.

Номер слайду 5

Живі організми архейської ериціанобактеріїколонії синьо-зелених водоростей

Номер слайду 6

Клімат протерозойської ериЄдиний материк Родінія наприкінці ери розпався;Проходить інтенсивне горотворення;Наприкінці періоду відбувається багаторазове похолодання;Формуються поклади залізної руди та сірки.

Номер слайду 7

Протерозойська ера(почалась 2 – 3 млрд р.т.)включає рифейський та вендський періоди. Виникають еукаріотичні організми (симбіотична теорія); Виникає розподіл на рослини, гриби, тварини;Поширені одноклітинні та багатоклітинні водорості;Зявляються всі типи безхребетних (панують медузи та поліпи); Наприкінці ери виникають примітивні черви, молюски, хордові;Вихід життя на суходіл.

Номер слайду 8

Живі організми протерозойської еригубкиланцетникчервираковинні молюскиодноклітинні водорості

Номер слайду 9

“Ера медуз”Біоценози протерозойської ери

Номер слайду 10

Висновок. Криптозой включає архейську і протерозойську ери (рифейський та вендський періоди);Формується киснева атмосфера і озоновий екран, розпочинається грунтоутворення, закладаються поклади залізної руди, сірки. Виникають одно та багатоклітинні організми, прокаріоти та еукаріоти, автотрофи і гетеротрофи, аероби і анаероби.

pptx
Додано
7 вересня 2021
Переглядів
2286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку