Презентація "Криза 3 років"

Про матеріал
Презентація пояснює особливості кризи трьох років, розкриває детально усі симптоми цієї кризи та дає рекомендації батькам, як вести себе, щоб скоротити тривалість кризи 3 років.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Криза 3 років (вік норовистості)Підготувала вчителька Ценівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Кобрин З. А.

Номер слайду 2

Криза розвитку – це відносно короткі періоди в житті, протягом яких людина помітно змінюється,піднімається на нову життєву сходинку.

Номер слайду 3

Криза трьох років починається приблизно в 2,5 роки і закінчується в 3,5. Вважається одним із самих складних, але важливих і потрібних етапів розвитку і становлення особистості дитини.

Номер слайду 4

Криза обумовлена такими основними психологічними змінами в особистості дитини, як: Усвідомлення свого ЯІлюзія всемогутностіЗародження самосвідомостіПрагнення виділитись у будь-який спосіб

Номер слайду 5

Симптоми кризи 3-х років (за Л. Виготським)

Номер слайду 6

Негативізм Означає прагнення суперечити, робити навпаки тому, що йому говорять. Негативізм слід відрізняти від звичайної неслухняності. Адже дитина не слухається не тому, що йому так хочеться, а тому, що в даний момент не може вчинити інакше. Відмовляючись від Пропозиції або прохання, він “захищає” своє “Я”.

Номер слайду 7

Впертість Наполягання на своїй вимозі не тому, що їй цього дуже хочеться, а тому, що вона цього вимагає. Висловивши власну точку зору, або попросивши про щось, маленький трирічний упертюх буде гнути свою лінію всіма силами.

Номер слайду 8

Норовистість. Реакція дитини, спрямована проти встановлених для неї норм виховання, способу життя. Вона безособова, направлена проти норм виховання, способу життя, який склався до 3-х років життя.

Номер слайду 9

Свавілля Маленький свавільний трьохлітка сприймає тільки те, що він вирішив і задумав сам. Це своєрідна тенденція до самостійності, але гіпертрофована і неадекватна можливостям дитини.

Номер слайду 10

Протест. Це відповідь на тиск з боку батьків, і їх бажання все вирішувати за малюка. Найкраще цей стан можна охарактеризувати словами психолога Л. С. Виготського:“Дитина знаходиться в стані війни з оточуючими, у постійному конфлікті з ними”.

Номер слайду 11

Знецінення Знецінюється все те, що раніше було цікаво, звично, дорого. Дитина може почати лаятися , обзиватися, ламати улюблені іграшки або рвати книжку.

Номер слайду 12

Деспотизм. Намагання виявити необмежену владу щодо навколишніх. Дитина намагається підпорядкувати собі все, що його оточує.

Номер слайду 13

Що відбувається з дитиною?Його впевненість у собі досягає вселенського масштабу: “Ура! Я САМ це вмію! Я САМ це можу! Я ВЕЛИКИЙ, як мама і тато!” Дитина починає усвідомлювати себе окремою незалежною особистістю. Малюк прагне сам ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ!Він прагне не тільки щось РОБИТИ самостійно, але і самостійно ВИРІШУВАТИ, робити це чи ні.

Номер слайду 14

Як вести себе батькам, щоб скоротити тривалість кризи 3 років?Чим більше у дитини буде досвід самостійних вчинків і прийняття рішень, чим більше успіхів і (на жаль) помилок він зробить, тим швидше пройде криза, тим швидше він навчиться взаємодіяти з людьми. Дитина рано чи пізно візьме своє. Все, що він недоотримав у належний час, він буде прагнути заповнити в більш пізньому віці.

Номер слайду 15

Основні принципи поведінки батьків, охочого прискорити протікання кризи трьох без психічних травм для дитини:

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Романова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 січня 2022
Переглядів
1909
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку