Презентація "Куріння шкідливе для вашого здоров'я"

Про матеріал

Презентація "Куріння шкідливе для вашого здоров'я" для проведення виховних годин та позакласних заходів.

Куріння – велике лихо. Доведено, що куріння тютюну призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняються до передчасної смерті людей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Осіна Наталя Анатоліівна

Номер слайду 2

Куріння – велике лихо. Доведено, що куріння тютюну призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняються до передчасної смерті людей.

Номер слайду 3

Куріння тютюну має майже 500-річну історію. Відкриття Христофором Колумбом в 1492 році Америки пов'язано з відкриттям європейцями багатьох нових для них рослин, серед яких був і тютюн. Незважаючи на заборону великого мореплавця, деякі з його моряків таємно привезли листя та насіння тютюну в Європу. Особливо популярним тютюн став в XVII -XVIII столітті.

Номер слайду 4

Відповідно з основною дією, шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі, і, що впливають на організм, об'єднані в 4 групи: 1) канцерогенні речовини; 2) подразнюючі речовини; 3) отруйні гази; 4) отруйні алкалоїди. Нікотин являється одним із самих сильних з відомих нам отрут, які впливають на нервову систему. При згорянні сигарети він руйнується тільки частково, приблизно на 25%. Вміст нікотину в диму головної струї сигарети від 0,4 до 3мг - лише 20% від спільної кількості нікотину в сигареті. В недокурку залишається біля 5%, а інші 50% потрапляють в повітря в приміщенні, де курять. Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю.

Номер слайду 5

Головною причиною виникнення і розвитку “тютюнового” кашлю стають краплі дьогтю, що осіли в легенях. Речовини, що містяться в тютюновому димі викликають запалення епітелію, що покривають дихальні шляхи, це призводить до підвищеного виділення секреції та слизу, що зв'язаний з виділенням мокроти при кашлі.

Номер слайду 6

Масове розповсюдження куріння є однією з головних причин широкого розповсюдження сердечно-судинних захворювань. Доведено, що у курців на відміну від некурящих людей в 2-3 рази частіше розвивається інфаркт та передінфарктний стан, стенокардія та інші захворювання серця При цьому смертність, викликана цими захворюваннями, в курців набагато вища. Життя курців на 4,6-8,3 роки менше, ніж у некурящих, при чому скорочення протяжності життя залежить від того, в якому віці людина почала палити. Доведено, що більше 50% всіх захворювань, що являються причиною смерті курців, приходиться на долю сердечно-судинних захворювань.

Номер слайду 7

Більше 80 % хворих, що страждають хронічним захворюванням шлунку та дванадцятипалої кишки, є курцями. Це захворювання найчастіше зустрічається у запеклих курців. Доведено, що куріння негативно впливає і на процес лікування виразки.

Номер слайду 8

Найбільшої шкоди тютюн завдає підлітковому організму. Люди, що почали курити після 15-річного віку, помирають від раку легень у 5 разів частіше, ніж ті, які закурили після 25. Учені дослідили, що в цигарках міститься близько 1200 отруйних сполук. Протягом кількох років здійснювалися спостереження над 200 школярами, які долучилися до цієї поганої звички, і 200 учнями, що не курять. З'ясувалося, що серед перших було в 15-20 разів більше з поганою пам'яттю, слабким фізичним станом та розумовим розвитком. Виявилося також, що на організм дівчаток нікотин впливає значно згубніше. У них "в'яне шкіра", стає хриплим голос.

Номер слайду 9

У курців притупляється реакця, смакові відчуття. Людина втрачає можливість сприймати аромат квітів, трав. Медики довели, що значній частині таких людей дуже важко курити. Тому ні за яких умов не беріть у руки цигарку. Пам'ятайте, що від цього залежить ваше життя та здоров'я, щастя рідних і близьких.

Номер слайду 10

Кинути куріння може кожен. Для цього слід поставити собі за мету. Адже запеклий курець скорочує, собі вік на 8-9 років. Чи варта щоденна сигарета такого скорочення вашого життя. Замисліться над цими фактами. Протягом кількох днів чи тижнів аналізуйте, коли і чому хочеться курити. Призначте день відмови від цієї шкідливої звички.

Номер слайду 11

Якщо хочете назавжди позбутися шкідливої звички, по-перше, ви повинні переконати себе, що куріння шкідливе для вашого здоров'я. По-друге, щодня треба зменшувати кількість викурених цигарок. По-третє, корисно вранці почати бігати, а коли з'являється бажання закурити - випийте півсклянки води, зробіть фізичні вправи чи займіться цікавою справою. Частіше відвідуйте кіно, музеї, де заборонено курити. Якщо ж ви відчуєте потяг до куріння, краще кинути одразу. За день чи два до цього викуріть приблизно удвічі більше цигарок, ніж звичайно. Відбувається перенасичення організму нікотином, і ви відчуваєте шкідливу дію цигарок на організм. Кинути буде легше, ніж звичайно.

Номер слайду 12

Давайте замислимось, діти! Ви дізналися про шкідливість, якої зазнають організм, психіка від вживання тютюну. І подумайте про те, що чекає на вас в майбутньому, якщо ви будете курити. У важкі хвилини згадайте слова Джека Лондона: "Хмільне завжди простягає руку, коли нас спіткала невдача, коли ми підупадаємо в силі, коли й стомлені, і вказує надзвичайно легкий вихід з такого становища. Але обіцянки ці фальшиві: під впливом хмільного ми втрачаємо справжнє уявлення про цінність речей". Якщо ви все зважили, то зробіть ще одне зусилля і вирішіть ніколи не торкатися сигарети . Пам'ятайте: здоров'я, справжня радість життя і щастя не сумісні з тютюном.

ppt
Додано
5 квітня 2018
Переглядів
4747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку