Мета: розглянути механізм транспорту води та розчинених у ній речовин у рослині, використовуючи барвники, та спостерігати їхнє переміщення на прикладі пекінської капусти
Номер слайду 4
Матеріали та обладнання: рослина пекінської капусти, харчовий барвник, прозорі склянки, вода, ножиці або ніж, годинник
Номер слайду 5
Хід роботи:
Номер слайду 6
Виберемо свіжу рослину пекінської капусти. Відріжемо нижню частину стебла, щоб отримати свіжий зріз. Розчинемо харчові барвники у воді, щоб отримати насичений розчин. Кількість барвника залежить від об'єму води, зазвичай достатньо кількох крапель на склянку води.
Номер слайду 7
Наповнимо склянки підготовленими розчинами барвників. Помістимо свіжозрізану пекінську капусту у розчини барвників так, щоб її стебла були повністю занурені у воду.
Номер слайду 8
Залишимо рослину в розчині на декілька годин, можна на ніч. Через визначений проміжок часу спостерігаємо за зміною кольору листя пекінської капусти. Зверніть увагу, як барвник переміщується з кореня через стебло до листя. Як пояснити це явище?
Номер слайду 9
Номер слайду 10
Номер слайду 11
Номер слайду 12
Номер слайду 13
Дайте відповіді на запитання. Що таке ксилема і яка її функція у рослині?Що таке транспірація і як транспірація впливає на транспорт води в рослині?Висновки