Презентація "Масляна-Колодій"

Про матеріал

Ознайомлення з традиціями святкування Масляної в Україні, відтворити народні звичаї та обряди, формувати духовно-моральні цінності у дітей,

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Свято Масляної здавна пов’язувалося із весняним пробудженням природи.

Номер слайду 3

"Колодія величаємо – весну зустрічаємо!"

Номер слайду 4

Масницю святкували ще до приходу християнства до Київської Русі.

Номер слайду 5

Масляний тиждень святкували за тиждень до Великого посту

Номер слайду 6

Тиждень перед Масляною називали «всеїдним», оскільки протягом цього часу церковний статут дозволяв їсти скромні продукти

Номер слайду 7

У понеділок всі ходили в гості. Цього дня влаштовували гуляння, катання на санчатах і пекли млинці

Номер слайду 8

У вівторок влаштовували веселі забави, ворожили на суджених.

Номер слайду 9

У середу господині пекли ласощі, тещі приймали зятів і пригощали їх млинцями.

Номер слайду 10

У четвер – гуляння всіма сім’ями: кінські перегони, катання на ковзанах, санчатах, кидання сніжками тощо

Номер слайду 11

У п’ятницю були «тещині вечори» - зяті пригощали тещ, після чого катали їх вулицями села або міста.

Номер слайду 12

В суботу невістки запрошували сестер чоловіка, усіляко розважали і частували їх. У неділю українці просили вибачення у близьких і підпалювали опудало, що уособлювала Масницю

Номер слайду 13

Східні слов’яни під час цього свята вшановували бога плодовитості й просили його про гарний врожай восени. Як і сьогодні, наші предки підпалювали опудало, яке символізувало цього бога, на знак нового циклу життя.

Номер слайду 14

Масляна сприймалась як найкращий у році час, який асоціювався із ситістю й веселощами, звідки народилося прислів’я: «Не завжди котові Масляна»

Номер слайду 15

Млинців потрібно з'їсти за день стільки, скільки собака махне хвостом, і ворона прокаркав. В масляну всі повинні були «І на горах покататися і в млинцях повалятися». Найпопулярніші прикмети на Масляну також пов'язували з символом свята. Якщо млинці пеклися добре - процвітання і благополуччя. Вважалося, що чим вище стопка млинців у господині, то урожай буде більше і багатство в родині примножиться. У свято катаються на гойдалці, і чим далі злетиш, тим щасливішим будеш. З'їжджали з гірок, помічали наскільки далеко прокатишься: якщо далі ніж сусід, то і врожай більше буде, ніж у нього. Якщо на масляну холодно, літо буде теплим і не посушливим, а якщо йде дощ, то восени буде багато грибів.

Номер слайду 16

Ворожіння по формі млинців-рівні краї – обіцяють благополуччя в сімейному житті або швидке заміжжя;-рум’яний млинець – до здоров’я і щастя;-товстий млинець – в цьому році доведеться багато працювати;-тонкий млинець – з’явиться можливість добре відпочити.

Номер слайду 17

Ворожіння на Масляну на млинцях. Млинці з м’ясом : вас чекає багато роботи від якої ви отримаєте задоволення та відмінний результат. Млинці зі сметаною: на вас чекає успіх, вам дістануться всі нагороди, колеги будуть заздрити. Млинці з рибою : в цьому році у вас буде багато пригод та подорожей по новим місцям. Млинці з медом : цей рік наповниться приємними емоціями та радістю. Найсолодший!Млинці з сиром : на вас чекає стабільність та спокій, впевненість . Прибутковий рік. Млинці з варенням: солодкі мрії стануть реальністю. З’являться грошенята.

Номер слайду 18

І найголовніша прикмета:якщо на Масляну не повеселишся як слід, весь рік будеш сумувати. Тому проведіть свято в гарному настрої, і удача вам посміхнеться!

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Вам знадобиться:2 склянки дуже дрібної манної крупи (290 г);1 склянка борошна (145 г);1 чайна ложка сухих дріжджів;1 пакетик розпушувача;1 пакетик ванільного цукру (за бажанням);1 ч. л. цукру;1 щіпка солі;4 склянки теплої води (від 80 до 90 градусів). Дріжджі залити теплою водою, додати до них цукор, залиште їх на 15 хвилин в теплому місці. Додайте до борошна інші сухі інгредієнти: манну крупу, розпушувач, сіль, ванільний цукор. Тонкою стрункою влийте в борошно воду з дріжджами. Все добре перемішайте, накрийте тісто чистим рушником і дайте постояти до 1 години. Випікайте млинці на непригораючій сковороді без використання масла. Смажте їх тільки з однієї сторони. Кожен змастіть сумішшю розплавленого вершкового масла і меду (1:1). Марокканські пористі млинці

Номер слайду 22

Номер слайду 23

https://www.youtube.com/watch?v=0 XVw. O-t7 Ni4 Холодар Людмила Олександрівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ivanova AleksandrA
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
1730
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку