Презентація: Метод проектів у роботі вчителя-словесника. Організація проектної діяльності учнів.

Про матеріал

Проектна діяльність розвиває:

Міжособистісні навички:

Слухати один одного;

Висловлювати ідеї та думки, вміти сприймати чужі ідеї та думки;

Ставити запитання;

Знаходити аргументи на користь власної позиції;

Розв'язувати конфлікти;

Турбуватися про інших.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Метод проектів у роботі вчителя-словесника. Організація проектної діяльності учнів.ppt_x

Номер слайду 2

Епіграф Не достатньо лише отримуватизнання;треба знайти їм застосування. Не достатньо тільки бажати, треба творити. В. Гете

Номер слайду 3

З історії технології проектування. Джон Д’юї проектну роботу називав “методом думаючого досвіду”В. Кілпатрік та Ф. Паркер під проектами розуміли цільовий акт діяльності, в основі якого лежить цільовий інтерес дитини, послідовне розв’язання учнями життєвих проблем

Номер слайду 4

З історії технології проектування. Прихильники методу проектів В. Шульгін, М. Крупеніна, Б. Ігнатьєв проголосили його єдиним засобом перетворення „школи навчання” у „школу життя”, де набуті знання реалізовуватимуться у ході практичної діяльності учнів.

Номер слайду 5

Метод проектів як освітня технологія... Це сукупність навчально-пізнавальних прийомів, за допомогою яких учні набувають знання та навички в процесі планування та самостійного виконання певних практичних завдань з обов’язковою презентацією результатів.

Номер слайду 6

У сучасній педагогіці проекти класифікуються на: Прикладні;Дослідницькі;Інформаційні;Рольово-ігрові;Індивідуальні;Групові;Монопроекти;Міжпредметні проекти;Внутрішньошкільні;Загальношкільні;Позашкільні;Мережеві (міжрегіональні);Міжнародні.

Номер слайду 7

Етапи роботи

Номер слайду 8

Щоб створити презентацію, потрібні...

Номер слайду 9

Теми проектів. Сім’я – основа суспільства (за п’єсою Олексія Коломійця „Дикий Ангел”) – українська література;„Катерина” Т. Г. Шевченка – особливості жанру, життєва основа твору – українська література;Олена Журлива – репресована письменниця нашого краю – українська література (ЛРК);Молодь пам’ятає (тренінг); Види складнопідрядних речень – українська мова;

Номер слайду 10

Теми проектів. Людина великої душі, полум’яного серця і розуму (до 90-річчя В. О. Сухомлинського);Літературна освіта в українській школі: якою їй сьогодні бути?Дві системи життєвих цінностей у казці Антуана де Сент-Екзюпері „Маленький принц” – зарубіжна література;Ти і закон. Ти і твої права – правове виховання.

Номер слайду 11

Проектна діяльність розвиває: Міжособистісні навички: Слухати один одного; Висловлювати ідеї та думки, вміти сприймати чужі ідеї та думки;Ставити запитання;Знаходити аргументи на користь власної позиції;Розв’язувати конфлікти;Турбуватися про інших. Навички мислення: Розуміти складні факти;Розвивати ідеї;Аналізувати, відбирати, використовувати інформацію;Приймати рішення в складних або не передбачуваних ситуаціях.

Номер слайду 12

Ефективність проектної діяльностіКомандні навички: Здатність працювати в команді;Виконувати певні ролі в команді – керівник, виконавець, статист;Планувати і розподіляти завдання;Співвідносити командну працю та індивідуальну. Розв’язання проблеми: Уміти виділяти проблему;Визначати ступінь складності проблеми;Планувати шляхи розв’язання проблеми;Залучати до розв’язання проблеми різні соціальні групи, представників органів влади тощо;Аналізувати хід розв’язання проблеми;Змінювати неефективні завдання та засоби в процесі розв’язання проблеми.

Номер слайду 13

В ході проекту формуються:Ініціативні: Розвивати ініціативу;Активно працювати у вказаній структурі;Самостійно усувати перешкоди, що виникають в процесі розв’яння проблеми;Ініціювати зустрічі, пропозиції. Творчі: Розвивати таланти і нахили;Формувати впевненість в собі та членів команди;Приймати неординарні рішення;Пропонувати різні шляхи розв’язання проблеми. Демократичні: Поважати права один одного;Враховувати інтереси один одного;Дискутувати; Відстоювати власні позиції;Знаходити компроміс;Брати відповідальність за власні дії.ppt_x

Номер слайду 14

Висновок Справжній вчитель, на думку А. Дістервега, навчає знаходити істину, тоді як поганий її підносить. Тому проектна технологія дає можливість педагогові, застосувавши розмаїття інтерактивних вправ, змінити роль авторитарного транслятора інформації на координатора навчально-виховного процесу.

pptx
Додано
24 серпня 2018
Переглядів
937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку