Презентація "Miesiące"

Про матеріал

Презентація рекомендується для використання під час вивчення польських назв місяців року. Вона містить польські назви місяців, їх переклад на українську мову, а також стислу інформацію про значення та історію появи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Miesiące

Номер слайду 2

styczeń – січень

Номер слайду 3

 Багато польських джерел вказують на те, що назва першого місяця року «styczeń» походить від слова «stykać się» (стикатися, збігатися), оскільки наприкінці грудня старий рік зустрічається з новим.  

Номер слайду 4

luty – лютий

Номер слайду 5

Лютий – це місяць лютих морозів, вітрів і заметів. Саме тому у білорусів, поляків та українців останній місяць зими зветься лютим.

Номер слайду 6

marzec – березень

Номер слайду 7

Назва третього місяця року має латинське коріння. Як і в багатьох європейських мовах, вона походить від латинської назви Martius (на честь римського бога війни Марса).

Номер слайду 8

kwiecień – квітень

Номер слайду 9

Саме в цей період все навколо починає квітнути. Від цього й пішла назва kwiecień. Місяць носить її ще з XVI століття.

Номер слайду 10

maj – травень

Номер слайду 11

Так само, як і у березня, назва останнього місяця весни має латинське походження. Утворена вона від імені давньоримської богині весни Майї. В польській мові існує навіть термін «maić», що означає прикрашати щось, оздоблювати квітами, листями і т.д.

Номер слайду 12

czerwiec – червень

Номер слайду 13

Польська назва місяця походить від слова «czerw» (личинка, черв’як). Саме в червні розвиваються лялечки кошенілі чи червеця, з яких наші предки видобували червону фарбу.

Номер слайду 14

lipiec – липень

Номер слайду 15

Липень – період рясного цвітіння липи. Саме тому другий місяць літа зветься «lipcem». Раніше також вживалася форма «lipień».

Номер слайду 16

sierpień – серпень

Номер слайду 17

Серпень – період жнив (збору урожаю), а назва місяця утворена від слова «sierp» (серп).

Номер слайду 18

wrzesień – вересень

Номер слайду 19

Названий на честь квітів вересу (пол. wrzos), які цвітуть саме в цей період. Раніше поляки перший місяць осені називали «pajęcznikiem» через нитки павутини «бабиного літа».

Номер слайду 20

październik – жовтень

Номер слайду 21

Назва «październik» походить від слова «paździerze» (костриці) – здерев’янілі частини стебел прядильних рослин, отримувані під час первинної обробки. Саме цього місяця люди м’яли і тіпали льон та коноплі – від волокон відділяли кострицю, з якої виготовляли одяг, мішки та мотуззя.

Номер слайду 22

listopad – листопад

Номер слайду 23

Так само, як і в українській мові, назва цього місяця утворена з двох слів: «liście» (листя) і «padać» (падати). Саме в цей період року з дерев опадають листочки.

Номер слайду 24

grudzień – грудень

Номер слайду 25

Назва останнього місяця року, так само як і в українській мові, походить від слова «gruda» (груддя). Після осінніх дощів під впливом морозу земля на розтоптаних дорогах перетворювалась в замерзлі грудки.

pptx
Додано
31 серпня 2021
Переглядів
641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку