Презентація "Міжнародний день білої тростини"

Про матеріал
Презентація для проведення бесіди до Міжнародного дня білої тростини (White Cane Safety Day), який відзначається щорічно 15 жовтня. Це не свято. Це - своєрідний знак біди, що нагадує суспільству про існування поруч людей з обмеженими фізичними можливостями, про допомогу і про солідарність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

(International White Cane Safety Day)

Номер слайду 2

Міжнародним святом «День білої тростини» визнано ще в 1969. в Коломбо (США). Це відбулося на загальних зборах Міжнародної федерації сліпих (International Federation of the Blind), яку надалі змінив Всесвітній союз сліпих. У всесвітньому масштабі цей день відзначався з 15 жовтня 1970 року. Цей День служить нагадуванням суспільству про існування людей з обмеженими фізичними можливостями, про солідарність і про допомогу.

Номер слайду 3

Біла тростина, як символ незрячої людини, бере початок в 1921 році. У Брістолі (Великобританія) жив молодий професійний фотограф на ім’я Джеймс Біггс. Після аварії він втратив зір. Треба було починати нове життя, і він став вчитися самостійно ходити по місту за допомогою тростини. Але незабаром він зрозумів, що на його чорну тростину не реагують ні перехожі, ні водії. Тоді він пофарбував тростину в білий колір. І вона стала помітна. Це нововведення підхопили всі незрячі не тільки Англії, але і всієї Європи, Америки, та ін.

Номер слайду 4

У офіційному календарі Всесвітньої організації охорони здоров’я також є «Міжнародний день сліпих», який проводиться 13 листопада і зв’язується з днем народження Валентина Гаюї - засновника тифлопедагогіки, першого творця навчальних закладів для сліпих у Франції. Найпоширеніші гасла Міжнародного дня «білої тростини» — толерантність, рівноправ’я та інтеграція.

Номер слайду 5

Зараз Міжнародний день білої тростини відзначається в багатьох країнах світу. Союзи сліпих намагаються в цей день спільно зі зрячими проводити відповідні акції, спрямовані на посилення інтеграції незрячих в суспільство. Вони прагнуть у першу чергу зацікавити громадськість та засоби масової інформації звернути увагу влади на проблеми людей з обмеженим або втраченим зором.

Номер слайду 6

Палиця для сліпого - це не просто інструмент. І не тільки розпізнавальний знак для умовно здорових, але ще і його «очі». Особливо варто відзначити наступні аспекти застосування тростини: «Захисний», «Опорний», «Генератор звуку», «Ощупивательний» та ін.

Номер слайду 7

Звук від удару палицею про тротуар чи бруківку дозволяє незрячому почути навколишній простір і відчути «високі» перешкоди. Наприклад, будинки, дерева, стовпи, припарковані машини. Ковзання тростини по поверхні дороги - визначити наявність «низьких» перешкод: бордюрів, каналізаційних люків, вибоїн, сходинок. І, крім того, відчути зміна покриття: асфальт-гравій, плитка-бетон, бруківка-земля і т.д.

Номер слайду 8

Завдання цього дня - змусити людей згадати про те, що поруч із ними, часом подовгу залишаючись непоміченими, живуть ті, хто не бачить всіх фарб навколишнього світу. І навіть не стільки згадати, скільки спробувати зрозуміти їх. Так, наприклад, для Америки характерно проведення турнірів і змагань в цей день між зрячими людьми, яким спеціально зав'язують очі.

Номер слайду 9

За допомогою зору людина отримує 80 — 90% інформації про навколишній світ. Як стверджують у Всесвітній організації охорони здоров’я, щороку кількість сліпих у світі зростає на 1 мільйон осіб, кожні 5 секунду втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину — одна дитина.

Номер слайду 10

Лікарі стверджують, що рання діагностика та профілактика хвороб очей зможе запобігти сліпоті й зберегти здоровий зір. Сьогодні в Україні проживає близько 65 тис. незрячих осіб. Загалом же у світі орієнтовно 314 млн. осіб, що мають порушення зору, викликані різними причинами, з них 45 млн. є сліпими, з яких діти віком до 15 років, за різними оцінками, налічується 1,4 млн.

Номер слайду 11

Золоті правила: 1. Ставитися до інших так, як ви б хотіли, щоб ставились до вас. 2. Поважати інших, особливо старших і слабших від себе. 3. Не сміятися над каліками. 4. Не проходити байдуже мимо людської біди, горя, розпачу. 5. Не залишати тварин у біді. 6. Любити природу і все живе. Бережливо ставитися до краси. 7. Уміти не тільки поспівчувати у горі, а й порадіти чужому успіху.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кобцева Наталя Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 січня 2020
Переглядів
1708
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку