Презентація - "Моя майбутня професія"

Про матеріал

Професія  – це та основна точка відліку, з якої починається все свідоме, діяльнісне життя кожної людини. Вдалий вибір професії – це запорука того, що "не марно проживеш вік”, натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії – і ти відчуєш, як тебе огорне почуття того, що ти займаєшся не своєю справою. Отже, найважливіше в житті – вчасно зрозумітити своє покликання і сказати собі: "Це - моє!”

Презентація "Моя майбутня професія" допоможе під час виховної роботи застережити від помилок при обранні життєвого шляху.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Професія – це та основна точка відліку, з якої починається все свідоме, діяльнісне життя кожної людини. Кожна молода людина, йдучи в доросле життя, прагне вибрати собі професію за покликанням. Вдалий вибір професії – це запорука того, що "не марно проживеш вік”, натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії – і ти відчуєш, як тебе огорне почуття того, що ти  займаєшся не своєю справою. Отже, найважливіше в житті – вчасно зрозуміти своє покликання і сказати собі: "Це - моє!”

Номер слайду 3

Професія кухар – одна з найважливіших у людському суспільстві. Вона необхідна у повсякденному житті. Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, дієтолог, психолог і, навіть, чарівник. 

Номер слайду 4

Обираючи професію, ми обираємо свою долю, свою життєву стежину. Майстрами не народжуються, ними стають завдяки клопіткій праці.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Кухар - це людина, яка професійно  готує їжу  для інших людей, як правило, в закладах  громадського харчування.

Номер слайду 7

Головне завдання кухаря – готувати не тільки смачну страву, але й корисну та поживну. Готування їжі – давнє мистецтво! Адже “Добрий кухар вартий семи лікарів”, - так мовить народне прислів’я.

Номер слайду 8

Щоб оволодіти всіма тонкощами мистецтва приготування їжі, справжній кухар повинен: Вміти: —    готувати та оформляти страви і кулінарні вироби; —    готувати усі види гарячих та холодних соусів, гарнірів, солодких страв;—    оформляти та відпускати різноманітні дієтичні страви;—    страви для лікувально-профілактичного харчування; —    відповідати за рецептури та технології виготовлення страв.

Номер слайду 9

Знати: —    технологію виготовлення;—    вимоги до якості; —    терміни та умови зберігання;—    порціонування, оформлення та подавання страв;—    види та особливості сервіровки столу; —    правила складання  меню (святкового та щоденного), заявок на продукти; —    порядок ведення обліку та складання товарних звітів.

Номер слайду 10

Хронологія появи деяких страв:* Приблизно 10 тис. років до н.е. у раціоні людини з'явилися пиво і хліб (пиво в пляшки розлили в 1568 році).* Приблизно 6 тис. років до н.е. поява сиру.* Приблизно 3 тис. років до н.е. люди навчилися варити суп.* У 1500 році до н.е. розпочато вживання шоколаду. Плитка шоколаду з'явилася лише в 1849 році, а молочний шоколад - в 1875.* Приблизно у 1000 році до н .е. вперше засолені огірки.* Приблизно у 500 році до н.е. приготовлена ​​перша ковбаса.* У 490 р. до н.е. зварені перші макарони. Перший кулінарний рецепт макаронів із сиром записаний в 1367 році.

Номер слайду 11

* У 1819 році винайдені спагетті.* У 4 столітті до н.е. записаний перший з тих, що дійшов до нас, рецепт салату (салат з білих бобів).* 2 століття н.е. вперше приготовані суші (японське блюдо з рису і морепродуктів).* 7 століття створено рецепт знаменитої корейської квашеної капусти кім-чи.* 15 століття вперше виготовлені млинці.* 1487-винайдені "хот-доги" (hot dogs) - булочки з сосискою, що стали національним блюдом американців.* 1610 - вперше випечені бублики.* 1621 - вперше створена технологія виробництва "повітряної кукурудзи" (попкорну).

Номер слайду 12

* 1680-і роки. З'явився смажена картопля по-французьки.* 17 століття. У світове меню увійшов кетчуп.* 1739. Крекери.* 1756. Винайдено соус майонез.* 1798. З'явився лимонад (тобто газований безалкогольний напій).* 1845. Вперше виготовлено желе.* 1871. Записаний рецепт яловичини по-строганівськи (бефстроганів).* 1924. Заморожені продукти. Поява індустрії напівфабрикатів.

Номер слайду 13

Кухар повинен володіти такими якостями:розвинуте зорове та нюхове сприйняття, гарний смак, творча уява, фізична витривалість, хороша зорова і образна пам'ять, довготривала словесно логічна пам'ять, терплячість, спостережливість і доброзичливість.

Номер слайду 14

Синоніми слова "кухар": Кулінар - людина, майстерна в кулінарії, кухар. Куховарка, кухарка - у побуті жінка, котра готує їжу. Кашевар - кухар у військовій частині або в робочій артілі (спец.). Кок - морський, судновий, корабельний, матроський кухар. Офіцерський називається саме "Кухар". Кухмістер (від нім. Chenmeister) - кваліфікований кухар чи утримувач невеликого ресторану, їдальні (застар.).

Номер слайду 15

Кухарі в мистецтві:

Номер слайду 16

Снейдерс Франс (1579-1657) дуже багато картин написав про кулінарію і кухарів, мабуть любив попоїсти.

Номер слайду 17

Флоренс Ван Шутен

Номер слайду 18

Артсен Пітер (1508-1575)

Номер слайду 19

Шарден Жан-Батист Сімеон (1699-1779)

Номер слайду 20

Клод Жозеф Байль (1862- 1921)

Номер слайду 21

Моне Клод Оскар (1840-1926)

Номер слайду 22

Кухарі в кіно

Номер слайду 23

- "Приїхали на конкурс кухарі" (х/ф, СРСР, 1977)- "Кухар, злодій, його дружина та її коханець" (х/ф, Великобританія - Франція, 1989)- "Тисяча і один рецепт закоханого кулінара" (х/ф, Грузія - Франція, 1996)- "Американська кухня" (х/ф, Франція - США, 1998)- "Повар-злодій" ( х / ф, Німеччина - Австрія, 2004, реж. Пепе Данкарт )- "Повар" (х/ф, США, 2008, реж. Грегг Саймон)- "Заєць, смажений по- берлінськи"- "Рататуй" - американський повнометражний анімаційний фільм, комедія режисера Бреда Берда.- "Смак життя " - романтичний фільм 2007 року.- "Кухня" - телесеріал 2012 року.- "Шеф" (х/ф Франція - Іспанія ) 2012 р. в головній ролі Жан Рено

Номер слайду 24

Притча про професію кухаря:"Чому учень повернувся" Зібралися якось філософи і засперечалися, яка професія важливіша. Один сказав: - Учитель - найпотрібніший. Без освіти прогрес зупиниться.- Без будівельників людині ніде буде сховатися, і людство позбудеться прекрасних будівель, - заявив другий філософ.- Музиканти, художники і поети роблять наше життя особливим. Мистецтво відрізняє людину від тварин, - вигукнув третій філософ. Тут у розмову втрутився учень і одночасно слуга господаря будинку.

Номер слайду 25

Вельмишановні вчені, ви забули про професію кухаря.- Тобі не положено втручатися в нашу бесіду. Кухарська справа - не мистецтво. Іди готуй обід, - розсердився господар. Учень мовчки вийшов з кімнати. У цей день обіду філософи не дочекалися, учень зник. Довелося господареві самому готувати обід. На жаль, після їжі філософи відчули себе погано і розійшлися по домівках. Господар знайшов іншого слугу. Минув час, і філософ - господар будинку, помітив, що друзі перестали його відвідувати, а сам він після їжі не здатний був міркувати.

Номер слайду 26

Подумав філософ, а потім звільнив нового кухаря і послав колишньому учневі записку з однією фразою: "Кухарське справа - не ремесло, а мистецтво". Незабаром вчені мужі знову стали збиратися в будинку філософа. Обговорення переривалося тільки смачним обідом, який готував учень. - Кухарське справа - не ремесло, а мистецтво, - кожен раз зазначав господар після обіду.

Номер слайду 27

Поради від кращих кухарів на кожен день

Номер слайду 28

Шеф-кухар Рик Трамонті: "Зберігайте прянощі в прохолодному, темному місці, а не на поличці над плитою. Вологість повітря, світло і тепло приведуть до того що, трави та спеції втратять свій аромат".

Номер слайду 29

Шеф-кухар Маркус Самуельсон: "Якщо ви збираєтесь готувати для особливого випадку - будь-то вечеря для вашого боса або обід на честь почесної дати - ніколи не покладайтеся на новий рецепт і на новий інгредієнт".

Номер слайду 30

Шеф-кухар Жерар Крафт: "Після роботи з часником енергійно потріть руки над раковиною в кухні протягом 30 секунд. Потім помийте руки. Так приберете часниковий запах".

Номер слайду 31

Шеф-кухар Гай Фієрі: "Розсіл, діти мої, розсіл! Щоб ваш птах був суперароматним, завжди замочуйте його в розсолі".

Номер слайду 32

Шеф-кухар Норман Ван Айкен: "При випіканні печива переконайтеся, що тісто добре охолоджене, перш, ніж посадити його на деко. Це дозволить вирівняти текстурні відмінності всіх інгредієнтів тіста".

Номер слайду 33

Шеф-кухар Джон Чанг: "Коли ви дрібно нарізаєте трави, киньте на обробну дошку трохи солі. Вона буде утримувати зелень від ковзання".

Номер слайду 34

Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято - День кухаря, який був заснований конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств в 2004 році.

Номер слайду 35

Щоб стати гарним кухарем, треба багато знати, багато чому вчитися. Кулінарні секрети - не таблиця множення, їх визубрити не можна. Потрібно вміти відмінно приготувати різні страви. Багато кому здається, що професія кухаря – неважка , вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай - чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кулінарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально. Це тому, що немає такого місця, де люди не користувалися б послугами кухарів.

Номер слайду 36

Кухар1. а) Два кухарі — лихий борщ;б) Де багато кухарів, там собаки не голодні;в) Де багато кухарок, там борщ пересолений; …там їсти нема що;г) Де дві кухарці, там борщ несолоний ;…там собакам празник ;д) Де кухарок шість, там нема де сісти і що їсти;е)Де много кухарок, там і каша прикурена; …там рідка каша.

Номер слайду 37

2. Добрий кухар і з кропиви борщ зварить.3. Добрий кухар — найкращий лікар. 4. а) Кухар з голоду ,пе вмирає; …не вмре;б) Кухар з голоду не згине; в) Кухаря, що вмре з голоду, годиться поховати під сухою вербою;г) Щоб кухар з голоду вмер, то й на цвинтарі не поховали б;д) Як кухарка з голоду вмирає, під припічком ховають;е) Ще жоден кухар з голоду не вмер.

Номер слайду 38

5. Кухарка самою парою сита.6. Лихий кухар або недосолить, або пересолить.7. Погана кухарка і добрі продукти зіпсує.8. а) Поки в пана на столі, у кухаря в животі;б)Поки пан попробує, то кухар наїсться .9. Який кухар, такий борщ.

Номер слайду 39

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 11
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вархол Катерина Гаврилівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kira Ira
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Юзьків Ярослава Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Walik Walik
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Monika Monika
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Hryhor Nata
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Wita Wita
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Sirka Soja
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Lera Lera
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Kira Kira
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 8 відгуків
pptx
Додано
9 лютого 2018
Переглядів
17766
Оцінка розробки
5.0 (11 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку