Білизна може бути однотонною і кольоровою. Основними кольорами, яку використовуються для скатертин, є пастельні тони: персиковий, лимонний, абрикосовий, жовтий, салатний, топленого молока тощо; з темних —темно-синій, темно-зелений, пурпурний, бордо, синій тощо. На скатертині або на частині полотна може бути витканий логотип закладу, його емблема або інші елементи художнього оформлення.
Скатерті бувають нижні, верхні і декоративні. Під нижніми скатертями слід розуміти чохли для стільниць. їх ще називають мольтонами (нижня скатерть з фланелі, тонкої повсті або штучної тканини з прогумованим покриттям). Мольтони стелять безпосередньо на столи для захисту їх поверхні від дії рідини і гарячих блюд. Вони також перешкоджають ковзанню і зрушенню скатертей і забезпечують безшумне обслуговування столів. Завдяки їм скатерті служать довше. Чохли або мольтони повинні точно відповідати розмірам стільниці і за допомогою зав'язок або гумки міцно до неї прикріплятися. Верхні скатерті повинні відповідати формі і розмірам столу і мати спуск на всі боки не менше 25 см.
Льняні скатертини. Краї скатертин бувають підрубленими, з ажуром (мережки по краях), за кольором – білими і кольоровими. Білі надають залу урочистого вигляду, їх застосовують при всіх видах обслуговування. Кольорові – застосовують в основному при організації банкету-чаю та банкету-кави.
У багатьох сучасних ресторанах при сервіруванні столів поверх скатертини кладуть наперон. Це верхня скатерка, яка виконує не лише декоративну функцію, а й полегшує догляд за основною скатертиною. Наперони, як правило, шиють із контрастної тканини, яка гармоніює за кольором і фактурою з основною скатертиною. Він оберігає її від забруднення, стирання та надає святкового вигляду.
У ресторанах використовується також біле банкетне полотно завширшки 173 і 140 см. З нього шиють скатертини необхідної довжини – до 12 м. Доцільно замість однієї скатерті завдовжки 10–12 м мати дві по 5 м. У ресторанах «люкс» і вищого класу столову білизну часто виготовляють на фабриках за індивідуальним замовленням з урахуванням особливостей інтер’єру залу. На кожному виді столової білизни зображуються назва ресторану або його емблема.
Сьогодні для покриття столів у залах ресторанів часто використовують мулетон, або протектор – спеціальне покриття, призначене для захисту поверхні столу від пошкоджень, дії високих температур, яке активно вбирає вологу та поглинає звуки при переставлянні предметів сервіровки на столі.
При накритті столів для бенкету широко використовують так звані «спідниці» – тканину, що покриває стіл від столешниці до самої підлоги. Фуршетні „спідниці” – красиві, зручні завдяки своїй мобільності. У разі потреби вони дозволяють моделювати столи залежно від того, що святкується, і кількості гостей, допомагають з'єднати кілька столів в один. Головний елемент фуршетної „спідниці” – складки, до яких можна додати драпіровку свагами, прикрасити букетиками квітів. Дуже зручні для кейтрингових компаній, коли виникає необхідність розставляти і декорувати столи безпосередньо на місці.
Серветки. Малюнок серветок і скатертин має бути однаковим. До закладів ресторанного господарства, як правило, надходять столові білі серветки з ажуром розміром 45х45 см і кольорові з ажуром 35х35 см. Якщо столи поліровані, можуть використовуватися серветки для покриття розміром 50х35 см.