Презентація на тему: "Асортимент столової білизни, особливості користування"

Про матеріал
Презентація на тему: "Асортимент столової білизни, особливості користування" використовується під час уроків теоретичного навчання з предмету: "Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства" для того щоб ознайомити здобувачів освіти із різними видами столової білизни та особливостями її користування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Асортимент столової білизни, особливості користування

Номер слайду 2

У закладах ресторанного господарства використовують різні види столової білизни: скатертини, серветки, ручники, рушники. Столову білизну виготовляють з натуральних і синтетичних тканин.

Номер слайду 3

Натуральні: атлас, бавовна, вовна, льон, муслін, полотно, тюль, шовк. Тканини для виготовлення столової білизни: Штучні — тка­нини з ацетатного, віскозного, полінозного, поліефірного волокна, поліестеру.

Номер слайду 4

Білизна може бути однотонною і кольоровою. Основними ко­льорами, яку використовуються для скатертин, є пастельні тони: персиковий, лимонний, абрикосовий, жовтий, салатний, топленого молока тощо; з темних —темно-синій, темно-зелений, пурпурний, бо­рдо, синій тощо. На скатертині або на частині полотна може бути вит­каний логотип закладу, його емблема або інші елементи художнього оформлення.

Номер слайду 5

Скатерті бувають нижні, верхні і декоративні. Під нижніми скате­ртями слід розуміти чохли для стільниць. їх ще називають мольтонами (нижня скатерть з фланелі, тонкої повсті або штучної тканини з про­гумованим покриттям). Мольтони стелять безпосередньо на столи для захисту їх поверхні від дії рідини і гарячих блюд. Вони також пе­решкоджають ковзанню і зрушенню скатертей і забезпечують безшу­мне обслуговування столів. Завдяки їм скатерті служать довше. Чохли або мольтони повинні точно відповідати розмірам стільниці і за до­помогою зав'язок або гумки міцно до неї прикріплятися. Верхні скатерті повинні відповідати формі і розмірам столу і мати спуск на всі боки не менше 25 см.

Номер слайду 6

Льняні скатертини. Краї скатертин бувають підрубленими, з ажуром (мережки по краях), за кольором – білими і кольоровими. Білі надають залу урочистого вигляду, їх застосовують при всіх видах обслуговування. Кольорові – застосовують в основному при організації банкету-чаю та банкету-кави.

Номер слайду 7

У багатьох сучасних ресторанах при сервіруванні столів поверх скатертини кладуть наперон. Це верхня скатерка, яка виконує не лише декоративну функцію, а й полегшує догляд за основною скатертиною. Наперони, як правило, шиють із контрастної тканини, яка гармоніює за кольором і фактурою з основною скатертиною. Він оберігає її від забруднення, стирання та надає святкового вигляду.

Номер слайду 8

За зовнішнім виглядом скатертини поділяють на звичайні і банкетні.

Номер слайду 9

У ресторанах використовується також біле банкетне полотно завширшки 173 і 140 см. З нього шиють скатертини необхідної довжини – до 12 м. Доцільно замість однієї скатерті завдовжки 10–12 м мати дві по 5 м. У ресторанах «люкс» і вищого класу столову білизну часто виготовляють на фабриках за індивідуальним замовленням з урахуванням особливостей інтер’єру залу. На кожному виді столової білизни зображуються назва ресторану або його емблема.

Номер слайду 10

Сьогодні для покриття столів у залах ресторанів часто використовують мулетон, або протектор – спеціальне покриття, призначене для захисту поверхні столу від пошкоджень, дії високих температур, яке активно вбирає вологу та поглинає звуки при переставлянні предметів сервіровки на столі.

Номер слайду 11

При накритті столів для бенкету широко використовують так звані «спідниці» – тканину, що покриває стіл від столешниці до самої підлоги. Фуршетні „спідниці” – красиві, зручні завдяки своїй мобільності. У разі потреби вони дозволяють моделювати столи залежно від того, що святкується, і кількості гостей, допомагають з'єднати кілька столів в один. Головний елемент фуршетної „спідниці” – складки, до яких можна додати драпіровку свагами, прикрасити букетиками квітів. Дуже зручні для кейтрингових компаній, коли виникає необхідність розставляти і декорувати столи безпосередньо на місці.

Номер слайду 12

За кольором та фактурою вони відрізняються від основної скатертини. Кріпиться така „спідниця” на шнурку або закріплюється нитками по кутах з інтервалом 50 см.

Номер слайду 13

Накриття банкетних столів з використанням «спідниць»

Номер слайду 14

Серветки. Малюнок серветок і скатертин має бути однаковим. До закладів ресторанного господарства, як правило, надходять столові білі серветки з ажуром розміром 45х45 см і кольорові з ажуром 35х35 см. Якщо столи поліровані, можуть використовуватися серветки для покриття розміром 50х35 см.

Номер слайду 15

Підноси застилають серветками із м'якої бавовняної тканини, розміри яких мають їм відповідати. Такі серветки розміром 25х25 см пропонують відвідувачам для витирання пальців після вживання деяких страв. Їх подають вологими, гарячими, складеними вчетверо на пиріжковій тарілці.

Номер слайду 16

Ручники виготовляють з білої льняної тканини. Складений вчетверо ручник розміром 35х85 см використовується при подачі страв.

Номер слайду 17

Рушники для полірування посуду і столових наборів виготовляють розміром 100х40 см із м’якої бавовняної тканини, яка легко вбирає вологу.

Номер слайду 18

На нову білизну в одному з її кутів ставиться штамп підприємства незмивною фарбою або вишивають кольоровими нитками мітку. На банкетні скатертини ставлять дві мітки на протилежних кінцях по діагоналі і позначають довжину в метрах.

Номер слайду 19

Після прання столова білизна має бути добре підкрохмалена і відпрасована. Скатертини згортають, використовуючи спеціальні прийоми: складають по довжині, пропрасовують основну складку, потім ще раз складають так само і знову пропрасовують.

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Малиборская Раиса
    Дякую! Гарна робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 січня
Переглядів
255
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку