Презентація на тему“Диво калинове, рідна наша мова”

Про матеріал
Презентація на тему“Диво калинове, рідна наша мова”. Мета: розширити знання учнів про історичний розвиток рідної мови, показати її красу і велич; прищеплювати любов та гордість за рідну мову; формувати ціннісне ставлення до рідної української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему“Диво калинове, рідна наша мова”Підготувалавчитель початкових класів. Тимчук Лариса Михайлівна

Номер слайду 2

Мова барвиста, мова багата,рідна і тепла ,як батьківська хата. Для кожного народу ,для кожної нації найближчою і найдорожчою є його рідна мова. Рідною мовою української нації є українська мова. Поняття рідної мови невіддільне від думки про рідний край, батьківську хату, материнське тепло .

Номер слайду 3

Нетлінним скарбом століть називають національну мову - скарбом, що передається від покоління до покоління, об’єднуючи минуле і прийдешнє. “ Незбагнена душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує на хвилях народної пісні, переливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі ”, стверджує Дмитро Павличко.

Номер слайду 4

Серед усіх мов світу ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська мова. ЇЇ багатство і краса, витонченість і мелодійність визнані світом у 1928 році в Парижі. На Міжнародному конкурсі мов українська посіла ІІІ місце (після французької і перської).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Зачинателем сучасної української літературної мови вважається І. П. Котляревський, а основоположником – Т. Г. Шевченко.

Номер слайду 7

21 лютого – Міжнародний день рідної мовиІсторія виникнення свята21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошено на генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року. Головна мета Міжнародного дня мови – сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. Крім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема, в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.

Номер слайду 8

21 лютого. День рідної мови1989 р. – прийнято Закон “Про мови в Україні”.1996 р.- Верховною радою України було прийнято Конституцію України, в якій українській мові надано законодавчої конституційної сили.

Номер слайду 9

Українська мова – державна мова України

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Рідна мово моя, поетична і ніжна. Багато поетів написали вірші про рідну мову. Мова рідна бездонна криниця мудрості, невичерпне джерело багатства. Хто приходить до того джерела, той стає мудрим, багатим, як сама українська земля.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ЯУКРАЇНСЬКОЮЦе – моя мова!розмовляюдумаюспіваюрадіюпишучитаюмрію

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ВИСНОВОК Українська мова – національне надбання українського суспільства, вона повинна охоронятися та підтримуватися державою. Мовна політика як одна із складових частин державної має бути спрямована на забезпечення оптимального функціонування української мови в усіх сверах життя українського суспільства, їх подальшого розвитку та взаємодії.

Номер слайду 22

Вивчайте, друзі, українську щохвилини,Цінуйте нашу рідну мову, мов перлину,Бо кожне слово в ній – це справжне диво,І грає барвами всіма, й звучить красиво,Ви не лінуйтесь правила вивчати,Щоб завжди гамотно слова писати. Нехай живе і квітне барвінкова. Кохана материнська рідна мова!

Номер слайду 23

Дякую заувагу!

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
1131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку