Презентація на тему: " Дослідження покривів, поведінки ящірки зеленої"

Про матеріал
Дослідження ящірок, що зустрічаються в Україні, в Кіровоградській області - ящірка зелена. Цікаві факти про живлення, розмноження, охорона цих плазунів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження покривів, поведінки ящірок зелених західних. Вчитель Побузького ліцею Вовк М. Є. та учень 7 - Б класу Лісовенко В.

Номер слайду 2

Ящірки, що зустрічаються на території України. В Україні проживає 9 видів ящірок. Ось їх назви: 1. Ящірка зелена 2. Ящірка живородна 3. Ящурка піщана 4. Ящірка прудка 5. Веретінниця ламка або гладун 6. Ящірка кримська 7. Ящірка скельна 8. Гекон середземноморський 9. Жовтопуз безногий або Жовтопузик. Два види з них - це безногі ящірки Жовтопуз безногий або Жовтопузик, Веретінниця ламка або гладун. Поширюйте, щоб знати 🙂

Номер слайду 3

Ящірки України

Номер слайду 4

Green Lizard (Lacerta bilineata) - European Herptileshttps://www.youtube.com/watch?v=EVW6bc. TWR7 Yhttps://animalia.bio/uk/european-green-lizard

Номер слайду 5

Червона книга України Ящірка зелена

Номер слайду 6

Види ящірок в Кіровоградській областіhttps://nature.land.kiev.ua/animals-obl-11.html

Номер слайду 7

В Кіровоградській області є три види ящірокживородні прудкі західні зелені

Номер слайду 8

Живородні ящірки. Загальна довжина коливається від 12 до 18 см. Вага — 2-5 гр. Молоді ящірки мають темно-коричневий або майже чорний колір. Дорослі мають світло-коричневе забарвлення з візерунком, який складається з темних вузьких смуг уздовж хребта, двох світлих смуг з боків спини та темних широких смуг з боків тулуба. По тілу розкидані дрібні темні плями. Черево у самців помаранчевого або цегляно-червоного кольору, а у самиць — білувато-сірого, жовтуватого або зеленуватого. Спостерігається статевий диморфізм — самиці більші за самців.

Номер слайду 9

самецьсамиця

Номер слайду 10

Прудкі ящірки. У прудкої ящірки світлий низ живота, а на спині є смуги. Самці зазвичай темніші і мають яскравіше забарвлення; в період спаровування вони стають зеленими. Деякі підвиди мають дуже яскраве строкате забарвлення. У довжину ящірки досягають 25 см.

Номер слайду 11

самецьсамиця

Номер слайду 12

Західні зелені ящірки. Загальна довжина досягає до 30 см, з яких 2/3 складає хвіст. Колір молодих зелених ящірок сірувато-бурий або коричневий із 2 світлими смугами з боків хребта. Дорослі мають яскраво-зелений колір шкіри з численними чорними та жовтими цяточками. Горло і шия блакитного або яскраво-синього забарвлення. Черево у цих ящірок яскраво-жовтого кольору. Самиці відрізняються наявністю на верхній стороні 2 світлих поздовжніх смуг, білим черевом та горлом.

Номер слайду 13

Ознаки покривів. У самців трав'янисто-зелене забарвлення без плям, іноді з численними чорними точками. Самки сіро-зелені, з нерегулярними темними цятками й світлими лініями уздовж хребта. Черевна сторона і горло білуваті, жовті або жовто-зелені. Після першої линьки після весняного пробудження підборіддя, горло і шия набувають зеленувато-блакитного відтінку. У самців він більш контрастний. Тривалість життя зеленої ящірки 10-12 років.

Номер слайду 14

Існують 7 підвидів. Номінативний підвид поширений в східній частині ареалу на території Молдавії та України.

Номер слайду 15

Зелена ящірка веде денний спосіб життя. Вранці та ввечері вона приймає сонячні ванни, а найбільшу активність виявляє ближче до полудня. У спекотні дні вона в обідні години ховається під землею, з'являючись на поверхні тоді, коли температура починає спадати.

Номер слайду 16

Рептилія швидко бігає та спритно лазить по стовбурах чагарників і дерев. При найменшій небезпеці вона прагне врятуватися втечею, ховаючись у густій ​​траві або під камінням. Якщо шляхи до відступу відрізані, вона намагається налякати нападника шипінням або пускає в хід гострі зуби, в крайньому разі відкидає хвіст для відволікання його уваги.

Номер слайду 17

Фізіологічні адаптаціїУ листопаді рептилія впадає в зимову сплячку, яка триває до березня або квітня. Зимівля відбувається в норах, під камінням або корінням дерев. Іноді вона зимує, зарившись в товстий шар опалого листя. У кожної статевозрілої особини є власна домашня ділянка. Її площа варіюється від 500 до 5000 квадратних метрів. У самців домашні ділянки більші, ніж у самок.

Номер слайду 18

Харчування. Раціон складається переважно з безхребетної живності. Зелена ящірка поїдає різних великих комах та їх личинок. В її меню переважають жуки, цвіркуни, коники, бабки, метелики й гусениці. Меншою мірою з'їдаються равлики, дощові черв'яки, багатоніжки та павукоподібні. Іноді хижачка ласує дрібними зміями та ящірками, в тому числі свого виду. Періодично плазун з'їдає в невеликій кількості стиглі соковиті фрукти та ягоди. Свою потенційну жертву він виявляє за допомогою зору і нюху. Зелена ящірка захоплює її зубчастими щелепами та проковтує цілком. Якщо мисливський трофей виявиться занадто великим, то вона перед ковтанням кілька разів його пережовує. Жорсткі крила комах попередньо видаляються.

Номер слайду 19

Розмноження. Статева зрілість настає у віці близько 20 місяців. Шлюбний період проходить з квітня по травень після закінчення зимової сплячки. В цей час самці влаштовують між собою ритуальні бої. Домінантні та найсильніші самці спаровуються з самками по кілька разів, кусаючи їх за боки. Парування триває від 3 до 7 хвилин. Приблизно через 6 тижнів після запліднення самка відкладає від 5 до 13 яєць розміром близько 9х15 мм. У кладці може бути максимум до 21 яйця. Вона розміщується в ямці, яку самка викопує в м'якому вологому ґрунті самостійно. Її глибина сягає 15-20 см, а на її викопування йде цілий день. Відповідне для неї місце самка зазвичай шукає вночі. У місцевості, де ґрунт досить твердий, самки можуть викопувати одну ямку на всіх і колективно відкладати в неї яйця.

Номер слайду 20

Розмноження. Залежно від кліматичних умов інкубація триває від 70 до 100 днів. Найчастіше молоді ящірки з'являються на світ в середині серпня. Їх довжина становить 7-9 см, а вага близько 1 г. Вони забарвлені в коричневі або коричнево-зелені тони зі світлими плямами або 2-4 поздовжніми смужками. На півдні ареалу самки можуть відкласти яйця вдруге в середині червня. Смертність серед перволітків дуже висока і становить 80-90%.

Номер слайду 21

Дослідження покривів: біла полосочка - самка, блакитна - самець

Номер слайду 22

Дослідження покривів: біла полосочка - самка, блакитна - самець

Номер слайду 23

Дослідження покривів: біла полосочка - самка, блакитна - самець

Номер слайду 24

Дослідження покривів: біла полосочка - самка, блакитна - самець

Номер слайду 25

Спостерігаємо техеньке шипіння

Номер слайду 26

самецьсамиця

Номер слайду 27

Спостереження за поведінкою. Розміри. Розміри

Номер слайду 28

Утримання в неволіЗелених ящірок потрібно утримувати поодинці. Допускається одночасне утримання самця та 1-2 самок. Для однієї тварини потрібен горизонтальний тераріум з мінімальним об’ємом 60х40х40 см.

Номер слайду 29

На дно тераріуму кладуть шар піску. Для лазіння встановлюють гілки, корчі, каміння або керамічні споруди. Обов'язкова наявність порожніх укриттів. Для освітлення крім ламп денного світла додатково використовують джерела ультрафіолетового випромінювання. Протягом дня температуру підтримують в межах 25°-30°С, а на ніч знижують до 20°-23°С.

Номер слайду 30

Використані джерела інформаціїhttps://zooclub.org.ua/ua/yashhericy/zelenaya-yashcheritsa.htmlhttps://esu.com.ua/article-7021https://www.facebook.com/zooli.club/posts/%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%94-9-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%96%D0%B2-%D1%8 F%D1%89%D1%96%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%BE%D1%81%D1%8 C-%D1%97%D1%85-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8-1%D1%8 F%D1%89%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-2%D1%8 F%D1%89%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-/319013965390355/https://redbook-ua.org/item/lacerta-viridis-laurenti/

pptx
Додано
11 квітня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку