Презентація на тему "Електрика в житті людини"

Про матеріал
« Хто дійсно хоче зрозуміти всю велич нашого часу, той повинен ознайомитися з історією науки про електрику. І тоді він довідається про казку, якої не знайде і серед казок «Тисячі й однієї ночі» М.Тесла
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

 « Хто дійсно хоче зрозуміти всю велич нашого часу, той повинен ознайомитися з історією науки про електрику. І тоді він довідається про казку, якої не знайде і серед казок «Тисячі й однієї ночі» М. Тесла

Номер слайду 3

Ознайомитися з історією виникнення електрики;Розглянути її роль у житті людини; Вивчити правила поведінки з електроприладами. Мета:

Номер слайду 4

Без електрики ми не можемо уявити своє житття. Прибирання квартири пилосмоком, сушіння волосся електрофеном, а ще – електрочайник, електрична плитка, кавомолка, пральна машина, холодильник, телевізор, мобільні гаджети… Навіть уявити важко, як би ми могли без них обійтись ! Але цей звичний стан, в будь- який момент, може бути порушено перебоями в подачі електроструму. Так кожен з нас не раз відчував дискомфорт при відключенні цієї життєвої артерії.

Номер слайду 5

Еле́ктрика — розділ фізики, що вивчає електричні явища: взаємодію між зарядженими тілами, явища поляризації та проходження електричного струму. Електрика — явище природи, пов’язане з існуванням, рухом і взаємодією електричних зарядів. 

Номер слайду 6

Людина відкрила дію електрики вже давно. Давні греки зна­ли, що коли шматочок бурштину (янтарю) натерти вовняною тканиною, він притягуватиме до себе пилинки. Електрику знали й прялі в Стародавній Сирії. Їх веретена з янтарю наелектризовувались, коли обмотувались вовною. Тому термін «електрика» походить від грецького слова «янтар». Те, що при натиранні бурштин отримує властивістьпритягати до себе легкі предмети, описував в 600-х роках до н.е. Фалес. Мілетський. Фалес, однак, не відрізняв електрики від магнетизму, вважаючице одним явищем, от тільки бурштин отримує таку дивну властивість притерті, а в магнетита вона постійна. Новий крок у вивченні електричних явищ здійснив у 1600 році англійський лікар. Вільям Ґілберт. Провівши дослідження електричних і магнітних явищ, вінопублікував книгу, в якій зробив висновок, що властивості постійного магнітаі здатність натертого бурштину притягати предмети — безумовно різніявища. Ґілберт почав застосовувати латинське слово electricus —бурштиноподібний, для опису такої властивості. У своїй книзі Ґілберттакож прийшов до висновку, що Земля є магнітом, і саме тому стрілкакомпаса вказує на полюс.Історія винекнення

Номер слайду 7

У 1879 році вчений Томас Едісон винайшов першу електричну лампочку. Едісон запустив першу суспільну систему електропостачання. Його електростанція Пері Стріт у Нью-Йорку постачала енергією магазини і житлові будинки на площі в 2 км2. В даний час існую різні види електростанцій, які набагато потужніші електростанції Едісона. Лампа Едісона — це класичне джерело світла з ниткою розжарювання. Зовні вона нагадує найпершу лампочку, яку відомий фізик винайшов на початку минулого століття. Сьогодні її все частіше використовують не тільки з метою освітлення приміщення, але і для декоративної прикраси кімнати. Освітлення

Номер слайду 8

Спалах блискавки - одне з найбільш видовищних проявів електричного заряду, Блискавка виникає і внаслідок великого скупчення електричних зарядів в хмарах. В середині XVIII століття один з перших дослідників атмосферної електрики американський вчений Бенджамін Франклін провів дуже небезпечний експеримент, запустивши в грозове небо повітряного змія. Він хотів довести, що блискавка - результат того ж електричного заряду, що виникає при терті предметів один про одного. Блискавка у повітрі частково перетворює кисень в озон, великі концентрації якого згубні для вірусів та бактерій. Малі концентрації озону мають цілющі властивості; приємне повітря з домішками озону після грози; повітря соснових лісів, бо окислення смол також супроводжується виділенням озону. 

Номер слайду 9

Шарль Дюфе відкрив два різні типи електрики, назвавши їх «скляним» і «смолистим» (тепер їх називають додатніми й від'ємними зарядами), продемонструвавши, що однойменні заряди відштовхуються, а різнойменні притягаються. Дю Фе також поділив речовини на провідники й ізолятори, називаючи їх «електриками» і «неелектриками».

Номер слайду 10

Електрична енергія має величезне значення у житті людини. Вона приводить в рух трамваї, тролейбуси, електропоїзди. В промисловості електричне енергія приводить в рух верстати для обробки різних матеріалів, для плавки металу, для керування супутниками та космічними кораблями.

Номер слайду 11

Використання електричної енергії для опалення може бути доцільно в якості резервного або додаткового джерела тепла або в місцях, де потреба в теплі виникає не дуже часто, наприклад, в заміських будинках. Електричні пристрої також рекомендовані для використання в місцях, де відсутні комунікації центрального опалення або газу. Більшість електричних теплогенераторів мають компактні розміри і не вимагають дорогого додаткового обладнання.

Номер слайду 12

Правила безпеки при користуванні електроприладами:1. Перед вмиканням електроприладу необхідно візуально перевірити електрошнур на наявність механічних пошкоджень.2. Електроприлад повинен бути надійно заземлений згідно з правилами установки приладу.3. Забороняється працювати з електроприладом вологими руками.4. Не можна залишати електроприлад без нагляду на довгий час, після закінчення роботи перевірити, чи все вимкнено.5. Не можна користуватися електроприладами без нагляду дорослих.6. При виявленні або виникненні несправності в електроприладі негайно викликати електрика, що обслуговує прилад.7. Категорично заборонено виконувати будь-які ремонтні роботи самостійно.8. Не користуватися саморобними електричними приладами.9. Якщо в квартирі полум’я, або чути запах диму, горілої ізоляції, потрібно негайно повідомити про це дорослим.10. Якщо вдома нікого немає, негайно телефонуйте за номером 01; потім кличте на допомогу сусідів.11. Ніколи не гаси електроприлади водою.

Номер слайду 13

Забороняється

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Загадка. Стоїть рогач у полі,Високий, як тополя. Він з’єднаний нитками З такими ж рогачами. Як нитка обірветься,То світло не ввімкнеться. (Лінії електропередач) Загадка. Дає електрику країніЦя чарівниця – станція.І здогадатись ви повинніЩо це - ……. (електростанція)Загадка. По дроту ходить,Темряву розгонить. (електрика, електрострум)Загадка. Стоїть у куточку, їсть пилюку хоботочком. Радо пил він вдихає, не хворіє і не чхає. (пилосос)

Номер слайду 16

Кросворд

Номер слайду 17

Висновок Електроенергія в побуті - невід'ємний помічник. Кожен день ми маємо з нею справу, і, напевно, вже не уявляємо своє життя без неї. Згадайте, коли останній раз вам відключали світло, тобто у ваш дім не надходила електроенергія, пригадайте, як ви хвилювались , що нічого не встигаєте і вам потрібен світло, вам потрібен телевізор, чайник і купа інших електроприладів. Адже якщо нас знеструмити назавжди, то ми просто повернемося в ті давні часи, коли готували їжу на багатті і жили в холодних вігвамах. Значущості електроенергії в нашому житті можна присвятити цілу поему, настільки вона важлива в нашому житті і ми настільки звикли до неї. Хоча ми вже й не помічаємо, що вона надходить до нас у будинки, але коли її відключають, стає дуже не комфортно. Цінуйте електроенергію!

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Смирнова Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Смирнова Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Смирнова Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Інші матеріали
Додано
25 грудня 2020
Переглядів
21902
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку