Презентація на тему "Клас Плазуни або Рептилії"

Про матеріал
Презентація на тему "Клас Плазуни або Рептилії" Плазуни або Рептилії – це хордові хребетні холоднокровні тварини, пристосовані до наземного способу життя.  Клас налічує близько 8 тис. видів (в Україні — 21 вид).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛАС ПЛАЗУНИ, АБО РЕПТИЛІЇ

Номер слайду 2

Пригадайте!Хто такі амфібії?На які групи поділяються амфібії?Яке значення амфібій??

Номер слайду 3

Відгадате закодоване слово!ЕИПідказка! Склади слово з кожної першої літери.

Номер слайду 4

Плазуни або Рептилії – це хордові хребетні холоднокровні тварини, пристосовані до наземного способу життя. Клас налічує близько 8 тис. видів (в Україні — 21 вид).

Номер слайду 5

Більшість веде наземний спосіб життя, але деякі за час історичного розвитку перейшли до існування в прісних водоймах і навіть у морях (це такі тварини, як крокодили, морські черепахи та змії). Плазуни пристосовані до життя в різних умовах на всіх материках, крім Антарктиди. 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Походження плазунів пов'язане з низкою ароморфозів.1) поява яйцевих оболонок;2) поява грудної клітки;3) розвиток п'ятипалих кінцівок;  4) розвиток на поверхні тіла рогових утворів;5) поява кори півкуль великого мозку та ін. Наука, яка вивчає плазунів, називається герпетологією.

Номер слайду 13

Особливості зовнішньої будови. Відділи тіла – голова, шия, тулуб, хвіст, п'ятипалі кінцівки,розташовані по боках тулуба, внаслідок чого тіло, переміщаючись, торкається землі — «плазує», тому цей клас і отримав таку назву — плазуни. Голова. Шия. П'ятипалі кінцівки. Тулуб. Хвіст. Око. Барабанна перетинка. Ніздря

Номер слайду 14

На голові рептилій містяться:одна пара очей, захищених верхньою і нижньою шкірястою повіками та миготливою перетинкою;орган слуху — вухо захищене  барабанною перетинкою;орган нюху відкривається назовні ніздрями.

Номер слайду 15

Покриви тіла – шкіра суха, без залоз, вкрита роговими утворами (лусочками, щитками або пластинками), що зменшує випаровування вологи з поверхні тіла.

Номер слайду 16

Плазунам властиве линяння, яке у багатьох видів відбувається кілька разів на рік.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

У зовнішній частині внутрішнього шару шкіри знаходяться спеціальні клітини з пігментами, завдяки яким деякі плазуни (наприклад, хамелеони) здатні змінювати забарвлення свого тіла.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Опора здійснюється за участю внутрішнього скелета.

Номер слайду 22

Травна система. Травна система плазунів трохи складніша, ніж у земноводних. Слина, яку виробляють слинні залози, містить травні ферменти. Зуби у більшості плазунів однакові, без коренів. Ними тварини лише захоплюють та утримують їжу. 

Номер слайду 23

Дихання відбувається в дихальній системі, яка містить парні комірчасті легені (у черепах – губчасті) та дихальні шляхи (ніздрі, гортань, трахея, два бронхи). Дихальна система

Номер слайду 24

Нервова система. У них добре розвинені півкулі головного мозку, вони вкриті сірою речовиною, або корою, - сукупністю тіл мільйонів нервових клітин. Мозочок розвинений добре, що зумовлене необхідністю узгодження складних рухів.

Номер слайду 25

Видільна система. Видільна система - це нирки та сечоводи, які відкриваються у клоаку, а також сечовий міхур.

Номер слайду 26

Кровоносна система. Кровоносна система плазунів за будовою подібна до земноводних, але має і певні відмінності. Серце плазунів трикамерне, але у шлуночку є неповна перегородка, що частково перешкоджає змішуванню артеріальної та венозної крові. А у крокодилів серце чотирикамерне.

Номер слайду 27

Статева система. Розмноження статеве з роздільностатевістю особин. Органи розмноження – яєчники і сім'яники.

Номер слайду 28

У плазунів зустрічається також яйцеживонародження (живородні ящірки, веретільниці, мідянки). Живонародження (у деяких змій). Розмножуються яйцями, які мають яйцеві оболонки (жовткову, білкову та шкаралупову).

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Розвиток прямий і не пов'язаний (навіть у тих, які мешкають у воді) з водним середовищем.

Номер слайду 31

Турбота про потомство слабо виражена. Серед плазунів є такі, що турбуються про нащадків. Так, самки деяких крокодилів та ящірок (наприклад, варанів) охороняють яйця від інших тварин.

Номер слайду 32

Регенерація розвинена у справжніх ящірок, яким властива автотомія (самокаліцтво).

Номер слайду 33

Підведемо підсумки!Плазуни або Рептилії – це хордові хребетні холоднокровні тварини, які ведуть наземний спосіб життя. Яйця складаються з яйцевих оболонок, жовткової, білкової та вапнякової. Шкіра плазунів суха, без залоз, вкрита роговими утворами. Добре розвинені органи чуття. Мають легеневий тип дихання, збільшення рухливості тіла, та розмноження за допомогою яєць, що мають оболонки.

Номер слайду 34

Домашнє завдання!Опрацювати параграф 28, (ст.121-124). Розглянути малюнок ящірки на ст. 124, дати письмові відповіді на запитання 1-4. (5-усно).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рєпнікова Алла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єсипова Наталія Сергіївна
    дякую! наснаги та миру!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
11651
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку