Презентація на тему: Різноманітність земноводних, їх значення та охорона

Про матеріал
Презентація на тему: Різноманітність земноводних, їх значення та охорона. Презентація була підготовлена на відкритий урок, де все чітко і систематизовано викладено.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Різноманітність земноводних, їх значення та охорона

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання:1. Який клас тварин ми вивчаємо?2. Чому він має таку назву?3. Яких тварин відносять до цього класу?4. Чому на шкірі жаби не живуть мікроорганізми?5. Як жаба дихає?6. Чому мозочок у земноводних гірше розвинений, ніж у риб?7. Чому при ковтанні жаба закочує очі?8. Восени при температурі +10 жаба робить стрибки 10-15 см, а влітку в жаркий день стрибає до 1 метра. Від чого це залежить?9. Як жаба добуває їжу?

Номер слайду 3

Рубрика «Вставте пропущене слово»У них є хребет, вони першими навчилися…2. Щоб захистити очі від пошкодження вони першими почали...3. Щоб на суші було легко ковтати суху видобуток у них з'явилися...4. У повітряному середовищі, щоб чути, у Амфібій з'явився новий орган...5. Освоївши сушу, вони не порвали зв'язок...6. Вони першими з хребетних навчилися дихати з допомогою…7. Для більш ефективного використання нового органу дихання вони обзавелися другим колом кровообігу, а серце стало...8. Чистої артеріальною кров'ю забезпечується...9. Амфібії першими встали...10. Кінцівки земноводних мають пальці.

Номер слайду 4

План уроку. Різноманітність земноводних: Ряд Хвостаті, Безхвості та Безногі. Значення і роль земноводних у природі і для людини. Охорона земноводних. Пам’ятники жабам і їх заслуги в медицині. Цікаві факти. Рекорди амфібій.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ряд Хвостаті земноводніДо хвостатих земноводних належить понад 515 видів.

Номер слайду 7

Жабозуб алатауський. Саламандравогняна

Номер слайду 8

Тритон малоазіатський

Номер слайду 9

Європейський протей

Номер слайду 10

Личинки хвостатих земноводних

Номер слайду 11

Ряд Безхвості земноводні Ряд Безхвості земноводні налічує близько 3500 видів, із яких на терені України представлено 12 видів.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Червоночерева кумка. Жовточерева кумка

Номер слайду 14

Кокоа

Номер слайду 15

Гостроморда жаба. Волохата жаба

Номер слайду 16

Жаба-носоріг Дарвіна

Номер слайду 17

Сіра або звичайна жаба

Номер слайду 18

Зелена жаба

Номер слайду 19

Ряд Безногі земноводніБезногі земноводні — найменш чисельна і найбільш примітивна група сучасних земноводних. Цікаво, що черв'яги відкривають рот, піднімаючи череп, при нерухомій нижній щелепі.

Номер слайду 20

Різноманітність ряду Безногі земноводні

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Кільчаста черв'яга Кільчаста черв'яга

Номер слайду 23

У середньовічній алхімії саламандра була символом філософського каменю. Саламандра в алхімії

Номер слайду 24

Саламандра в геральдиціУ геральдиці чотирилапа саламандра, оточена полум'ям, символізувала стійкість і презирство до небезпеки.

Номер слайду 25

Охорона земноводних. З 6247 відомих науці видів земноводних 41% занесений до Червоної книги МСОП. При цьому швидкість зміни статусу у бік вимирання серед земноводних — найвища. Ряд видів за час існування Червоної книги вже зникли з лиця землі. В період з 1980 року вимерли дев'ять видів земноводних.

Номер слайду 26

В Міжнародну Червону книгу зникаючих видів внесено 21 вид тритонів і саламандр і 24 види жаб, які неминуче загинуть, якщо не застосувати екстренні рятувальні заходи

Номер слайду 27

До Червоної книги України занесено. Тритона альпійського. Тритона карпатського. Саламандру плямисту

Номер слайду 28

До Червоної книги України занесено. Жабу прудку. Ропуху очеретяну

Номер слайду 29

Пам'ятники жабам

Номер слайду 30

Недалеко від музею води тепер мешкає симпатична бронзова жабка, що оселилася там на день Києва в 2010 році. Але є у київській жабі один особливий секрет - всі монетки, кинуті їй в рот, потрапляють у спеціальний ківш всередині жаби. Коли вага цього ковша досягне певної критичної точки, жабка перевернеться і обдарує грошима якогось-щасливчика. Так що кожен може спробувати чудо в надії зірвати джек-пот. Вага жаби-6 тонн.

Номер слайду 31

Поряд з Оперним театром в Одесі розташований фонтан «Діти і жаба». А на Будинку з химерами в Києві жаби гріються на сонці.

Номер слайду 32

Друзі! Зізнайтеся, ви коли-небудь заздрили? У Бердянську існує навіть пам'ятник цьому капосному почуттю. Заздрість і жадібність символізує величезна жаба, яка немов душить, коли виникають подібні відчуття. А вага цієї земноводної 250 кілограм!

Номер слайду 33

Пам'ятник українській жабі встановили у місті Гола Пристань Херсонської області. Ідея прикрасити цією скульптурою набережну Гопри (скорочено від назви міста) виникла напередодні 299-річчя міста.

Номер слайду 34

При в'їзді в місто Коннектикут (США) стоїть цікава і трохи дитяча скульптура, що зображає жабу на котушці з нитками. Одного разу вночі 1754року городяни були розбуджені криком. Стривожені люди вибігли на вулиці з рушницями і палицями, щоб захистити своє місто. Простоявши в темряві з годину, вони так нічого і не побачили. На ранок їх здивуванню не було кінця - вся площа та околиці міста були посипані тілами мертвих жаб. Ніхто так і не зрозумів, що сталося з бідними тваринами, можливо, вони полягли в битві за місто? На славу жаб городяни встановили новий пам'ятник, який назвали «Файт».

Номер слайду 35

Білорусь, місто Гродно. Бронзова скульптура жаби-мандрівниці з'явилася на центральній вулиці Ожешко, недалеко від залізничного вокзалу (для мандрівниці - саме місце!). Скульптура на гранітному постаменті невелика, але важить чимало - близько 40 кілограмів. У жаби на лапці компас і торбинка за плечима.

Номер слайду 36

Жаба в фонтані поруч з міським стадіоном. Бульвар Люби Новоселової, Москва.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Такий дорожній знак встановлено на автостраді в Швейцарії, а недавно і в БілорусіїУвага! Жаба!

Номер слайду 39

Домашнє завдання. Опрацювати § 39. Підготувати загадки, народні прикмети та повір'я, пов’язані із земноводними. Скласти кросворди.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Дякую за увагу!!! -*)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Чепіжак Віра Андріївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Чепіжак Віра Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чепіжак Віра Андріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
1625
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку