ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " МЕЙОЗ. ОСОБЛИВОСТІ ГАМЕТОГЕНЕЗУ В ЛЮДИНИ.СТАТЕВІ КЛІТИНИ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " МЕЙОЗ. ОСОБЛИВОСТІ ГАМЕТОГЕНЕЗУ В ЛЮДИНИ.СТАТЕВІ КЛІТИНИ." 10 клас рівень стандарту В.Соболь. В презентації розкрито: що таке мейоз,яке значення мейозу в збільшенні біорізноманіття організмів, гаметогенез,статеві клітини, лабораторна робота № 3.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 60. ТЕМА: МЕЙОЗ. ОСОБЛИВОСТІ ГАМЕТОГЕНЕЗУ В ЛЮДИНИ. СТАТЕВІ КЛІТИНИ

Номер слайду 2

Знайомтеся! Одним із загальних законів розвитку є закон єдності та боротьби протилежностей: кожний предмет, явище,процес є суперечливою єдністю протилежностей, що взаємопроникають, переходять одна в одну, перебувають у стані єдності й боротьби. Чи справедливий закон для мейозу та гаметогенезу?

Номер слайду 3

Пригадайте! 1. Що таке онкологічні захворювання? 2. Наведіть приклади онкозахворювань.3. Що таке онкогенні чинники? 4. Назвіть основні групи онкогенних чинників5. Що таке профілактика онкозахворювань? 6. Назвіть найзагальніші заходи профілактики онкозахворювань.

Номер слайду 4

Яке значення мейозу в збільшенні біорізноманіття організмів?1. Значення мейозу полягає у підтримці ста-більності хромосомних наборів при статевому розмноженні, що забезпечує спадковість. 2. Сприяє утворення нових сполучень батьківських й материнських генів, що сприяє мінливості.

Номер слайду 5

МЕЙОЗ(від грец. мейозіз - зменшення) - це поділ еукаріотичних клітин, внаслідок якого утворюються дочірні клітини з удвічі меншим набором хромосом.

Номер слайду 6

ОСОБЛИВОСТІ МЕЙОЗУ відбувається у 2 послідовні етапи : Мейоз І Мейоз ІІ

Номер слайду 7

МЕЙОЗ На першому етапі мейозу розподіляються гомологічні хромосоми з утворенням гаплоїдного набору хромосом, тому цей поділ називають редукційним( мейоз І); зменшення кількості хромосом удвічі забезпечує можливість поєднання клітин і відновлення нормального диплоїдного каріотипу;• стан спадкової інформації після першого поділу вже видозмінений завдяки рекомбінації ДНК, що забезпечує перерозподіл генетичної інформації та виникнення нових комбінацій генів; На другому етапі розходяться хроматиди гомологічних хромосом, тому поділназивається екваційним (мейоз ІІ);• загальним результатом мейозу є утворення клітин з гаплоїдним наборомхромосом і різними комбінаціями генів; саме ці клітини беруть участь у заплідненні й статевому розмноженні, якому жива природа завдячує своїм різноманіттям.

Номер слайду 8

Отже, мейоз є ключовим механізмом спадкової мінливості, що притаманний усім організмам, яким властиве статеве розмноження.

Номер слайду 9

Які особливості гаметогенезу в людини?ГАМЕТОГЕНЕЗ – процес утворення й дозрівання статевих клітин. Розвиток гамет у людини відбувається в яєчниках і сім’яниках яєчок.

Номер слайду 10

Процеси утворення чоловічих й жіночих гамет є послідовними й відбуваються упродовж стадій розмноження, росту, дозрівання й формування

Номер слайду 11

СТАДІЇ РОЗВИТКУЧОЛОВІЧИХ І ЖІНОЧИХ ГАМЕТ :

Номер слайду 12

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОЗВИТКУ ЧОЛОВІЧИХ І ЖІНОЧИХ ГАМЕТ {35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Стадія. Сперматогенез. Овогенез. Розмноження. В ембріогенезі з утворенням сперматогоніїв В ембріогенезі з утворенням овогоніїв. Росту. У статевозрілому віці з утворенням сперматоцитів І-го порядку. В ембріогенезі з утворенням овоцитів І-го порядку. Дозрівання. У статевозрілому віці з утворенням сперматид. Мейоз рівномірний. Починається в ембріогенезі й продовжується з настанням статевої зрілості. Мейоз нерівноміний з утворенням овоцита ІІ-го порядку та неполярних тілець. Формування. У статевозрілому віці з утворенням сперматозоонів Немає

Номер слайду 13

УТВОРЕННЯ ГАМЕТ

Номер слайду 14

У дівчаток До 7 місяця ембріогенезу утворюється близько 7 мільйонів овогоніїв, але далі більшість із них зазнає апоптозу; у новонародженої дівчинки залишається близько 400 000 овоцитів І-го порядку. Далі вони вступають в профазу мейозу, і поділ зупиняється. Завершення мейозу в людинивідбувається вже після запліднення. Перехід овоцитів у стадію дозрівання продовжується упродовж усього репродуктивного періоду і зазвичай закінчується на 45 – 50-му році життя.

Номер слайду 15

У чоловічому організмі, на відміну від жіночого, утворення гамет починається після настання статевої зрілості й продовжується до старості.

Номер слайду 16

ГАМЕТОГЕНЕЗ

Номер слайду 17

Чому чоловічі та жіночі гамети різняться між собою? СТАТЕВІ КЛІТИНИ (гамети) – це клітини з гаплоїдним набором хромосом, які виконують функцію передачі спадкової інформації від особин батьківського покоління нащадкам під час статевого розмноження.

Номер слайду 18

Чоловічі гамети називаються сперматозоонами- це рухливіклітини, які виконують такі функції:1. Передають половину спадкової інформації від батьківського організму.2. Забезпечують активацію процесів яйцеклітини після її запліднення. 3. Вносять в яйцеклітину центріолі для організації її поділів отримання штучних органів.

Номер слайду 19

Будова сперматозоона. Головка містить ядро з гаплоїдним набором хромосом (22 А+X або 22 А+Y), тоненький шар цитоплазми і акросому з ферментами для розщеплення оболонок овоцита. У шийці містяться дві центріолі, одна з яких розростається й утворює осьову нитку. Інша центріоля залишається під ядром і разом із ним може проникнути в яйцеклітину. Проміжна частина містить мітохондрії у вигляді спіральної нитки АТФ та глікоген для рухів клітини. Хвіст має апарат з 20 мікротрубочок, які забезпечують переміщення клітин зі швидкістю близько 50 мкм/с. Розміри чоловічих гамет у людини коливаються в межах50 – 70 мкм.

Номер слайду 20

Яйцеклітини – жіночі нерухливі статеві клітини, що мають кулясту форму для кращого переміщення фалопієвими трубами до матки. Для яйцеклітин властиві такі функції: 1) Передача спадкової інформації від материнського організму.2) Здійснення процесів запліднення.3) Накопичення запасів поживних речовин для зиготи. Через те яйцеклітини мають значно більші розміри, ніж сперматозоони. Діаметр яйцеклітини людини становить 130 – 200 мкм. У людини в заплідненні береучасть овоцит ІІ порядку

Номер слайду 21

Будова яйцеклітини 1. Ззовні овоцит вкритий фолікулярною оболонкою, що утворена ще клітинами яєчника. Фолікулярні клітини утворюють ворсинки, що формують променистий вінець та блискучу оболонку. Функції оболонки Захисна Поживна Бар’єрна 2. Під нею розташована плазматична мембрана, а далі кортикальний шар із гранул. 3. Цитоплазма яйцеклітини називається овоплазмою і містить велику кількістьжовткових включень, багато мітохондрій,рибосом, розвинуті ЕПС й комплекс Гольджі. 4. Ядро лежить в ділянці, вільній від цитоплазми і має гаплоїдний набір хромосом (22 А+Х)

Номер слайду 22

Лабораторна робота № 3 Тема: Вивчення будови статевих клітин людини. Мета: ознайомитись з особливостями будови статевих клітин людини; закріпити знання про будову гамет людини у взаємозв'язку з їхніми функціями; закріпити навички роботи з мікроскопом. Обладнання: мікроскопи, мікропрепарати, електронно-мікроскопічні фотографії яйцеклітин і сперматозоонів, дидактичні картки зі схемами будови гамет.

Номер слайду 23

Хід роботи1. Розгляньте овоцит людини під мікроскопом, на ілюстраціях підручника і запропонованій мікрофотографії. Замалюйте в робочий зошит та підпишіть елементи будови, що ви їх розпізнали.2. Розгляньте сперматозоони людини під мікроскопом, на ілюстраціях підручника, на запропонованій мікрофотографії. Замалюйте в робочий зошит та підпишіть елементи будови, які ви розпізнали.3. Порівняйте гамети людини і заповніть таблицю. {35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Ознаки. Яйцеклітини. Сперматозоони. Набір хромосом  Особливості будови  Де утворюються?  Розміри  Форма  Поживні речовини  Здатність до руху  Функції 4. Сформулюйте висновок.

Номер слайду 24

ВИСНОВОК 1. Мейоз є ключовим механізмом спадкової мінливості, що притаманний усім організмам, яким властиве статеве розмноження. 2. Овогенез відрізняється від сперматогенезу завершенням стадії розмноження ще в ембріогенезі та відсутністю стадії формування.3. Особливості будови, хімічного складу та процесівжиттєдіяльності гамет визначаються їхніми функціями.

Номер слайду 25

Завдання для самоконтролю1. Що таке мейоз? 2. Назвіть два етапи мейозу.3. Що таке гаметогенез? 4. Назвіть стадії гаметогенезу.5. Що таке гамети? 6. Назвіть особливості будови яйцеклітин та сперматозоонів людини. 7. Яке значення мейозу в збільшенні біорізноманіття організмів? 8. Які особливості гаметогенезу в людини?9. Чому чоловічі та жіночі гамети різняться між собою?10. Порівняйте статеві клітини людини.

Номер слайду 26

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати § 60. МЕЙОЗ. ОСОБЛИВОСТІ ГАМЕТОГЕНЕЗУ В ЛЮДИНИ. СТАТЕВІ КЛІТИНИ. Завдання1. Виписати основні поняття.2. Лабораторна робота № 33. Тести на закріплення знань: Код доступу: 317790 , 914213 відкривши посилання join.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Риліна Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Топал Елла Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Думицька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Палій Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Елена Погорелая
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Казначеева Маша
    ДЯКУЮ ВАМ ВЕЛИЧЕЗНЕ!!!!!! У ВАС ВСІ РОЗРОБКИ ПРОСТО ШИКАРНІ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
1 травня 2020
Переглядів
21382
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку