Презентація на тему " Мій край - частинка України"

Про матеріал

Презентація на тему " Мій край - частинка України"

Якими б різними не були ми сьогодні, нас єднає любов до Батьківщини, до рідної землі, готовність віддати своїй Вітчизні розум, талант, знання – усе, що маємо, адже разом ми будуємо майбутнє України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мій край-частинка України. Підготувала: вчитель біології Брагнюк Н. М.

Номер слайду 2

Природа - це вічне життя, і рух. Природа не визнає жартів, вона завжди правдива, завжди серйозна, завжди сувора; вона завжди права; помилки ж й омани виходять від людей. Природа - творець усіх творців.І . Гетте

Номер слайду 3

Летять лелеки із країв далеких. Лелечий клекіт лине вдальІ я іду - лечу додому. У свій чарівний рідний край

Номер слайду 4

Той край, де все таке для мене рідне,Де щастя й долі оберіг. Туди, де знов душа розквітне. Туди, де батьківський поріг.

Номер слайду 5

Село моє в пахучім цвітіМені всміхається здалля. Для мене ти одне на світі!Бо тут мій край, моя земля.

Номер слайду 6

Ходжу змалечку росянистим полем,Топчу стежину край ріллі.І пахне хлібом моя доля,Коли я в рідному селі.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Двоколірний вірш. Коли де-небудь квітку бачу,«Зірви!» — кричить мені, аж плаче. Повз деревце іду зелене,«Зламай!» — схиляється до мене. В гніздечку пташку стріну в гаї,«Зжени!» — мерщій мене благає.«Забий!» — цвіркун сюркоче в просі. Е ні, негарний вірш такий. Хай ліпше буде — навпаки!Коли де бачу квітки очі,«Люби!» — вона мені шепоче. Повз деревце іду зелене,«Привіт!» — схиляється до мене. В гніздечку пташку стріну в гаї,Питає пташка: «Як ся маєш?»«Спочинь», — з болота жаба просить.«Всміхнись», — цвіркун сюркоче в просі. Який же цвіт кругом чудовий!Додому йду в добрі й любові.

Номер слайду 16

Йдучи селом чи до лісу, подумай , хто ти - друг чи ворог природи? Квітка і дерево, мурашки, лісові птахи, дрібні тваринки - беззахисні перед тобою!!!

Номер слайду 17

Пам’ятай , що природа і так постраждала від байдужих і пожадливих рук її гнобителів . Зникло багато квітів . Велику кількість тварин і птахів занесено до Червоної книги .

Номер слайду 18

Любов до природи, бережне ставлення до неї тісно пов’язані з поняттям «Батьківщина». Шанувати природу неможливо без глибоких знань про навколишній світ.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Чому кішки так люблять коробки?

Номер слайду 21

Для дрібного одиночного хижака — а саме вони були предками домашніх кішок — будь-яка порожнина невеликого розміру являє інтерес. У ній може знаходитись здобич, але головне — її можна використовувати як безпечне укриття для сну, відпочинку, влаштування лігва для кошенят, а також як прихований спостережний пункт або місце засідки. Картонні коробки і дерев'яні ящики приваблюють кішок ще й тому, що в них тепло.

Номер слайду 22

Чи виляють вовки хвостом, як собаки?

Номер слайду 23

Так, виляють, і переважно з тих саме причин: щоб посилати сигнали або через збудження, або щоб засвідчити свою покору перед домінуючими у зграї тваринами. Для домашніх собак людина — це «собака-ватажок», і виляння хвоста є одним зі способів, у який наші вихованці показують свою повагу.

Номер слайду 24

Чому ніколи не видно пташенят голубів?

Номер слайду 25

Тому що вони сидять у гніздах. У багатьох птахів гніздо залишають оперені, здатні до незграбного перепурхування пташенята-підлітки. Але в дикій природі сизий голуб гніздиться у скельних щілинах, які можуть знаходитись на великій висоті. У таких умовах вихід із гнізда невпевнено літаючих пташенят означав би їх неминучу загибель. Це наклало відбиток і на поведінку міських голубів: вони не залишають гнізда, поки не будуть повністю готові до польоту. У цьому віці юні голуби зовні схожі на дорослих птахів, відрізнити їх може тільки знавець.

Номер слайду 26

Навіщо курка перебігає дорогу прямо перед машинами?

Номер слайду 27

У природі курячі в разі наближення наземного хижака затаюються, а коли той підходить впритул, злітають у нього з-під носа. При цьому напрямок зльоту ніяк не співвідноситься з напрямком руху хижака, оскільки курячі не здатні прогнозувати рух об'єктів. Птах зазвичай сахається туди, куди дивиться його голова. Така тактика, з одного боку, дозволяє не витрачати дорогоцінний час на розворот, а з іншого — робить напрямок зльоту непередбачуваним для хижака. Втративши здатність літати, домашні кури зберегли вроджену реакцію на небезпеку й у разі появи поруч рухомого автомобіля різко кидаються у випадкову сторону, часто під колеса.

Номер слайду 28

Чи сивіють із віком інші ссавці, крім людини?

Номер слайду 29

Деякі сивіють. У домашніх тварин, особливо у собак і коней, з віком може з'являтися сивина на морді. Деякі дикі тварини також сивіють, при чому це, як правило, вказує не лише на їх поважний вік, а й на зрілість самців деяких видів. Наприклад, у дорослих самців горил з'являється срібляста смуга на спині, а у каліфорнійського морського лева — платиновий сагітальний гребінь.

Номер слайду 30

Чому маленькі тварини такі спритні?

Номер слайду 31

Як правило, чим менша тварина, тим більше інформації вона може побачити за невеликий проміжок часу. Це означає, що деякі дрібні тварини бачать світ ніби в уповільненому темпі. Натомість, чим більша і старша тварина, тим повільніше вона бачить. Навіть у людей малолітні діти здатні бачити значно швидше за літніх людей.

Номер слайду 32

Навіщо крокодили ковтають камені?

Номер слайду 33

Крокодили наповнюють свої шлунки не лише тваринами, яких спіймали, але й каменями. Вірніше, саме тому, що в раціон звичайного крокодила входять черепахи, риба, птахи, жирафи, буйволи і навіть леви, крокодилові необхідні в шлунку камені, аби всю цю їжу перетравити. Крім того, камені служать баластом під час занурення під воду.

Номер слайду 34

Як птахи орієнтуються в польоті?

Номер слайду 35

Вважаємо, багатьом цікаво, як же птахам вдається без карт пролітати тисячі кілометрів і безпомилково потрапляти в призначений пункт. Виявляється, для орієнтації птахи використовують «вбудовані» матір'ю-природою феромагніти, за допомогою яких вони орієнтуються за магнітними полями планети. Крім того, голуби, наприклад, здатні запам'ятовувати прикметні особливості на землі, за якими й орієнтуються.

Номер слайду 36

ГРА»ПЕРЕПЛУТАНКА»Діти, наші літери переплуталися, проте ми маємо з вами скласти з поданих літер назви птахів.1.ницяси , 2.чикряб ,3. вадрох , 4.телдя , 5.кутбер ,6.бецьгоро , 7.лакга ,8.булго .

Номер слайду 37

ВІКТОРИНА «КВІТИ»1. Назвіть перші весняні квіти. 2. Богиня рослинного світу.3. Символ суму. 4. Квітка — символ чистоти. 5. Улюблена квітка греків. 6. Країна, де полюбляють сакуру. 7. Художниця, творчість якої присвячеь квіткам. 8. Яка наука вивчає взаємодію рослинного й тваринного світу з навколишнім середовищем?

Номер слайду 38

1.(Підсніжні фіалка, первоцвіт, медунка, печіночниця2.(Флора)3.(Айстра)4.(Лілія)5.(Гіацинт)6.(Японія)7.(Катерина Білокур)8.(Екологія)

Номер слайду 39

Досвідчений натураліст може сказати, якою буде зима, весна, літо й осінь. Давайте спробуємо і ми. Ось написані народні прикмети. Відгадайте. яка прикмета якій порі року відповідає..

Номер слайду 40

Прикмети. Павутина на рослинах —Собака качається —Снігур цвірінькає під вікном —Морозний іній на траві — Перший весняний грім —Ластівка прилетіла —Біла акація вся обліплена бджолами —

Номер слайду 41

— на останнє тепло— на сніг— на відлигу— на дощ— на тепло—на дощ—скоро грім загримить.

Номер слайду 42

ЛІТЕРАТУРНА ВІКТОРИНА.1. Який художній твір про кішок може бути рекламою страхування житла? 2. Який кіт постійно носить окуляри? 3. У якій книзі дія відбувається у Квітковому місті? 4. Які комахи не захотіли поділитись із Вінні-Пухом своїм продуктом?

Номер слайду 43

1. (С. Маршак «Кицин дім».)2. (Кіт Базиліо. О. Толстой. «Буратіно».)3. (М. Носов. «Незнайко та його друзі») 4. (Бджоли.)

Номер слайду 44

Природа нам як рідний дім,Вона усім як мати. Щоб лад завжди був в домі тім,Про це нам треба знати. Не рви, не знищуй не руйнуй – це заповідь для тебе . Красу планети не зіпсуй – Вона одна під небом.

Номер слайду 45

Ліси подекуди стали схожими на смітники, забруднюються водойми . Колись наші дідусі та бабусі могли спокійно користуватися водою з річки, озера або джерела . А сьогодні не завжди можна навіть купатися .І якщо забруднення води не зупинити, її хімічний склад може змінитися настільки, що вона стане остаточно не придатною для людини й усіх живих істот.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Збережемо деревце в долині,Щоб шуміло на тугих вітрах, - Стане більше цвіту Україні,В нім зів’є своє гніздечко птах. Збережем озера і криницю. Пізнаваймо глибше, до пуття. Відкриваймо кожну таємницю,Зберігаймо воду і життя.

pptx
Додано
16 березня 2022
Переглядів
287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку