Презентація на тему: "Міждисциплінарні зв'язки біології та екології"

Про матеріал
Презентацію складено для учнів 10 класу. В презентації розкрито поняття науки біології, сучасна біологія, екологія, основні глобальні проблеми людства, основі завдання екології. Список використаних джерел 1. Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2018.с.4-7.2. URL: https://uk.wikipedia.org
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗВ’ЯЗКИМІЖДІСЦИПЛІНАРНІбіології та екології

Номер слайду 2

пригадайте: Terrestrial. Aquatic. Що вивчає наука біологія?12

Номер слайду 3

БІОЛОГІЯБіологія — система наук, що вивчає життя на всіх рівнях організації живого, в тому числі структуру, функціонування, спадковість, розвиток, походження і різноманітність живих істот, їх поширення на Землі; взаємозв’язки між живими істотами і зв’язки живих істот з неживою природою. Біологія об’єднує велику кількість наукових галузей знань, таких як біохімія, молекулярна біологія, генетика, фізіологія, цитологія, ботаніка, зоологія, мікологія, мікробіологія, радіобіологія, ембріологія, тощо. Біологічні дослідження є основою розвитку медицини, фармакології, сільського господарства, біотехнології і багатьох інших сфер діяльності людини.

Номер слайду 4

геополітичні — проблеми війни і миру, тероризму;екологічні — зменшення біорізноманіття, тощо;демографічні — зміна кількості населення Землі;соціальні — проблеми охорони здоров'я, освіти;економічні — енергетичні, сировинні, продовольчі. БІОЛОГІЯ СТАЛА НЕ ЛИШЕ ФУНДАМЕНТАЛЬНОЮ НАУКОЮ ПРО ЖИТТЯ В УСІХ ЙОГО ПРОЯВАХ, А Й ЧАСТИНОЮ ЛЮДСЬКОЇ КУЛЬТУРИ Й ДУХОВНОСТІ СУСПІЛЬСТВА, ЩО СУТТЄВО ВПЛИВАЄ НА ВСІ ГАЛУЗІ ДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ. Основні глобальні проблеми людства:

Номер слайду 5

Сучасна біологія — це система наук про життя, про біосистеми.

Номер слайду 6

Основними завданнями сучасної біології є вивчення відносин людини та довкілля, різноманітності живих організмів та їхніх взаємодій між собою, вивчення можливостей продовження тривалості життя людини й виліковування від різних захворювань, дослідження біологічних явищ з метою вирішення проблем техніки, дослідження життя в умовах Космосу тощо. Отже, біологія має надзвичайно важливе значення для вирішення багатьох проблем сьогодення. Вона тісно взаємодіє з медициною, сільським господарством, промисловістю, через що її вважають наукою XXI століття.

Номер слайду 7

Основними напрямами сучасних біологічних досліджень є:вивчення механізмів регуляції процесів на всіх рівнях організації живого з метою пізнання закономірностей життя;вивчення законів існування та розвитку біосфери з метою встановлення гармонійних відносин між природою та суспільством;дослідження біологічних процесів з метою конструювання на їх основі нових біологічних й технічних систем;вивчення впливу умов космосу на організм для з'ясування механізмів адаптації живих істот до дій космічних чинників;

Номер слайду 8

дослідження біологічних процесів і об'єктів з метою використання знань для біотехнологічного виробництва ліків, харчових продуктів, сировини, використання сонячної енергії, добування екологічного чистого палива, електроенергії, охорони природи, визначення можливостей використання харчових продуктів з генетично модифікованих організмів;дослідження механізмів діяльності мозку з метою пізнання закономірностей регуляції процесів мислення, пам'яті, емоцій тощо;

Номер слайду 9

вивчення механізмів спадковості й мінливості з метою розроблення методів раннього діагностування та виліковування спадкових хвороб людини, лікування нових інфекційних хвороб, дослідження захворювань рослин та механізмів фітоімунітету;вивчення молекулярних і клітинних реакцій організмів на глобальні катастрофічні зміни клімату на планеті;вивчення закономірностей старіння живих істот для подовження тривалості життя і розв'язування проблем довголіття людини.

Номер слайду 10

У давнину людина сприймала навколишній світ як єдине ціле, тому природничі науки формувалися в межах цього бачення природи як всеохоплюючі наукові дисципліни. У природознавстві першою було виділено біологіюнаука про живі організми, та пізніше вона розчленилася на зоологію, ботаніку та інші науки. Біології ХХ сторіччя властиві дві взаємозалежні тенденції. З одного боку, сформувалося уявлення про якісно різні рівні організації живої природи.Із другого боку, прагнення до цілісного, синтетичного пізнання живої природи призвело до поступу наук, які вивчають певні властивості живої природи на всіх структурних рівнях її організації.

Номер слайду 11

У ГАЛУЗІ ВИВЧЕННЯ ПРИРОДИ ПОЧАЛА ФОРМУВАТИСЬ ЕКОЛОГІЯ ЯК ОДНА З ПЕРШИХ СИНТЕТИЧНИХ МІЖДИСЦИПЛІНАРНИХ НАУК.Її мета - на основі спеціальних аналітичних наукових дисциплін дати загальну картину структури і функціонування природи та визначити місце і роль людини в природних процесах.

Номер слайду 12

Існування живої природи на нашій планеті та процвітання людського суспільства залежать від того, наскільки об'єктивно та своєчасно будуть розкриті закономірності існування біосфери та розроблена стратегія дій людини щодо природи.

Номер слайду 13

Як міждисциплінарна наука екологія взяла на озброєння всі методи біологічних та гуманітарних наук. Екологія залишилася точною біологічною наукою, бо досліджує живі об'єкти та їх сукупність. Але вона стала і гуманітарною наукою, бо визначає місце людини в природі, формує її світогляд та сприяє оптимізації розвитку соціальних та виробничих процесів.

Номер слайду 14

Основними завданнями екології є:а) вивчення загального стану сучасної біосфери; взаємозв'язку біологічних систем з атом-, гідро-, літосферами та техносферою;б) розробка методів збору інформації та аналізу біосфери;в) розробка пропозицій щодо створення заповідних та охоронних територій;г) розробка пропозицій щодо законодавства з питань експлуатації природних ресурсів та охорони природного середовища;д) прогнозування на основі екологічних знань епідемій і проведення заходів щодо локалізації захворювань людини, тварин та рослин.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Номер слайду 16

Список використаних джерел1. Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2018.с.4-7.2. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%96%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%8 F

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
230
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку