Презентація на тему: Надання допомоги в секторі укриття.

Про матеріал

Презентація для учнів 10-11 класів для вивчення теми : Надання допомоги в секторі укриття. Презентація містить багато зображень з детальною інформацією та порядком дій в різних ситуаціях.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У секторі укриття з пораненого слід зняти захисні елементи. Це потрібно робити швидко та злагоджено: перший з бійців знімає шолом, одночасно другий знімає бронежилет. Після зняття захисних елементів перший боєць перевіряє наявність свідомості, запитуючи: «Ти мене чуєш? Тобі потрібна допомога?». У випадку відсутності відповіді (поранений непритомний) він перевіряє дихання, другий швидко оглядає з голови до ніг: голову, шию, грудну клітку, живіт, верхні та нижні кінцівки, спину.

Номер слайду 3

Надайте допомогу відповідно до виявлених пошкоджень: Якщо не дихає - виконайте серцево- легеневу реанімацію;При наявності зовнішньої кровотечі - застосуйте засоби для її зупинки;При наявності ран, опіків - накладіть пов’язки;При наявності рани грудної клітки - накладіть пов’язку;При наявності проникаючого поранення грудної клітки, коли з рані чутно, як виходитьповітря, або виходить кровава піна - необхідно закрити отвір матеріалом, який непропускає повітря (зовнішня упаковка індивіду- ального перев'язувального пакету, клейонка, целофан)При наявності стороннього предмета в рані- зафіксуйте його в рані;При переломах - фіксація переломів. Усім непритомним пораненим, яким надано домедичну допомогу, очікуючи подальшогоперенесення в медичний пункт, надайте. Стабільне положення на боці, щоб вони не задихнулися від западання язика.у свідомості,але зі зміною. Поранених поведінки роззброїти,(психіки), необхідно оскільки існуєтерміново загрозанеадекватного застосування ними зброї та поранення інших бійців. Причинами зміни поведінки (психіки) можуть бути: черепно- мозкова травма; шок; гіпоксія; використання наркотичних знеболювальних засобів;психоемоційний стрес.ознаки психологічних. Найбільш розладів: неспокій;характерні безглуздий відчуттяі хаотичний руховий виснаженості танереальності навколишніх подій; емоційна віддаленість від оточення; почуття провини; ворожі дії щодо людей, які оточують; неадекватне сприйняття (ігнорування) наявних пошкоджень.

Номер слайду 4

Серцево-легеневу реанімацію (СЛР) проводять відповідно до загальних правил і розпочинають відразу після констатації відсутності дихання. Спочатку здійснюють 30 натискань на грудну клітку, потім 2 вдихання в тіло пораненого. Глибина натискань на грудну клітку становить не менше 5 см, частота - не менше 100 за хвилину. Змінювати бійця, що проводить натиснення на грудну клітку слід кожні 2 хв. Проводити СЛР слід за відсутності в пораненого несумісних із життям травм: відкритої рани голови з витіканням мозкової речовини; відкритої рваної рани грудної клітки з пошкодженням внутрішніх органів (легені, серце); травматичних ампутацій кінцівок без зупинки кровотечі (накладання джгута) в секторі обстрілу; опіків ІІІ-IV ступенів (великі, напружені або розкриті пухирі з рідким чи желеподібним вмістом насичено- жовтого (кров’янистого) кольору або обвуглення) шкіри обличчя та більшої частини тулуба. Проводити СЛР слід виключно за умови, коли це не заважає виконанню тактичної задачі та відсутня небезпека для бійців, що надають допомогу. В секторі обстрілупроводити СЛР заборонено. При проникаючих пораненнях успіх при проведенні СРЛ вкрай низький.

Номер слайду 5

Усіх непритомних поранених, в яких присутнє дихання після надання домедичної допомоги у безпечному місці, необхідно перевести в так зване “стабільне положення“, в якому зменшується ризик непрохідності дихальних шляхів через западання язика чи блювання. Поранений перебуває в Стабільному положенні до моменту транспортування у медичний пункт. Руку пораненого, яка ближче до Вас, розташуйте вздовж його тулуба

Номер слайду 6

Іншу руку пораненого зігніть у ліктьовому суглобі та заведіть тильний бік її долоні під його щоку, зігніть ногу пораненого, що далі від Вас, у колінному суглобі під прямим кутом. Притискаючи долоню пораненого щільно до його щоки, використайте зігнуту в коліні ногу як важіль і поверніть тіло пораненого на бік обличчям до себе.

Номер слайду 7

Кінцевий вигляд пораненого, який перебуває у Стабільному положенні.

Номер слайду 8

Зафіксуйте матеріал з трьох боків лейкопластиром. При проникаючому пораненні розріжте одяг, накладіть на рану матеріал, що не пропускає повітря (зовнішня упаковка індивідуального перев‘язувального пакету, клейонка, целофан,прорезинена тканина). Накладіть зверху звичайну пов’язку. Накладіть зверху звичайну пов’язку

Номер слайду 9

Джгут на кінцівки накладають у випадку якщо не була здійснена зупинка кровотечі в зоні обстрілу або при триваючій кровотечі (дивись правила накладання джгута). При цьому на джгуті або у спеціальному секторі пов’язки записують час накладання джгута. Усі поранені із накладеним джгутом з безпечного сектора повинні евакуюватися в першу чергу. Накладіть на рану серветку. Зафіксуйте серветку косинкою (сітчастим бинтом). Можна накласти пов’язку на рану голови за допомогою спеціальних перев’язувальних пакетів.

Номер слайду 10

Накладіть на рану чисту стерильну серветку, не здійснюючи тиску безпосередньо на рану. Рана без випадіння внутрішніх органів: можна накласти пов’язку за допомогою спеціальних перев’язувальних пакетів. Накладіть на рану чисту стерильну серветку, не здійснюючи тиску безпосередньо на рану. Зафіксуйте серветку лейкопластиром, бинтом або косинкою.

Номер слайду 11

Туго затампонуйте рану серветкою з гемостатиком. Здійснюйте тиск на рану протягом 2-3 хв. Зафіксуйте серветку. При відсутності гемостатичних засобів тампонувати рану можна стерильною серветкою.

Номер слайду 12

Накладіть потовщену частину пакета безпосередньо на рану. Заведіть полотно бинта у фіксуючийелемент.

Номер слайду 13

Максимально натягнувши бинт, продовжуйте накладати пов’язку в протилежному напрямку.

Номер слайду 14

Якщо кровотеча з рани не зупиняється, заведіть фіксуючий елемент бинта за останній його оберт.

Номер слайду 15

Здійснюйте його закручування до припинення кровотечіЗакріпіть фіксуючий елемент до країв бинта за допомогою затискачів, що розміщені на його кінцях. Якщо поранений без свідомості, переведіть його в стабільне положення.

Номер слайду 16

Особливість: В деяких варіантах спеціальних перев’язувальних пакетів відсутній фіксуючий елемент;Перев’язувальний пакет можна використовувати при різній локалізації поранення (голова, грудна клітка, живіт, кінцівки). Стандартний індивідуальний перев'язувальний пакет вітчизняного виробництва має дві ватно-марлеві подушечки, одна з яких не фіксована до бинта, що дозволяє перев'язувати наскрізне поранення кінцівок або тулуба (на вхідний та вихідний отвір рани одночасно). Прорезинена упаковка індивідуального перев'язу-вального пакету стерильна з внутрішньої сторони та може застосовуватися для перев'язок при великих пораненнях живота з випадінням внутрішніх органів та проникаючих пораненнях грудної клітини.

Номер слайду 17

Література:1. Died of wounds on the battlefield: causation and implications for improving combat casualty care / B. J. Eastridge, M. Hardin,J. Cantrell [et al] // J. Trauma. - 2011. Vol. 71 (1 Suppl.). - P. 4-8. 2. Elster Eric A. Implications of Combat Casualty Care for Mass Casualty Events / Eric A. Elster, Frank K. Butler, Todd E. Rasmussen // JAMA. - 2013. - Vol. 310(5). - P. 475-476. En-route care capability from point of injury mortality after severe wartime injury / J. Morrison, J. Oh, J. Dubose [et al] // Ann. Surg. - 2013. - № 2. - P. 330-334/The effects of Quik. Clot and Combat Gauze and movement of hemorrhage control in a porcine model / B. Gegel, J. Burgert, J. Gasko [et al] // Mil. Med. - 2012. - Vol. 177, №12. - P. 1543- 1547.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Микитюк Ольга
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 січня 2018
Переглядів
25647
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку