ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ОСОБЛИВОСТІ РЕПРОДУКЦІЇ ЛЮДИНИ У ЗВ’ЯЗКУ З ЇЇ БІОСОЦІАЛЬНОЮ СУТНІСТЮ ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " ОСОБЛИВОСТІ РЕПРОДУКЦІЇ ЛЮДИНИ У ЗВ’ЯЗКУ З ЇЇ БІОСОЦІАЛЬНОЮ СУТНІСТЮ ." 10 клас стандартний рівень В. Соболь В презентації розкрито поняття: репродукція людини,репродуктивне здоров’я та репродуктивна медицина.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 62. ТЕМА: ОСОБЛИВОСТІ РЕПРОДУКЦІЇ ЛЮДИНИУ ЗВ’ЯЗКУ З ЇЇ БІОСОЦІАЛЬНОЮ СУТНІСТЮ

Номер слайду 2

Знайомтеся!Яйцеклітину під мікроскопом першим побачив Карл Бер (1792–1876). Сталося це в далекому 1827р. За наукові заслуги був нагороджений золотою медаллю, на якій викарбувано латинський вислів: Оrsus ab оvo hominem homini ostendit «Почавши з яйця, він показав людині людину»

Номер слайду 3

У чому біосоціальна сутність репродукції людини?Біологічними особливостями репродукції людини є:1. Роздільностатевість з високим ступенем статевого диморфізму. 2. Різниця у репродуктивній системі 3. Різниця первинних статевих ознаках 4. Відмінності у вторинних статевих ознаках 5. Відмінності у поведінці.

Номер слайду 4

РЕПРОДУКЦІЯ ЛЮДИНИ – біологічна здатність людини відтворювати собі подібних, що відбувається із визначальним впливом соціальних умов.

Номер слайду 5

У людському суспільстві поширеними є соціальні погляди про гендерну рівність чоловічої й жіночої статей.

Номер слайду 6

Гендер (англ. gender – стать, від лат. Genus-рід) – соціально-біологічна характеристика, через яку визначаються поняття «чоловік» і «жінка», психосоціальна, соціокультурна роль чоловіка і жінки як особистостей, на відміну від статі, що позначає біологічні відмінності.

Номер слайду 7

Біологічними особливостями репродукції людини єроздільностатевість з високим ступенем статевого диморфізму. Репродуктивна система Жінки Чоловіка

Номер слайду 8

Процес розмноження в людини пов’язаний з внутрішнім заплідненням (зачаттям). Більш ніж у 98 %випадків під час зачаття відбувається запліднення тількиоднієї яйцеклітини, що зумовлює розвиток одного плода. У1,5 % випадків розвиваються двійні (близнята). Приблизно в одному з 7 500 випадків вагітності розвиваються трійні.

Номер слайду 9

Здатність до репродукції мають тільки біологічно зрілі індивіди. У людини статеве дозрівання відбувається: від 9 до 16 років у дівчат та від 11 до 18 років – у хлопців. Здатність до репродукції зберігається у жінок до 40 – 45 років, у чоловіків – до літнього віку, навіть упродовж усього життя.

Номер слайду 10

У людини статеве дозрівання відбувається

Номер слайду 11

Статеве дозрівання у хлопців

Номер слайду 12

У юнацькому віці завершується пубертатний період, тобто період статевого дозрівання. Це означаєздатність молодих людей до зачаття дитини без шкоди для свого здоров'я, а для дівчини ще й здатність виносити і народити здорову дитину. Статева зрілістьодна з найважливіших засад подружжя. Проте статева зрілість – ще не показник соціальної готовності до шлюбу.

Номер слайду 13

Зародок людини розвивається в матці жінки під час вагітності впродовж 265 – 270 днів.

Номер слайду 14

Пологи в людини за нормальних умов відбуваються наприкінці 40-го тижня вагітності (строкові, або своєчасні, пологи). Тривають пологи у першороділей 18 – 20год. у тих, що повторно народжують, 12-14 год.

Номер слайду 15

Соціальним аспектом є те, що жінкам у сучасному суспільстві надається декретна відпустка. В Україні така відпустка з 30-го тижня вагітності терміном на 126 днів і виплатою матеріальної допомоги по вагітності й пологам.

Номер слайду 16

Отже, РЕПРОДУКЦІЯ ЛЮДИНИ – біологічна здатність людини відтворювати собі подібних, що відбувається із визначальним впливом соціальних умов.

Номер слайду 17

Якими є чинники ризику для репродуктивного здоров’я?Репродуктивне здоров’я – це стан повного фізичного, психічного й соціального благополуччя, а не просто відсутність захворювань, що стосуютьсярепродуктивної системи, її функцій і процесів.

Номер слайду 18

Розрізняють репродуктивне здоров’я підлітків, жінок, чоловіків, молоді, нації. Репродуктивне здоров’я залежить від : 1. Спадковості. Батьки передали нам свої ознаки й властивості2. Способу життя, корисних і шкідливих звичок.

Номер слайду 19

До порушення репродуктивного здоров’я можуть призвести 1. Безвідповідальне ставлення до себе2. Відсутність аналізу наслідків своїх дій3. Неправильне інформування про способи та методи профілактики небажаної вагітності4. Неправильне інформування про запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом.

Номер слайду 20

За видом збудників захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), поділяються на:1. Вірусні (СНІД, генітальний герпес, гепатит В) 2. Бактеріальні (сифіліс, гонорея, хламідіоз 3. Протозойні (трихомоніаз, лямбліоз) 4. Грибкові (кандидози) 5. Паразитарні (короста, лобковий педикульоз).

Номер слайду 21

До чинників ризику для репродуктивного здоров’я належать: а) Несприятливий для здоров’я спосіб життя (стрес, гіподинамія, нераціональне харчування); б) Шкідливі звички; в) Несприятливі екологічні чинники середовища(забрудненість довкілля, високий рівень радіації тощо); г) Негативні чинники соціального середовища (низький рівень життя, безробіття тощо); д) спадкові порушення; е) Недоступність медичних послуг і послуг з консультування.

Номер слайду 22

Планування та ретельна підготовка майбутніх батьків до вагітності, здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок сприяють нормальному перебігу вагітності та пологів, народженню здорових дітей.

Номер слайду 23

Репродуктивна медицина– це галузь медицини, яка займається відновленням репродуктивного здоров’я та вирішенням проблем народження дітей і планування сім’ї. У репродуктивній медицині використовуються знання генетики, гінекології, кріобіології, цитології, молекулярної біології.

Номер слайду 24

Основною методикою репродуктивної медицини є екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ, «штучне запліднення», «запліднення в пробірці»). Це методика, згідно з якою яйцеклітини жінки запліднюються поза її організмом і через кілька діб вводяться в порожнину матки з метою розвитку вагітності.

Номер слайду 25

Екстракорпоральне запліднення вперше в історії людства було проведено в 1978 р. Засновником екстракорпорального запліднення вважається Р. Едвардс, який був нагороджений у 2010 р. Нобелівською премією з фізіології і медицини

Номер слайду 26

Новітні методики, спрямовані на реалізацію репродуктивної функції пар, які не можуть зачати дитину природним шляхом:1. Ін'єкція сперматозоона в цитоплазму яйцеклітини. 2. Методика донорства яйцеклітини. 3. Сурогатне материнство.4. Методика заморожування ембріонів. 5. Банк донорської сперми.6. Методика стимульованих циклів.

Номер слайду 27

На початку 2017 р. репродуктологи клініки «Надія» виступили із заявою про народження в Україні першої у світі дитини після застосування методики пронуклеарного перенесення («дитини від трьох батьків»).

Номер слайду 28

Суть методики пронуклеарного перенесення полягає в тому, що пацієнтці вводять донорську яйцеклітину, з якої видалено власне ядро та введені гаплоїдні ядра чоловіка й жінки, які стануть генетичними батьками дитини. В результаті цієї маніпуляції було отримано «реконструйовану» яйцеклітину, що мала генетичний набір ядерної ДНК від матері і батька і цитоплазматичної ДНК від донора, тобто дитина має «трьох батьків».

Номер слайду 29

Інститут репродуктивної медицини в Києві – це вже міжнародний медичний центр з лікування якжіночого, так і чоловічого безпліддя. Центр має власні відділення ембріології, репродуктології, власний кріобанк.

Номер слайду 30

Символіка. Чому в народі кажуть: «Лелека приніс дитину»?По-перше, як перелітні птахи, білі лелеки відлітають на південь восени і повертаються в Європу через дев’ять місяців. По-друге, літня ніч на 21 червня – це було язичницьке свято шлюбу й народжуваності, з яким пов’язували зачаття дітей, а їхнє народження відбувалося приблизно в той час, коли лелеки прилітали з вирію. Але основною причиною появи цього виразу є все-таки те, що батькам непросто відповідати на незручні запитання малих дітей на тему зачаття.

Номер слайду 31

Охорона здоров’я. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ)оприлюднила сумну статистику: 39 % жінок і 20 % чоловіків є безплідними. Найчастіше причинами безпліддя є запальні захворювання статевої системи, порушення роботи імунної та ендокринної систем організму, ксенобіотики. Але найбільш поширеною причиною безпліддя й порушень розвитку є шкідливі звички.

Номер слайду 32

Завдання для самоконтролю 1. Що таке репродукція людини? 2. Наведіть приклади біологічних особливостей репродукції людини. 3. Наведіть приклади соціальних особливостей репродукції людини. 4. Що таке репродуктивне здоров’я людини? 5. Що таке репродуктивна медицина? 6. У чому суть екстракорпорального запліднення? 7. У чому біосоціальна сутність репродукції людини? 8. Якими є чинники ризику для репродуктивного здоров’я? 9. Які сучасні можливості та перспективи репродуктивної медицини? 10. Обґрунтуйте судження про вплив способу життя на репродуктивне здоров’я людини.

Номер слайду 33

Домашнє завдання. Опрацювати § 62. ОСОБЛИВОСТІ РЕПРОДУКЦІЇ ЛЮДИНИ У ЗВ’ЯЗКУ З ЇЇ БІОСОЦІАЛЬНОЮ СУТНІСТЮ. Завдання 1. Виписати основні поняття 2. Тести на закріплення знань : Код доступу: 270689 відкривши посилання join.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дзюбак Алла Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Рибак Наталія Іванівна
    Дуже вдала інформативна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    ДЯКУЄМО!!! Чудові презентації!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
29677
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку