ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " СТАТЬ У ЛЮДИНИ. ГЕРМАФРОДИТИЗМ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " СТАТЬ У ЛЮДИНИ. ГЕРМАФРОДИТИЗМ." 10 клас профільний рівень К.Задорожний. В презентації розкрито поняття: що таке стать,механізми визначення статі,гермафродитизм у тварин і людини,гендер - соціально-біологічна характеристика, через яку визначаються поняття «чоловік» і «жінка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 97 Тема: Стать у людини. Гермафродитизм

Номер слайду 2

Механізми визначення статіУ людини головну роль у визначенні статі майбутньої особини відіграють статеві хромосоми. Наша спадкова інформація зосереджена головним чином у ядрі клітин нашого тіла і представлена там у вигляді 23 пар хромосом (кожна хромосома представлена двома екземплярами) до складу яких входять білки та ДНК. Кожна клітина нашого організму містить 46 хромосом. Лише в гаметах хромосом не 46, а 23.

Номер слайду 3

Хромосо́ма - це велика молекулярна структура, де міститься близько 90 % ДНК клітини. Всі хромосоми містять дуже довгий безперервний полімеризований ланцюг ДНК, що містить гени, регуляторні елементи та проміжні нуклеотидні послідовності. Слово «хромосома» походить від грецьких слів «хрома» — колір та «сома» — тіло.

Номер слайду 4

Механізми визначення статіАутосоми – нестатеві хромосоми однакові і в чоловіка і в жінки. Гетерохромосоми – статеві хромосоми: у жінки – ХХ, чоловіка -ХУКаріотип чоловіка 22 А +ХХКаріотип жінки 22 А + ХУ

Номер слайду 5

Маленька Y-хромосома містить мало спадкової інформації, але виконує дуже важливу функцію. Саме ця хромосома «вмикає» програму розвитку чоловіків. Без її наявності розвиток організму чоловіка неможливий. Статеві хромосоми чоловіка -ХУ

Номер слайду 6

Жіночі клітини мають у своєму ядрі лише Х-хромосоми, то й у гаметах жіночого організму будуть знаходитися лише статеві хромосоми цього типу. Тобто за цією ознакою всі жіночі гамети будуть однаковими. Статеві хромосоми жінки – ХХ

Номер слайду 7

Стать майбутньої дитини визначається в момент запліднення. Якщо з яйцеклітиною злився сперматозоїд, який має Х-хромосому, то народиться дівчинка. А якщо сперматозоїд мав Y-хромосому, то народиться хлопчик.

Номер слайду 8

Організм людини є складною системою, і формування первинних та вторинних статевих ознак, а також статевої ідентичності, відбувається на кількох рівнях. Важливу роль тут відіграє робота гормональної системи і вища нервова діяльність.

Номер слайду 9

Первинні статеві ознаки людини

Номер слайду 10

Вторинні статеві ознаки у жінок• Добре розвинені молочні залози• Менша кількість волосся на тілі• Відсутність волосся на підборідді• Трикутна форма волосся на лобку• Менша талія, коротший, ширший таз, широкі стегна• Жирова тканина накопичується головним чином на стегнах

Номер слайду 11

Вторинні статеві ознаки у чоловіків Нерозвинені молочні залози•Більша кількість волосся на тілі: волосся на верхній губі, на підборідді, часто на грудях, животі, передпліччях і гомілках, деколи також на руках, стегнах, сідницях, плечах• Вузькі стегна• Жирова тканина накопичується головним чином навколо плечового пояса

Номер слайду 12

ГЕРМАФРОДИТИЗМ У ТВАРИНЯвище є характерним для безхребетних тварин,а у хребетних трапляється рідко (найчастіше у риб). У ссавців гермафродитизм виникає внаслідок певних спадкових аномалій або порушення розвитку.

Номер слайду 13

ГЕРМАФРОДИТИЗМ У ЛЮДИНИГермафродитизм - називають наявність в однієї особини і чоловічих, і жіночих статевих залоз.

Номер слайду 14

ВИДИ ГЕРМАФРОДИТИЗМУ У ЛЮДИНИ1.Істинний гермафродитизм в людини формуються і чоловіча і жіноча статеві залози, які здатні виробляти гамети, а в будові статевих органів є як жіночі, так і чоловічі риси. Такий варіант можливий, у випадку мозаїцизму, коли одна частина клітин організму має хромосоми ХХ, а інша - XY.

Номер слайду 15

2. Хибний гермафродитизм - статеві залози сформовані правильно за жіночим або чоловічим типом. Але статеві органи несуть ознаки обох статей. Це може бути наслідком дисбалансу статевих гормонів.

Номер слайду 16

Ґендер - це соціально-біологічна характеристика, через яку визначаються поняття «чоловік» і «жінка», психосоціальні та соціокультурні ролі чоловіка й жінки як особистостей, а також психолого-біологічні особливості, на які впливає стать.

Номер слайду 17

Гендер є соціальним конструктором, який визначає соціальну стать людини. Термін «ґендер» запропонував американський психоаналітик Роберт Столлер у кінці 1960-х років.

Номер слайду 18

В сучасному світі для означення статі людини використовуються два слова СТАТЬ І ГЕНДЕР

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

На відміну від від біологічної статі, ґендер є набором соціальних самоідентифікацій, які можуть як збігатися з біологічними особливостями людини, так і суперечити їм. Ґендерні відмінності формуються у процесі соціалізації - навчання ролі чоловіків та жінок від народження протягом життя.

Номер слайду 22

Запитання на закріплення знань1. Яку стать будуть мати люди з каріотипами XXX, XYY, XXY, XXYY? 2. Які особливості гермафродитизмуроблять його незручним для поширення серед ссавців? 3. Чому самовизначення статі у людини може не співпадати з її хромосомним набором?

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Опрацювати § 97 Стать у людини Завдання1. Виписати основні поняття з теми.2. Тести на закріплення знань: Код доступу 529336 відкривши посилання join.naurok.ua 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Вітюк Оксана Петрівна
    Дякую за прекрасні матеріали.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Егорова Зоя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
7493
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку