Презентація на тему: " Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин"

Про матеріал
Практична робота № 4. " Порівняння будови кровоносних систем у хребетних тварин" Послідовність виконання практичної роботи з детальним поясненням, до зошита для практичних робіт К. М. Задорожний. .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота № 4 Порівняння будови кровоносної системи хребетних тварин.

Номер слайду 2

Мета: порівняти кровоносні системи різних хребетних тварин.

Номер слайду 3

Хід роботи. Розгляньте муляжі, наведені малюнки із зображенням кровоносних систем хребетних тварин. Підпишіть, яким тваринам належать ці системи: риби, амфібії, рептилії, птахи, ссавці.

Номер слайду 4

Риби земноводні плазуни птахи ссавці

Номер слайду 5

Визначте спільні елементи будови зображення кровоносних систем . Позначте на малюнках відповідними цифрами: 1- серце; 2- артерія; 3- вена; 4- капілярна сітка; 5 – шлуночок; 6- передсердя.

Номер слайду 6

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби Амфібії Рептилії Птахи Ссавці Завдання № 1. Заповнить таблицю.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Розглянути кровоносну систему риб. (Кровоносна система у риб має двокамерне серце, через яке тече венозна кров, одне коло кровообігу; тільки у дводишних риб з’являється друге коло, завдяки чому частина крові надходить до легень, селезінки; вони є холоднокровними тваринами; кров у них червоного кольору.)

Номер слайду 9

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби 11 передсердя,1 шлуночок Короп, щука. Амфібії Рептилії Птахи Ссавці

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Розглянути кровоносну систему земноводних. (КС характеризується низкою ускладнень; у личинок земноводних кровоносна система побудована, як і у риб: двокамерне серце, одне коло кровообігу; у дорослих серце має три камери: два передсердя та шлуночок; передсердя, скорочуючись, виштовхують кров до шлуночка; зі шлуночка кров потрапляє в основні артерії і розноситься по всьому тілу. Частина крові зі шлуночка надходить до легеневих артерій і легенів; там вона перетворюється на артеріальну кров і по венах повертається до лівого передсердя(мале коло кровообігу), решта крові зі шлуночка повертає до лівого передсердя у вигляді венозної крові, але по шкірних венах сюди ж потрапляє артеріальна кров (шкіра – це один з головних органів дихання), отже у правому передсерді кров змішується. Найбідніша на кисень кров надходить до легенів, а змішана – до різних внутрішніх органів.)

Номер слайду 12

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби 11 передсердя,1 шлуночок (венозна кров)Короп, щука. Амфібії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок Жаба, саламандра. Рептилії Птахи Ссавці

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Розглянути кровоносну систему плазунів. (КС подібна до КС земноводних, але в ній є і деякі відмінності. Так, Так їхнє серце, як і у земноводних трикамерне, але у шлуночку виникає неповна перегородка; тільки у крокодилів серце чотирикамерне, але кров у них змішується поза серцем;як і земноводні плазуни належать до холоднокровних тварин, оскільки в них так само кров змішана і обмін речовин відбувається повільно.)

Номер слайду 16

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби 11 передсердя,1 шлуночок (венозна кров)Короп, щука. Амфібії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок (змішана кров)Жаба, саламандра. Рептилії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок з неповною перетинкою Ящірка, змії, черепаха, крокодили (4-х камерне серце, але кров змішується у судинах)Птахи Ссавці

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Розглянути кровоносну систему птахів. (КС характеризується наявністю чотирикамерного серця, завдяки чому артеріальна кров не змішується із венозною; до усіх органів, крім легень, надходить чиста артеріальна кров; серце відносно велике та здатне інтенсивно скорочуватися – у голуба у стані спокою серце скорочується 165 разів за одну хвилину, а під час польоту – 550 разів.)

Номер слайду 20

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби 11 передсердя,1 шлуночок (венозна кров)Короп, щука. Амфібії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок (змішана кров)Жаба, саламандра. Рептилії 2– велике і мале2 передсердя,1 шлуночок з неповною перетинкою (змішана кров)Ящірка, змії, черепаха, крокодили (4-х камерне серце, але кров змішується у судинах)Птахи 2– велике і мале2 передсердя,2 шлуночка. Ліва частина – артеріальнакров;Права - венозна. Голуби гуси. Ссавці

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Розглянути кровоносну систему ссавців. (КС в основному така сама як у птахів; у них є чотирикамерне серце, від якого беруть початок мале та велике кола кровообігу; артеріальна та венозна кров не змішуються; у ссавців, як і у птахів високий рівень обміну речовин; вони теплокровні тварини.)

Номер слайду 24

{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Група хребетних Кількість кіл кровообігу. Особливості будови серця. Приклади видів. Риби Амфібії Рептилії 2 – велике і мале2 передсердя,1 шлуночок з неповною перетинкою (змішана кров)Ящірка, змії, черепаха. Птахи 2– велике і мале2 передсердя,2 шлуночка. Ліва частина – артеріальнакров;Права - венозна. Голубі, гуси. Ссавці 2– велике і мале2 передсердя,2 шлуночка. Ліва частина – артеріальнакров;Права - венозна. Кит, дельфін, собака

Номер слайду 25

Використовуючи матеріали підручника та інших джерел, поясніть, які особливості будови кровоносних систем різних груп хребетних дозволяють їм пристосуватися до свого середовища існування.

Номер слайду 26

Висновок. У хребетних тварин кровоносна система _________, складається із _______ та _____. У риб ___ коло кровообігу, серце двокамерне. У амфібій, рептилій, птахів та ссавців _____ кола кровообігу. У амфібій, рептилій серце 3-х камерне, а у птахів та ссавців 4-х камерне.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
25 березня
Переглядів
154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку