Презентация на тему: " Поведінка тварин та методи її вивчання. Вроджена і набута поведінка"

Про матеріал
Пояснення учням сьомих класів нового матеріалу. Розглянути процеси , які визначають поведінку тварин . Поняття вродженої і набутої поведінки, біологічне значення научання в житті тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема: Поведінка тварин методи її вивчання. Вроджена та набута поведінка.

Номер слайду 3

Поведінка тварин у природі та методи її вивчання. Засновником етології є лауреат Нобелівської премії Кондрат Лоренц. Етологія вивчає всі напрями поведінкових актів тварин, взаємозв'язку та зміни їх у різних умовах навколишнього середовища і за різного стану організму. Етологія вивчає видовий та індивідуальний розвиток поведінкових актів, їхню зміну ї пристосування до постійно мінливих зовнішніх умов.

Номер слайду 4

Методи вивчення поведінки тварин. Методи вивчення поведінки у природіСпостереження. Моделювання. Експеримент

Номер слайду 5

Спостереження це – цілеспрямоване сприйняття і реєстрація поведінки досліджуваного об'єкта. Під час проведення спостереження дослідник не втручається в біологічні процеси. Будь яке наукове спостереження проводиться за певним планом і з певними цілями. Результати спостереження занотовують. Форма реєстрації результатів може бути різною: у вигляді нотаток, малюнків, кіно- або фотозйомки чи аудіозапису.

Номер слайду 6

Моделювання – це метод дослідження, в основі якого лежить імітація складних процесів зазвичай із використанням обчислювальної техніки. Особливо ефективним є застосування такого методу у вивченні групових взаємовідносин та процесів зі значною тривалістю в часі.

Номер слайду 7

Експеримент - це метод дослідження, який передбачає активне втручання дослідника. Експерименти можуть проводити як у лабораторних умовах, так і в умовах природи. Експериментальні методи належать до штучних, тому що тварини виконують певні дії за моделями, створеними людиною.

Номер слайду 8

Вроджена і набута поведінка. Подразливість – це одна з основних властивостей живого, здатність живого організму сприймати зміни зовнішнього та внутрішнього середовища й відповідати на них.

Номер слайду 9

Інстинкт – спадковий комплекс реакцій на певні дії певні зміни умов зовнішнього і внутрішнього середовища. Інстинкт - це прояви поведінки актів, обумовленні закріпленими еволюцією складними зв'язками структур і процесів організму. Реалізація інстинкту – це задоволення біологічних потреб.

Номер слайду 10

Інстинкти Спрямовані на виживання особини ХарчовіЗахисні Спрямовані на виживання виду. СтатевіБатьківськіГуртування

Номер слайду 11

Рефлекси – це відповідні реакції організму на дію зовнішнього середовища за участі центральної нервової системи. Вони можуть бути безумовними ( природніми) й умовними ( набутими)

Номер слайду 12

Безумовні рефлекси – це дихання, кашель, чхання, відсмикування руки від гарячого предмета тощо. Ці рефлекси властиві всім представникам виду, незалежно від того, бачили вони вияв таких рефлексів у своїх родичів чи ні.

Номер слайду 13

Умовні рефлекси виробляються в результаті досвіду та властивості організмам з розвиненою нервовою системою. Умовні рефлекси лежать на основі навчання. Наприклад дресирування тварин. Умовні рефлекси мають важливе пристосувальне значення й дають змогу тваринам пристосуватися до мінливих умов середовища.

Номер слайду 14

Научіння – це процес набутих нових умінь, формування нових форм поведінки тварин протягом життя. В основі научіння лежить умовні рефлекси. Умовні рефлекси. Пов'язуючи безумовні нейтральні подразники з умовними, дозволяють тварині пристосовуватися до змін зовнішнього середовища. Формую научіння є імпритинг, що базується на вродженій реакції, до якої додається індивідуальний досвід ( наприклад каченята рухаються за качкою). Інший спосіб научіння – це коли тварина навчається за принципом « проб і помилок». Це спосіб наслідування, коли тварина повторює певні дії за дорослою або досвідченою особиною.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
27 березня
Переглядів
138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку