ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ І АКТИВНІСТЬ |
Риба, яйця, молоко
Найбільше вітаміну D міститься у морській рибі – лососі, форелі, палтусі, скумбрії, трісці та макрелі. Але важливо, як
ви її приготуєте. Найкращий варіант – відварити, запекти або стушкувати, оскільки при смаженні вітамін D
руйнується. Альтернативний варіант “для лінивих” і тих, кому вічно не вистачає часу – консервований тунець та сардини або маринований атлантичний оселедець, які
можна додавати у салати. Проте якщо ви – гіпертонік або маєте проблеми з нирками, краще надати перевагу
консервованому оселедцю: у маринованому – багато солі.
У менших кількостях цей вітамін міститься у яєчних жовтках, коров’ячому молоці і продуктах, виготовлених з нього, зокрема, у вершковому маслі, печінці та інших
субпродуктах, м’ясі (свинині, яловичині) й птиці (індичці,
качці, курці), а також у натуральних зрілих сирах і сирах з пліснявою. Як бачимо, всі продукти з цього переліку – тваринного походження.
У рослинній їжі вітаміну D – менше. Лідер за кількістю мікроелемента – рослинні олії. В нижчих концентраціях він присутній в апельсиновому соку і грибах (в останніх він виробляється під дією ультрафіолету).
ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! |