Презентація на тему "Рослини-мандрівники"

Про матеріал
Презентація на тему: "Рослини-мандрівники" 6 клас, біологія. Сподіваюсь, що тема вам сподобається, бо вона дуже цікава! :)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Рослини-мандрівники»Підготувала: Пастушок Маргарита, 6-Б клас

Номер слайду 2

Існує безліч рослин-мандрівників. Навіть можна сказати що всі рослини на Землі мандрують. Рослина, як і людина, не може жити лише на одному місті. Вона мандрує в пошуках нового дому. А чи можуть рослини мандрувати без людського втручання?Звісно що можуть. З допомогою вітру насіння рослин мандрує на інші території.

Номер слайду 3

Чому це відбувається в рослин мандрівників?Рослини мандрівники, у яких насіння поширюються вітром, продукують величезну кількість насіння. Маленьке зернятко містить невелику кількість поживних речовин. Через це виживає тільки невелика їх частина. Так що рослинам доводиться якість компенсувати кількістю. Насіння, потрапивши в сприятливі умови (наприклад, зоране поле), швидко завойовують простір.

Номер слайду 4

Приклади рослин. Більшість нам добре знайомі. Це верба, осика, тополя, а також іван-чай, очерет, рогіз, кульбаба, мати й мачуха. Також персик, кукурудза, яблука і інші.

Номер слайду 5

Поширюються не тільки окремі насіння, плоди, а й цілі супліддя. Насіння деяких рослин мають спеціальні гачки, які дозволяють їм чіплятися за шерсть або пір’я тварин, одяг людини Це всім відомий лопух, реп’яхи, осока, морква і багато інших.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Як ще поширюються рослини?Домашні тварини (корови, коні, вівці) теж сприяють поширенню насіння рослин мандрівників , в тому числі і бур’янів. Птахи активно розселяють червону і чорну бузину, калину, горобину, терен, смородину, шипшину, крушину, барбарис, бересклет, брусницю, малину, суницю й інші рослини з смачними плодами. Птахи поїдають навіть отруйні для людини ягоди – вовче лико, конвалія, майнік дволиста, неїстівні плоди бруслини.

Номер слайду 8

Летючі відьми. Чи існують насправді гігантські відьми, які полюють на людей на просторах України? Легендарна рослина перекотиполе насправді невеликий кулястий кущик. Восени, коли дозріває насіння, сильні вітри відривають рослину від слабкого корінця і женуть його по степу, розкидаючи насіння. Одна рослина чіпляється за іншу, і утворюється величезна куля. Коли вітер жене і піднімає його, можна уявити перед собою летючу відьму.

Номер слайду 9

Огірки, які вибухають. Скажений огірок зобов’язаний своєю назвою рідкісним плодам. Дозріваючи, вони вибухають і розкидають насіння в радіусі 7 м навколо своїх батьків. Насіння, що розлітаються немов кулі, несуться зі швидкістю до 2 км/год.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
creative duck
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
18 березня 2021
Переглядів
19682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку