Презентація на тему: "Саморегуляція на рівні надорганізмових систем"

Про матеріал
Презентація на тему: "Саморегуляція на рівні надорганізмових систем" розкрито поняття регулюючих чинників на рівні як міжвидових, так і внутрішньовидових (внутрішньопопуляційних) взаємовідносин організмів. 11 клас профільний рівень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Саморегуляція на рівні надорганізмових систем

Номер слайду 2

Пригадаємо: Що таке популяція?

Номер слайду 3

Внутрішньовидова й міжвидова конкуренція

Номер слайду 4

Рівні саморегуляціїРегулюючі чинники діють на рівні як міжвидових, так і внутрішньовидових (внутрішньопопуляційних) взаємовідносинорганізмів.1. Міжвидової регуляції є взаємини організмів за типом «хижак - жертва». Висока чисельність жертви створює умови для розмноження хижака. Збільшення чисельності хижака, у свою чергу, знижує кількість жертви. У результаті чисельність обох видів змінюється з певною періодичністю.

Номер слайду 5

Міжвидової регуляції «паразит - хазяїн»Якщо висока чисельність хазяїв, то створюються умови для збільшення числа паразитів, а паразитарні захворювання послаблюють хазяїв і знижують їхню чисельність.

Номер слайду 6

2. Внутрішньовидові(внутрішньопопуляційні) взаємовідносини. В основі внутрішньопопуляційної регуляції лежить внутрішньовидова конкуренція. Чисельність популяції підтримується в певних межах. Коли ці межі порушуються, чисельність прагне повернутися до початкових значень. Здатність популяції підтримувати певну чисельність своїх особин називається гомеостазом популяції.

Номер слайду 7

Саморегуляція здійснюється двома взаємно врівноваженими силами:1. Здатністю до розмноження. 2. Обмеженням відтворення. З одного боку, організми прагнуть максимально розмножитися, використовуючи всі доступні можливості та ресурси. Але збільшення щільності популяці їпідсилює дію механізмів, які знижують чисельність особин. Такі механізми працюють із метою не допустити повного виснаження ресурсів середовища (мал. 29.1).

Номер слайду 8

Територіальність – це поведінка тварин з охорони своїх індивідуальних ділянок, які є для них місцем проживання, харчування та розмноження. Ефективним способом уникнути занадто високої щільності особин свого виду і зберегти можливість нормального харчування. Тварини маркують межі своїх ділянок, охороняють їх, відлякують чужинців.

Номер слайду 9

Площа ділянки залежить від розміріві способу життя тварини. Територія великих хижих ссавців може складати чимало ква-дратних кілометрів. Якщо чисельність особин збільшується, межі територій починають порушуватися. Як наслідок загострюється конкуренція. Надлишкова частина популяції за такої умови не розмножується або змушена виселятися за межі зайнятогопростору.

Номер слайду 10

Виселення як відповідна реакція на зростаючу густоту популяції властиве багатьом видам птахів і ссавців. Така поведінка є масова міграція - коли більша частина популяції розселяється за межею території, яку вона займала в осілий період. В комах, наприклад перелітної сарани.

Номер слайду 11

Територіальність у рослин знижує їхнюконкуренцію за світло, воду і вільний простір. Боротьба за територію в них здійснюється розростанням кореневої системи, збільшенням площі листя, зростанням пагонів. У жорстких умовах існування внутрішньовидова конкуренція рослин проявляється у в игляді самозріджування.

Номер слайду 12

Жорсткі форми внутрішньовидовоїконкуренції1. У рослин такою формою конкуренції є самозріджування. Коли рослини проростають густо, частина їх неминуче гине в результаті пригнічення більш сильними сусідами. У лісових насадженнях, наприклад, із сотень паростків до стану зрілих дерев доживають одиниці. Решта гине через гостру конкуренцію. Пригнічення суперників відбувається також за рахунок того, що листя і коріння виділяють токсичні сполуки.

Номер слайду 13

2. У тварин до жорстких форм внутрішньовидової конкуренції належить канібалізм-поїдання особин свого виду. Канібалізм властивий: 1. Хижим рибам, коли дорослі особини підтримують своє існування й регулюють щільність популяції за рахунок харчування власною молоддю. 2. Для деяких гризунів,3. Личинок комах насамперед тоді, коли популяція займає обмежений простір. 4.Іноді канібалізм виникає в період тривалого голодування, у популяціях хижих ссавців.

Номер слайду 14

Пригнічення росту і розвиткухімічними речовинами1. Багато рослин виділяють у навколишнє середовище речовини, які затримують ріст інших особин. Наприклад,виділення ялини спричиняють загибель багатьох проростків поблизу дорослого дерева. Отруйний сік листя волоського горіха пригнічує ріст будь-якої рослинності під його кроною. Кофеїн, що міститься в плодах і опалому листі кави, пригнічує мітоз у корінні молодих проростків цих рослин.

Номер слайду 15

2. У тварин на швидкість росту популяцій риб великий вплив мають продукти їхньої життєдіяльності, що виділяються у воду. Наприклад, за несприятливих факторів риби виробляють «феромони стресу». Під впливом цих речовин дрібна риба починає істотно від-ставати в розвитку від великої.

Номер слайду 16

Поведінкові і фізіологічні розлади. Зростання щільності популяції може супроводжуватися змінами у фізіології і поведінці особин, що призводить до зниженнянароджуваності й зростання смертності. У багатьох видів в умо-вах скупченості підвищується рівень агресивності, змінюється реакція на осіб протилежної статі і молодняк. Як наслідок, зростає смертність. спостерігалась і серед тварин у неволі. Наприклад, у приматів скупченість була причиною посилення озлобленості і ворожнечі. Сильніші особини жорстоко пригнічували слабших, і навіть матері забирали їжу у своїх дитинчат. Дитинчата в сутичках отримували травми, а іноді й гинули.

Номер слайду 17

Під час стресу від переселення змінюється гормональний баланс особин і порушується репродуктивна функція. Зокрема, у самок щурів у популяції затримується овуляція, гинуть ембріони, зникають інстинкти турботи про потомство, зменшується кількість виводків і молодих особин, гальмування росту популяції.

Номер слайду 18

Запитання та завдання1. Чи існує саморегуляція чисельності популяцій у людини? 2. Як регулюється чисельність популяціїрослин? 3. Які позитивні риси для виду надає ви-мушена міграція, спричинена перенаселенням?

Номер слайду 19

Домашнє завдання§ 29. Саморегуляція на рівні надорганізмових систем

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Еккерт Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 жовтня 2021
Переглядів
2985
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку