Презентація на тему 《 Семантика символів у поезії А. Малишка "Пісня про рушник" 》

Про матеріал
Презентація, створена Мартиненко Галиною Григорівною, учителем-методистом Білоцерківської гімназії №7 імені генерал-полковника Геннадія Воробйова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семантика символів у поезії Андрія Малишка «Пісня про рушник»

Номер слайду 2

«Пісня про рушник» народилася у співпраці Андрія Малишка з композитором Платоном Майбородою. Написана в 1956 році до фільму «Літа молодії» та присвячена матері поета. Текст пісні уперше з'являється в збірці «Серце моєї матері». Серед найвідоміших її виконавців – Квітка Цісик, Дмитро Гнатюк, Ніна Матвієнко.«Пісня про рушник» перекладена 35 мовами світу.

Номер слайду 3

Мати. Цей образ – символ чистоти й любові, матері-берегині, яка дала життя, виховувала й творила людину. Подарований вишитий матір’ю рушник буде захищати сина протягом усього життя, нагадувати про найрідніше для серця – матір і Вітчизну.

Номер слайду 4

Рушник Духовний символ українського народу, батьківської оселі, материнської любові та рідного краю. Він є оберегом дому, родини. Рушники дарувались у дорогу не випадково. За дослідженнями етнографів, семантика рушника (полотна) розкривалась у значенні дороги, пов’язаної із світлим радісним життєвим початком.

Номер слайду 5

Дорога. У даній поезії символізує життєвий шлях людини – від народження й до смерті. Це місце, де проявляється доля людини та її вдача. Далека дорога є відображенням розлуки з рідною домівкою та Батьківщиною. На ній буде багато перешкод, негараздів, які необхідно подолати заради життєвого успіху.

Номер слайду 6

Зоря. Відображає жіночне божественне світло, вічність, довершеність краси, таємниці, любові, мрії. У «Пісні про рушник» вранішня зоря є початком самостійного дорослого життя ліричного героя, у котре його «на зорі» проводжає мати.

Номер слайду 7

Росяниста доріжка, зелені луги та солов’їні гаїВтілення неповторності й краси України та щасливої долі героя, оскільки роса є передвісником погожої сонячної днини. Саме ці образи-обереги вишила мати на рушникові як вияв любові і як генетичний код української нації.

Номер слайду 8

ОчіОчі – дзеркало душі, а блакитні очі асоціюються з чистотою й щирістю материнських почуттів до сина, які він турботливо називає «хорошими». А «засмучені» вони тому, що син залишає рідній дім і вирушає у вирій викликів дорослого життя.

Номер слайду 9

«Пісня про рушник» – це гімн материнства, добра, краси, любові до людей та данина подяки й поваги народного поета священній Пам’яті Матері. Популярність пісні стала настільки великою, що багато українців вважають її народною й виконують у родинному колі й донині.

pptx
Додано
1 лютого
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку