Презентація на тему: "Соціалізація учнів"

Про матеріал

Початковий етап власне шкільної соціалізації розпочинається з моменту вступу дитини до школи. Шкільна соціалізація учнів початкових класів буде ефективною за умови забезпечення єдності навчання і виховання в стінах школи та в сім'ї.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Колектив як спеціально організоване об'єднання учнів формується не відразу… Жодне об'єднання людей спочатку не проявляє істотних ознак, які характеризують колектив. Шкільна соціалізація учнів початкових класів буде ефективною за умови забезпечення єдності навчання і виховання в стінах школи та в сім'ї.

Номер слайду 3

Перша стадія - становлення колективу (стадія початкового згуртування).

Номер слайду 4

У цей час колектив виступає, передусім, як мета виховних зусиль педагога, який прагне організаційну оформлену групу (клас) перетворити на колектив, тобто таку соціально психологічну спільність, де відносини учнів визначаються змістом їхньої спільної діяльності, її цілями, завданнями, цінностями. Організатор колективу - педагог, від нього виходять всі вимоги.

Номер слайду 5

Перша стадія вважається завершеною, коли в колективі виділився і заробив актив…вихованці згуртувалися на основі спільної мети, спільної діяльності та загальної організації.

Номер слайду 6

На другій стадії посилюється вплив активу. Тепер вже актив не тільки підтримує вимоги педагога, а й сам пред'являє їх до членів колективу…

Номер слайду 7

Якщо активісти правильно розуміють потреби колективу, то вони стають надійними помічниками педагога. Робота з активом на цьому етапі вимагає пильної уваги

Номер слайду 8

Колектив в цей час виступає вже як цілісна система…

Номер слайду 9

У загальній атмосфері доброзичливості по відношенню до кожного члена колективу, високого рівня педагогічного керівництва, стимулюючого позитивні сторони особистості, колектив стає засобом розвитку соціально важливих якостей особистості.

Номер слайду 10

Розвиток колективу на цій стадії пов'язаний з подоланням протиріч: між колективом і окремими учнями, випереджаючими у своєму розвитку вимоги колективу або, навпаки відстаючими від цих вимог.

Номер слайду 11

Третя і наступні стадії характеризують розквіт колективу. Вони відрізняються рядом особливих якостей, досягнутих на попередні...

Номер слайду 12

Соціалізація учнів не обмежується лише позакласною та позашкільної роботою. На уроках також впроваджується технологія проектів з розв’язання завдань удосконалення соціальної дійсності, що обумовлює соціалізацію учнів, налічує такі стадії зміни поведінки, як підготовка, усвідомлення, переоцінка, дія.

Номер слайду 13

З 2014-2015 н.р. у класі започатковано освітній курс «Уроки для сталого розвитку»: «Школа друзів планети. Моя щаслива планета»

Номер слайду 14

Левову частку в соціалізації учнів у сучасному освітньому просторі відіграє духовний храм – бібліотека

Номер слайду 15

Узагальненим індикатором соціалізації особистості виступає її соціальна активність. Соціальна активність не є вродженою якістю особистості. Вона формується у процесі життя.

Номер слайду 16

Участь у акціях, робота в гуртках, творчих об’єднаннях, участь у різноманітних конкурсах, участь у корисних справах є початковими ланками соціалізації особистості, у процесі якої здобувається практичний досвід громадянської дії.

Номер слайду 17

Головний принцип роботи з батьками можна виразити словами “Ніхто так багато не знає і не вміє, як всі ми разом”

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бір'єва Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 березня 2018
Переглядів
3387
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку