Презентація на тему: "Справжні тварини. Багатоклітинні тварини"

Про матеріал
Презентація створена для проведення уроку на тему: "Справжні тварини. Багатоклітинні тварини" на основі підручнику Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2018. с. 63-70.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПРАВЖНІ ТВАРИНИ

Номер слайду 2

Resources page

Номер слайду 3

МІТОХОНДРІЇ ЕУКАРІОТІВ НАЛЕЖАТЬ ДО НАЙБІЛЬШ КОНСЕРВАТИВНИХ ОРГАНЕЛ, ОСОБЛИВОСТІ ЯКИХ НЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ В ХОДІ АДАПТИВНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ, ТОМУ БУДОВА МІТОХОНДРІЙ ВКАЗУЄ НА ПОХОДЖЕННЯ ПЕВНОЇ ЕУКРІОТИЧНОЇ ГРУПИ НАДІЙНІШЕ, НІЖ АНАТОМІЧНІ ЧИ ФІЗІОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ.

Номер слайду 4

У справжніх тварин мітохондрії мають пластинчасті кристи, що є важливою відмінністю від інших груп, у яких мітохондрії можуть мати дископодібні чи трубчасті кристи.

Номер слайду 5

Хлоропластів у справжніх тварин немає, але в окремих видів поширений симбіоз з водоростямми і ціанобактеріями, завдяки чому ці істоти можуть повністю відмовитися від гетеротрофного живлення. У переважної більшості справжніх тварин живлення хемогетеротрофне, наявне активне переміщення у просторі (або упродовж життя, або на певній стадії онтогенезу). Окрім того, для справжніх тварин характерні обмежений ріст, подразливість у формі рефлексів, відсутність клітинної оболонки, запасання глікогену, наявність зародкових листків, стадій бластули і гаструли в зародковому розвитку.

Номер слайду 6

Справжні тварини. ФіластеріїКомірцеві джгутики. Багатоклітинні тварини. Справжні тварини — клітинні еукаріотичні організми, спорідненість яких доводять такі найзагальніші ознаки, як наявність у клітин одного заднього джгутика, мітохондрій з пластинчастими кристами, відсутність власних хлоропластів і фотосинтезу.

Номер слайду 7

Твариноподібні організми — збірна група неспоріднених одноклітинних організмів, об'єднаних такими морфофізілологічними ознаками, як відсутність клітинної стінки, гетеротрофне живлення та активний амебоїдний, джгутиковий або війковий рух.

Номер слайду 8

Багатоклітинні тварини

Номер слайду 9

Багатоклітинні тварини. Первинні багатоклітинніСправжні багатоклітинні тип Пластинчасті та тип Губки.немають симетріїхарактеризуються наявністю симетрії, появою справжніх тканин, органів і систем органів.з'являються травна, нервова, статева системи, органи чуттябільшість істот цієї групи вже має видільну систему, а вищі тварини — ще й кровоносну та дихальну системиу процесі ембріогенезу утворюються зародкові листки, з яких розвиваються тканини та органи дорослих тварин.

Номер слайду 10

Справжні багатоклітиннірозділ Радіальні (тип Реброплави, тип Жалкі або Кнідарії)розділ Білатеральні: група Первиннороті (тип Плоскі черви, тип Молюски, тип Кільчасті черви); група Вториннороті (тип Голкошкірі, тип Хордові)

Номер слайду 11

Багатоклітинні тварини — це організми, в яких тіло побудоване з великої кількості клітин, що спеціалізуються на здійсненні певних функцій і різняться будовою.

Номер слайду 12

Кошик венери. Кубок Нептуна. Трихоплакс. Пластинчасті — первинні багатоклітинні тварини, тіло яких складається з 5 типів клітин. У пластинчастих немає зародкових листків і органи не формуються. У них немає передньої чи задньої, верхньої чи нижньої частин тіла. Губки — первинні багатоклітинні асиметричні тварини, найзагальнішими ознаками яких є наявність пор у стінках тіла та двошаровість тіла. До типу належать близько 5000 видів прісноводних і морських губок. Первинні багатоклітинні — група примітивних асиметричних багатоклітинних тварин, у яких життєві функції виконують диференційовані клітини різних типів, які подібні до клітин одноклітинних твариноподібних організмів.

Номер слайду 13

Справжні багатоклітинні тварини — група примітивних симетричних багатоклітинних тварин, у яких життєві функції виконують різні органи і системи органів, а в життєвому циклі наявні зародкові листки. Радіальні, або Двошарові — це група справжніх багатоклітинних тварин, ознаками яких є радіальна (променева) симетрія та два зародкові листки. У межах розділу виокремлюють два типи — Реброплави та Жалкі. Це хижаки, через тіло яких можна провести дві і більше площин симетрії, у них з'являється дифузна нервова система, у тілі — кишкова порожнина, а між екто- й ентодермою наявна мезоглея, дуже добре розвинута регенерація. Білатеральні, або Тришарові — це група справжніх багатоклітинних тварин, найзагальнішими ознаками яких є білатеральна (двобічна) симетрія та три зародкові листки. Поділяють на: Первиннороті і Вториннороті

Номер слайду 14

Реброплави — це група справжніх тварин, характерною ознакою яких є наявність на тілі виступів з війками.мнеміопсис. Жалки — це група справжніх тварин, характерними ознаками яких є жалкі клітини та дві життєві форми — поліпи і медузи. До типу Жалкі належить понад 9000 видів водних тварин, об'єднаних у дві групи — Коралові поліпи (актинії, корал-мозковик, червоний корал) та Медузозоїдні (гідра звичайна, медуза-хрестовик, вухата медуза, медуза-коренерот, морська оса). Останні молекулярно-генетичні дослідження довели, що Коралові поліпи є найбільш примітивною та спільною предковою формою для всіх інших представників типу.

Номер слайду 15

До первинноротих належать Плоскі черви, Молюски, Кільчасті черви (їх поєднали у еволюційну групу на основі таких спільних ознак, як спіральне дроблення та наявність личинки троховори) та Круглі черви і Членистоногі (утворюють другу еволюційну лінію, для яких спільними ознаками є кутикула та линяння).

Номер слайду 16

ВторинноротіВони протиставляються первинноротим, від яких відрізняються ембріональним розвитком: у них первинний отвір (бластопор) стає заднім проходом, тоді як у первинноротих — ротом.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
494
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку