Презентація на тему: "Структурна організація хроматину ".

Про матеріал
Презентація на тему: "Структурна організація хроматину." Основні функції хромосом, як для тварин, так і для рослин і взагалі всіх живих істот – передача спадкової, генетичної інформації від батьків до дітей, що є основою неперервності життя. 10 клас профільний рівень. К Задорожній.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 80 Тема: Структурна організація хроматину

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Інтерфазний хроматин - являє собою комплекс ДНК і білків. Молекули ДНК в інтерфазному ядрі виглядають як переплетіння ниток, що називають хроматином.

Номер слайду 4

Білки хроматину виконують структурну й регуляторну функції. 1. Структурні білки підтримують тривимірну структуру молекули ДНК, стабілізують її та захищають від пошкоджень.2. Регуляторні білки регулюють активність генів.

Номер слайду 5

Нитки ДНК у хроматині упаковані

Номер слайду 6

Нуклеосоми - це елементарна одиниця упаковки хроматину

Номер слайду 7

Характеристики нуклеосом 1. До складу нуклеосоми входить чотири пари гістонових білків Н2 А, Н2 В, Н3 і Н4 (всього вісім білків). 2. Діаметр нуклеосомного диска становить 11 нм, а його товщина - 5,5 нм. 3. ДНК робить 1,67 оберта (147 пар нуклеотидів) навколо нуклеосомного ядра. 4. Нуклеосоми розташовані уздовж молекули ДНК на відстані 10–20 нм одна від одної. 5. Ділянка ДНК між нуклеосомами називається лінкерною ДНК і становить 10– 100 пар нуклеотидів. 6. З лінкерною ДНК між двома сусідніми нуклеосомами зв’язується гістон Н1.

Номер слайду 8

Структурна організація ДНК на різних стадіях клітинного циклу (рівні конденсації хроматину) 1. Ділянка подвійної спіралі ДНК 2. Нуклеосомний рівень ДНК намотана на білкові «намистини» - білки-гістони з утворенням нуклеосомної нитки 3. Соленоїдний рівень Скручування нуклеосомної нитки з утворенням хроматинового волокна — фібрили 4. Петельний рівень Пакування хроматинових фібрил петлями 5. Доменний рівень Утворення петельних доменів, які своєю основою кріпляться до білкового матриксу в ділянках ДНК з високим умістом A/T пар нуклеотидів 6. Хромосомний рівень Останній (вищий) рівень компактизації ДНК. Мітотична хромосома, що складається з двох хроматид.

Номер слайду 9

Структурні зміни хроматину в клітинному циклі Перед поділом клітини хроматин конденсується — ДНК скручується і за участю спеціальних білків спаковується в компактні структури — хромосоми. Щільна упаковка ДНК у хромосомах перешкоджає розривам ниток ДНК у процесі поділу клітин. Білки хроматину поділяються на оснόвні й кислі.1. Оснόвні які забезпечують просторове укладання ДНК. 2. Кислі білки хроматину переважно є регуляторними білками або ферментами, що беруть участь у метаболізмі нуклеїнових кислот.

Номер слайду 10

Практична робота Тема: Вивчення будови хромосом .1. Розгляньте хромосоми.3. Замалюйте знайдені хромосоми й підпишіть їхні частини.4. Сформулюйте висновок.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Хромосома на стадії профази

Номер слайду 13

Висновок: Основні функції хромосом, як для тварин, так і для рослин і взагалі всіх живих істот – передача спадкової, генетичної інформації від батьків до дітей, що є основою неперервності життя.

Номер слайду 14

Домашнє завдання§ 80. Структурна організація хроматину

pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку