Презентація на тему:"Утворення глікогену. Біосинтез ліпідів."

Про матеріал

Презентація на тему:"Утворення глікогену. Біосинтез ліпідів."

Мета: Ознайомити учнів з утворенням глікогену та біосинтезом ліпідів.

10 клас профіль. К. Задорожний

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Утворення глікогену. Біосинтез ліпідів

Номер слайду 2

Глікогенез - процес біосинтезу глікогену 1. У рослинах, глюкоза, що синтезована в реакціях фотосинтезу, полімеризується до крохмалю.2. У грибів, тварин і людини вуглеводи запасаються, у вигляді глікогену. Глікоген - полісахарид, полімер глюкози. Структурно глікоген є аналогом крохмалю, але має більший ступінь розгалуженості.

Номер слайду 3

Глікогенез стимулюється гормоном інсуліном. Полімеризація здійснюється кількома ферментами, що будуютьпрямі або розгалужені ланцюжки глікогену. У лінійних ділянках основного ланцюга залишки глюкози зв’язані 1,4-глікозидними зв’язками, у розгалуженнях формуються 1,6-глікозидними зв’язками

Номер слайду 4

Значення глікогену1. Вуглеводи, які ми вживаємо з їжею (хліб, фрукти, солодощі) у процесі травлення розщеплюються до глюкози, яка потрапляє в кров. Ця глюкоза може використовуватися або для поточних енергетичних потреб, або для створення запасів енергії. Спочатку організм синтезує з глюкози глікоген, а пізніше починає перетворювати глюкозу на жири. Джерело енергії

Номер слайду 5

Синтезований глікоген накопичується переважно в клітинах печінки й м’язів Його запаси є енергетичним резервом організму, що швидко мобілізується у разі потреби.

Номер слайду 6

За нестачі в організмі глюкози (через кілька годин після їжі або під час фізичних навантажень) глікоген печінки розщеплюється ферментами до глюкози. У м’язах глікоген переробляється на глюкозу винятково для локального споживання; він є головним джерелом енергії для працюючих м’язів.

Номер слайду 7

Біосинтез жирних кислот і ліпідів. Жири в організмі синтезуються з вуглеводів, тому найшвидше жирні кислоти і жири синтезуються після вживання вуглеводневої їжі. Найбільш активно цей процес відбувається у печінці та жировій тканині.

Номер слайду 8

Ліпогенез -синтез жирних кислот і жирів . Відбувається у цитоплазмі клітини. Субстратом для синтезу є - ацетил-Ко. А. Процес є циклічним: у кожному циклі до радикалу жирної кислоти, що поступово подовжується, додається два атоми Карбону. У кожному циклі використовується НАДФ ∙ H і АТФ. Кінцевим продуктом синтезу є пальмітинова кислота, що має 16 атомів Карбону.

Номер слайду 9

Інші жирні кислоти в організмі людинисинтезуються саме з пальмітинової кислоти. Але подовження ланцюгів жирних кислот до 18, 20 і 22 атомів Карбону відбувається вже не у цитоплазмі, а в мітохондріях.

Номер слайду 10

Для людини незамінними є дві жирні кислоти - лінолева і α-ліноленова. Їх джерелом може бути тільки їжа. Вони містяться у всіх рослинних оліях. Нестача таких кислот призводить до порушення обміну речовин.

Номер слайду 11

Синтезовані жирні кислоти входять доскладу інших молекул: жирів і фосфоліпідів. Стероїдні гормони (тестостерон, естрогени) синтезуються з холестеролу.

Номер слайду 12

Жири, синтезовані в печінці, транспортуються кров’ю в складі ліпопротеїнів. Жири, синтезовані в клітинах жирової тканини, запасаються в них. Холестерин

Номер слайду 13

Холестерин

Номер слайду 14

На відміну від вуглеводів, жири становлять довготривалий енергетичний резерв організму. Вуглеводи ж, запаси яких представлені в організмі людини у вигляді глікогену, виконують більш оперативну функцію енер-гопостачання протягом нетривалого часу.

Номер слайду 15

Запитання та завдання1. Чому ефективним засобом проти зайвої ваги єдієта, в якій значно обмежене споживання будь-яких вуглеводів? 2. Чому глікоген називають «твариннимкрохмалем»? 3. Як пов’язані шляхи метаболізму глюкози та жирів? 4. Порівняйте глікоген і жири як енергетичні резерви тварин і людини. 5. Чому не можна повністю виключати з раціону жири? холестерол?

Номер слайду 16

Домашнє завдання§ 49. Утворення глікогену. Біосинтез ліпідів.10 клас профіль. К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Черепаха Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гмиря Зоя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 січня 2020
Переглядів
7976
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку