Презентація на тему: "Виникнення і еволюція дихальної системи."

Про матеріал
Презентація на тему: "Виникнення і еволюція дихальної системи." розкриває питання еволюцію дихальної системи у хребетних тварин. 10 клас. Біологія профільний рівень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Виникнення і еволюція дихальної системи.§ 31. Надходження газів до організму тварин

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання § 30. Транспорт газів у кровоносній системі1. Яка система перенесить кисень від легенів до тканин?

Номер слайду 3

2. Сполуки, що зв’язують і транспортують кисень і вуглекислий газ, називають дихальними пігментами. Такими дихальними пігментами є…3. Гемоглобін надає крові червоного кольору завдяки йонам…

Номер слайду 4

4. Чому кров молюсків має синій колір?

Номер слайду 5

5. де У хребетних тварин міститься гемоглобін у яких клітинах крові…

Номер слайду 6

6. Яка структура Білкової частини гемоглобіну,що складається з чотирьох поліпептидних ланцюгів: Еритроцит. Гем. Поліпептиднийланцюг

Номер слайду 7

Які є Форми гемоглобіну?7. У капілярах легенів кисень приєднується до гемоглобіну, утворюючи ?8. Сполуку вуглекислого газу з гемоглобіном називають ?він надає венозній крові темного відтінку. 9. зв’язок з гемоглобіном може чадний газ CO. При цьому утворюється ?

Номер слайду 8

10. Як називається ферумовмісний білок, що зв’язує кисень, який надходить до серцевих і скелетних м’язів у хребетних тварин і людини?

Номер слайду 9

11. Як називається білок,що надає м’язовим волокнам червоного кольору.

Номер слайду 10

12. Як називається купрумовмісний білок, що зв’язує і переносить кисень у молюсків головоногих, черевоногих) та членистоногих (мечохвостів, павукоподібних, ракоподібних?

Номер слайду 11

Органи дихання тварин. Надходження газів до організму тварин забезпечує дихальна система, функцією якої є постачання до організму кисню і виведення з нього газоподібних продуктів обміну, насамперед вуглекислого газу.1. Дифузія газів через поверхню тіла відбувається у дрібних тварин — водних (ракоподібнихдібних, червів) або наземних, які мешкають у вологих умовах (червів, амфібій).

Номер слайду 12

2. Зябра — органи дихання водних або напівводних тварин ракоподібних, молюсків, риб, амфібій.

Номер слайду 13

Зябра мають розгалужену поверхню і рясно пронизані кровоносними капілярами.

Номер слайду 14

Дводишні риби рогозуб

Номер слайду 15

3. Трахеї — органи дихання дрібних наземних безхребетних комах, павукопобідних. Трахеї є системою дихальних трубочок, що пронизують усе тіло і відкриваються на поверхні тіла дихальцями.

Номер слайду 16

4. Легені — органи дихання наземних тва-рин (деяких черевоногих молюсків, амфібій,рептилій, птахів, ссавців).

Номер слайду 17

Група. Характерні особливості органів дихання1. Кишковопорожнинні. Плоскі черви. Круглі черви. Газообмін поверхнею тіла. 2. Кільчасті черви. Зовнішні зябра (баготоиіетинкові черви) і вся поверхня тіла (малощетинкові черви, п’явки)3. Молюски. Зябра (двостулкові, головоногі) і легені (черевоногі)4. ЧленистоногіЗябра (ракоподібні), трахеї і легені (павукоподібні), трахеї (комахи)5. Риби. Зябра. легені (дводишні риби], 6. ЗемноводніЛегені крупнокомірчасті, шкіра7. Плазуни. Легені дрібнокомірчасті .8. Птахи. Легені губчасті , повітряні мішки 9. СсавціЛегені альвеолярні.

Номер слайду 18

Еволюція дихальної системи у хребетних тварин

Номер слайду 19

Етапи еволюції зябрового апаратуу хордових:• зменшення числа зябрових щілин (від150 пар зябрових щілин у ланцетника до 4–7 пар зябрових мішків у кісткових риб)• збільшення дихальної поверхні шляхом утворення зябрових пелюсток • розвиток у кісткових риб зябрових кришок, які нагнітають потік води.

Номер слайду 20

Етапи еволюції легень у хребетних1. Відокремлення дихальних шляхів від кишечника;2. Збільшення дихальної поверхні шляхом утворення складної системи розгалужених бронхів і комірчастих легень;3. Ускладнення будови повітроносних шляхів;4. Удосконалення системи нагнітання повітря.

Номер слайду 21

Запитання та завдання1. Чому трахейна дихальна система поширенасеред дрібних тварин, таких як комахи й павукопо-дібні, і не трапляється у великих тварин? 2. У повітрі міститься значно більше кисню, ніж у воді. Чому ж більшість риб не можуть дихати на суходолі? 3. Навіщо організмам потрібен кисень?

Номер слайду 22

Дихальна система людини

Номер слайду 23

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 31.

pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
5069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку