Презентація на тему "Властивості та характеристики екосистем"

Про матеріал
Презентація до уроку з біології для 11 класу, рівень стандарту. Тема "Властивості та характеристики екосистем"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Властивості та характеристики екосистем.

Номер слайду 2

Згадайте. Що таке угруповання організмів?Які рослинні угруповання ви знаєте?Які організми називають автотрофами, гетеротрофами та міксотрофами?

Номер слайду 3

Екосистема - це сукупність організмів різних видів, які взаємодіють між собою і з середовищем у такий спосіб, що всередині системи відбуваються перетворення енергії, колообіг речовин і саморегуляція.

Номер слайду 4

Термін «екосистема» був запропонований 1935 року англійським ботаніком Артуром Тенслі.

Номер слайду 5

У структурі будь-якої екосистеми розрізняють:- абіотичну (умови середовища існування) - біотичну (сукупність взаємопов'язаних організмів) частини. До абіотичної частини належать: неорганічні сполуки (кисень, вуглекислий газ, азот, вода тощо), органічні сполуки (рештки організмів і продукти їхньої життєдіяльності),мікроклімат (середньорічна температура, вологість тощо)Біотичну частину становлять популяції організмів з різним типом живлення: продуценти - автотрофні організми (рослини, хемотрофні прокаріоти); консументи - гетеротрофні організми, які живляться іншими організмами, соками цих організмів або їхніми рештками (рослиноїдні тварини, хижаки, паразити); редуценти - гетеротрофні організми, які живляться залишками або продуктами життєдіяльності організмів, розкладаючи їх до неорганічних сполук (членистоногі, гриби, бактерії). Отже, екосистему складено з живих та неживих компонентів. У межах екосистеми відбувається повний цикл обміну речовин, починаючи з утворення органічних сполук і закінчуючи її розкладанням на неорганічні складники.

Номер слайду 6

Характеристики екосистем. Будь-якій екосистемі притаманні:видове різноманіття, щільність популяцій, біомаса, біологічна продуктивність, площа та об'єм, які займає екосистема.

Номер слайду 7

Видове різноманіття передбачає два основні компоненти - видове багатство та рівномірність. Видове різноманіття Видове багатство визначається кількістю видів в екосистемі. Інколи його виражають відношенням кількості видів до одиниці площі. Рівномірність показує співвідношення розподілу особин між видами в екосистемі

Номер слайду 8

Щільність популяцій - це відносна величина, що виражає число особин (тварин, рослин, мікроорганізмів) у розрахунку на одиницю об'єму (води, повітря або ґрунту) або поверхні (ґрунту або дна водойми) Щільність популяцій Для пташиних базарів і поселення гризунів характерна дуже висока щільність популяцій

Номер слайду 9

Біомаса - одне з найважливіших понять екології, яке означає загальну масу сирої або сухої органічної речовини екосистеми, що припадає на одиницю поверхні або об'єму місця існування. Біомаса Серед екосистем найбільшу біомасу мають тропічні ліси. Серед гетеротрофних організмів найбільшу масу в біосфері мають мікроорганізми - бактерії, гриби тощо. Усі екосистеми, від найменшої до такої глобальної, як біосфера, займають площу на поверхні Землі та мають об'єм. Кількість біомаси, відтвореної організмами екосистеми за одиницю часу, називають біологічною продуктивністю.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Угруповання живих організмів екосистеми називають біоценозом. Абіотичне середовище їх проживання — біотопом. Разом біотоп і біоценоз утворюють біогеоценоз.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

 Біосфера, як глобальна екосистема, складена з наземних, водних та, з огляду на сучасний стан, штучних екосистем. Усі пов'язані між собою екосистеми однієї природно-кліматичної зони входять до складу біома. Це поняття 1916 року ввів у біологічну літературу американський ботанік, еколог рослин і міколог Фредерік Клементс

Номер слайду 14

Біом - це великий тип екосистем, який характеризується схожим характером рослинності та займає певні регіони планети. Розрізняють наземні та водні біоми. Наземні біоми залежать від кількості сонячної радіації та вологості, тому різняться за типами рослинності, але часто з урахуванням висоти над рівнем моря. Одну з класифікацій біомів відтворено на карті

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Основні біоми України. Листопадні ліси займають здебільшого північ країни. Гірські ліси Карпат вражають красою та зачаровують. Степи (ковилові степи збереглися в заповіднику «Асканія-Нова»)

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати § 27 В зошит записати характеристику структур екосистеми і перелічити основні властивості екосистем. Вміти дати відповідь на такі питання:1. Назвіть види водних екосистем України. 2. Чим біом відрізняється від біоценозу?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Нурулліна Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
17659
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку