Презентація на тему: "ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗПОДІЛУ АЛЕЛІВ У ПОПУЛЯЦІЇ."

Про матеріал
Презентація на тему: "ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗПОДІЛУ АЛЕЛІВ У ПОПУЛЯЦІЇ." § 50. 10 клас рівень стандарту В.Соболь . В презентації розкрито: поняття генетика популяці,засновники генетики популяцій, закон Харді-Вайнберга,закон гомологічних рядів спадкової мінливості .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 50. ТЕМА: ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗПОДІЛУ АЛЕЛІВ У ПОПУЛЯЦІЇ

Номер слайду 2

ГЕНЕТИКА ПОПУЛЯЦІЙ – наука, що вивчає генетичну структуру природних популяцій, а також генетичні процеси, що в них відбуваються.

Номер слайду 3

Засновниками ГЕНЕТИКИ ПОПУЛЯЦІЙ є Р. Фішер, Дж. Холдейн, С. Райт, С. С. Четвериков, С. М. Гершензон

Номер слайду 4

Основною метою досліджень популяційної генетики є пізнання законів, що пояснюють залежності між генотипами та фенотипами особин на популяційно-видовому рівні популяцій. Поширення Людини розумної з Африки по світу (шляхи міграції й кількість років тому)

Номер слайду 5

Методи дослідження генетичного складу популяцій використовуються: 1. В антропології для вивчення історичного походження та становлення людини розумної.2. Генетика популяції відіграє важливу роль в етології для досліджень поведінки організмів.3. У систематиці, полегшують пошуки вихідного спадкового матеріалу .4. У селекції 5. Та вивчення спадкових захворювань людини у медицині.

Номер слайду 6

Математичну залежність між частотами алелів і генотипів в ідеальній популяції встановили одночасно у 1908 р. і незалежно один від одного видатний англійський математик Дж. Харді (1877– 1947) і німецький лікар В. Вайнберг (1862–1937)

Номер слайду 7

Закон Харді-Вайнберга(закон генетичної рівноваги)частота генів (генотипів) в популяції є величина стала і не змінюється з покоління в покоління. Рівновага частот генів:р2 + 2рq + q2 = 1, (100%)p +q =1, (100%)р2 - частота домінантних гомозигот (АА) 2рq - частота гетерозигот (Аа) q2 - частота рецесивних гомозигот (аа)р - частота – А q – частота - а

Номер слайду 8

Популяція, в якій зберігається генетична рівновага, називається ідеальною популяцією. Умови, за яких цей закон працює:1. Схрещування в популяції є вільним і випадковим.2. У популяції відсутня міграція.3. У популяції відсутні мутації. 4. Популяція має велику чисельність. 5. Відсутність добору за певною ознакою.

Номер слайду 9

Порівнюючи ознаки різних сортів культурних рослин і близьких до них диких видів, М. І. Вавилов (1887–1943) виявив багато спільних спадкових змін. Це допомогло йому сформулювати у 1920 р. закон гомологічних рядів спадкової мінливості. «Генетично близькі види та роди характеризуються подібними рядами спадкової мінливості з такою правильністю, що вивчивши ряд форм у межах одного виду чи роду, можна передбачити наявність форм із подібними поєднаннями ознак у межах близьких видів чи родів.»

Номер слайду 10

Завдання для самоконтролю1. Що вивчає генетика популяцій? 2. Назвіть основні галузі застосування популяційної генетики. 3. Хто і в якому році сформулював закон генетичної рівноваги? 4. Як формулюється закон генетичної рівноваги в популяціях?7. Яке значення має генетика популяцій? 8. В чому суть закону генетичної рівноваги? 9. Яке значення закону гомологічних рядів спадкової мінливості?10. Яке практичне значення мають знання закономірностей розподілу алелів у популяціях?

Номер слайду 11

Домашнє завдання § 50. ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗПОДІЛУ АЛЕЛІВ У ПОПУЛЯЦІЇ10 клас рівень стандарту В. Соболь Завдання 1. Виписати основні поняття 2. Тести на закріплення знань : Код доступу: 276666 відкривши посилання join.naurok.ua

pptx
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
5808
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку