Презентація на урок з фізики 8 клас на тему "Електричне коло та його елементи"

Про матеріал
Презентація для уроку фізики у 8 класі з теми "Електричне коло та його складові".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізика 8 клас. Тема уроку: Електричне коло і його елементи. Підготовила вчитель фізики вищої категорії філії с. Долина Делівського ліцею Николин Зіна Дмитрівна

Номер слайду 2

Мета уроку. Навчальна: навчити креслити, читати електричні схеми, складати за ними електричне коло, ознайомити з основними частинами електричного кола. Розвиваюча: розвивати в дітей спостережливість, увагу, логічне мислення та дослідницькі здібності учнів. Формувати вміння робити висновки і узагальнення на основі проведеного дослідження. Виховна: виховувати свідоме прагнення до розвитку творчих здібностей та навички самостійної роботи.

Номер слайду 3

Усне опитування учнів1. Що таке електричний струм?2. Які пристрої називаються джерелами електричного струму?3. Які процеси відбуваються в джерела електричного струму?4. Хто першим створив гальванічний елемент?5. Яка енергія перетворюється на електричну в сонячних батареях? Термоелементах?6. Наведіть приклади застосування різноманітних джерел струму?7. Чим відрізняється акумулятор від гальванічного елемента?8. Які перетворення енергії відбуваються: а) під час заряджання акумулятора? б) під час роботи акумулятора?9. Чи зміниться дія найпростішого гальванічного елемента, якщо для його виготовлення взяти пластинки з однакового металу?10. Чи можливо отримати електричний струм без джерела струму? Навести приклади.

Номер слайду 4

Електричне коло — це з’єднані провідниками в певному порядку джерело струму, споживачі, замикальні (розмикальні) пристрої.1- джерело струму (батарея гальванічних елементів):2- лампа (споживач електричної енергії);3- з’єднувальні проводи;4- ключ.

Номер слайду 5

Електрична схема — це креслення, на якому умовними позначеннями показано, з яких елементів складається електричне коло і в який спосіб ці елементи з'єднані між собою.

Номер слайду 6

Електричне коло. Схема Електричного кола

Номер слайду 7

Схема послідовного з'єднання двох ламп 

Номер слайду 8

Схема паралельного з'єднання двох ламп

Номер слайду 9

Розв’язування задач1. Накресліть схему під’єднання двох лампочок до джерела струму так, щоб перегоряння однієї не вплинуло на роботу іншої.2. Як потрібно з’єднати гальванічний елемент, дві лампочки й два ключі, щоб у разі замикання хоча ключа одночасно загорялися обидві лампочки? Накресліть відповідну схему.3. Накресліть схему з’єднання батарейки, лампочки, дзвінка і двох ключів. Лампочка вмикається щоразу, коли дзвонить дзвінок, але може працювати й у разі, коли дзвінок вимкнений.4. Накресліть схему з’єднання батарейки, двох вимикачів і одного дзвінка, при якому подзвонити можна було б із двох різних місць. Де на практиці можна використовувати таку схему?

Номер слайду 10

ВідповідіЗадача № 1 Задача № 2

Номер слайду 11

ВідповідіЗадача № 3 Задача № 4

Номер слайду 12

Творче завдання. На рисунку подано схему електричного кола. Які прилади будуть увімкнені у разі замикання таких ключів: а) ключ  S1; б) ключ S1 і S2; в) ключ S1 і S3; г) ключ S1, S2 і S3.

Номер слайду 13

VІ. Закріплення вивченого матеріалу.1. Назвати основні елементи електричного кола?2. Назвіть приклади споживачів електричної енергії?3. Що називають електричною схемою?4. Який напрямок прийнято за напрямок струму в електричному колі?

Номер слайду 14

VІІ. Домашнє завдання:  § 26; виконати вправу 26 ( 3 - 5)

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мандрикіна Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 26. Електричне коло та його елементи
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
1052
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку