Тема уроку: Надклас Риби: Різноманітність, роль у природі та значення в житті людини. Мета уроку:розглянути різноманітність Надкласу Риби, дати характеристику основним надрядам і рядам риб, показати різноманітність риб у зв’язку з пристосуванням до середовища життя; сформувати поняття про значення риб у екосистемах та житті людини
Торпедоподібна форма тіла з нерівнобоким хвостом Зябрових кришок немає, а з кожної сторони 5 – 7 зябрових щілин. Плавального міхура немає. Акули озброєні великою кількістю гострих зубів . Зуби розташовані у 5-7 рядів, із ріжучими краями. Ростуть протягом усього життя, періодично замінюючись. Переважна більшість їх - хижаки, які активно відшукують і переслідують здобич. Живляться акули іншими рибами, дельфінами, черепахами, птахами, молюсками, ракоподібними. Зяброві щілини
Ряд Скати. Придонні риби. Тіло плоске, сплющене в спинно- черевному напрямку. Хвостовий плавець тонкий у вигляді кнута. Поперечний рот та 5 пар зябрових щілин розташовані на черевній стороні. Очі розташовані на верхній стороні голови. Шкіра гладенька,захищена слизом, але деякі мають луску та шипи. Мають електричні органи. Леопардовий електричний скат. Мармуровий електричний скат
Опіки від ската. Скати мають промислове значення; більша частина скатів видобувається біля берегів Західної Європи. М'ясо багатьох видів вживається в їжу; цінуються плавці; печінка використовується для витоплення технічного жиру. Ланка харчового ланцюга. Деяких видів скатів можна тримати в домашніх умовах. Можуть поранити людину ( хвостоколи, електричні) Значення
Тіло витягнуте веретеноподібне, вкрите 5 рядами кісткових жучків: один — на спині, два по боках та два на череві. Між рядами жучків розсіяні дрібні кісткові пластинки. На голові є видовжене рило. Рот нижній, поперечний або у формі півмісяця, здатний витягуватись у трубку, оточений м’ясистими губами. Зуби відсутні, тільки у мальків є слабкі зуби, які згодом зникають. На нижній стороні рила попереду ротового отвору є 4 вусика, розташовані в ряд. Передній промінь грудного плавця добре розвинений та має вигляд колючки. Спинний плавець зміщений далеко назад. Плавальний міхур у більшості видів добре розвинений. Внутрішній скелет хрящовий, хорда зберігається на протязі всього життя. Осетроподібні
Значення. Осетрові є дуже важливою групою промислових риб. Дуже цінується чорна ікра осетрових, яка є вкрай дорогим делікатесом. М'ясо має гарні смакові якості. Внаслідок неконтрольованого вилову та забруднення водойм деякі види знаходяться під загрозою зникнення та занесені до Червоної книги: стерлядь, білуга.
Ряд Лососеподібні Тіло округлої форми, на тілі помітна бічна лінія Скелет голови має хрящову тканину, а у деяких ще зберігається хорда. Характерною ознакою є наявність особливого жирового плавника, який розташований на спинному боці тіла перед хвостовий плавцем. У нього немає променів. Прохідні риби (сьомга, кета, горбуша), але ряд видів постійно живе у прісних водоймах (форель, омуль). ГОРБУШАКЕТАНЕРКА
Голова не вкрита лускою, промені плавців м'які, плавальний міхур зберігає зв'язок із кишечником. Більшість видів цих риб мешкає у товщі води, живлячись дрібними організмами. Тіло оселедцеподібних риб сплощене з боків, а забарвлення переважно сріблясте. Бічної лінії немає або вона дуже коротка.
Значення. Оселедцеподібні є найважливішим об'єктом рибальства. Сьогодні на оселедцеподібних припадає близько 1/3 всього світового видобутку риби. Представники цього ряду постійно потерпають від непомірного вилову. В зв’язку з цим чисельність їхня постійно скорочується. Деяким видам загрожує зникнення. Зокрема, до Червоної книги України занесено чорноморсько-азовську тюльку.
Ряд Коропоподібні Ряд Коропоподібні – це дуже різноманітна група риб,які живуть по всьому світу. Ці тварини не мають зубів на щелепах, але на останній парі зябрових дуг розташовані так звані глоткові зуби, за допомогою яких коропоподібні подрібнюють рослинну їжу. Товстолобик. Густера
Карась золотий. Лин. Плітка. Краснопірка. Лящ. Короп. Значення та різноманітність. У водоймах України найпоширенішими представниками коропоподібних є лин, вусань, лящ, карась, амур. Усі вони мають велике промислове значення. Відмінні смакові якостіЛанка харчового ланцюга. Акваріумні рибки. Очищення водойм від рослинності
Найпоширеніший ряд риб. Плавці в окунеподібних переважно з колючками; За способом живлення окунеподібні є хижаками. Не має жирового плавця. Плавальний міхур не має зв’язку з кишечником. До цього ряду належать морські види: скумбрія, ставрида, тунець. На території України в прісних водоймах зустрічаються окунь звичайний, судак звичайний, йорш звичайний. Цікавим представником ряду є риба–меч, яка подеколи заходить у Чорне і Азовське море із Середземного. Вона здатна розвивати величезну швидкість – до 100 км/год. Риба - меч. Окунеподібні
Значення в житті людини та природи. Риба є цінним продуктом харчування, а також джерелом вітамінів та мінеральних речовин: К, Na, P, Mg, S, Cl, Fе, I. Головна цінність риби як продукту харчування полягає в білку. В природі риба має важливе значення в регуляції чисельності водних безхребетних. Риба є важливою ланкою в ланцюгах живлення живих організмів. Спортивне рибальство.
КистеперіКистепері риби — давня група кісткових риб, представлена реліктовим видом єдиним сучасним латимерією. 1. Скелет у неї переважно хрящовий.2. Добре розвинута хорда.3. Парні плавці слугують не лише для плавання, але й для пересування по крутих схилах вулканічного дна.4. Плавальний міхур, відходить від черевного боку передньої частини стравоходу, досить редукований і має вигляд трубки, що переходить в оточений жиром тяж.
Значення. З 1994 р. кількість риб стало зменшуватись. Дослідники думають, що ймовірна причина цього – незаконний вилов. Суворо охороняється . Виявлена латимерія (1938 р.) має велике значення для розуміння походження наземних хребетних тварин, оскільки викопні кистепері риби вважаються їхніми предками.
Дводишні Живуть в водоймах, які пересихають. Характерна автостилія. Зуби у вигляді двох масивних пластин. Тазовий пояс з однієї пластини. Парні плавці з довгою сегментованою віссю. Зяброве та легеневе дихання .“Легеневий" кровообіг. Скелет з хряща з хордою;Плавального міхура немає, замість нього одна чи дві легені,зв’язані з глоткою;Можуть впадати в сплячку.рогозуб, протоптер, лусковик
Протоптер мешкає в прісних водоймах Африки. Характерною рисою цих риб є здатність впадати в сплячку при пересиханні водойми. При довготривалих посухах можуть про жити без води до 4 років. Лусковик населяє заболочені водойми Південної Америки. Популярний у акваріумістів. Є продуктом харчування у місцевих народів. Також є об'єктом вивчення вчених, як реліктова риба що збереглася до наших часів з Юрського періоду. Рогозуб зустрічається у зарослих рослинністю водоймах північно-західної Австралії. Крім дихання зябрами, кожні 40 хв риба підіймається до поверхні, щоб вдихнути повітря. М’ясо рогозуба цінується місцевими жителями. Але на даний час вид знаходиться під охороною. Значення та різноманітність
Риб'ячий жир застосовують у харчовій промисловості, медицині, для технічних потреб. Установлено, що риб’ячий жир підвищує вміст в організмі гормону серотоніну – гормону гарного настрою ( сприяє боротьбі з депресією), знижує агресивність, пригнічує виділення гормонів стресу, які викликають спазм кровоносних судин, що живлять серцевий м’яз, і гальмує процеси зміни мозку, які призводять до втрати пам’яті й слабоумства.
. ; Риба, як сировина для виробництва. Зі шкіри плавального міхура лососевих, осетрових, сазана, сома, тріскових, з луски, кісток і хребців, одержують дуже цінний і екологічно безпечний клей, який використовують у медицині та харчовій промисловості. Він використовується в пивоварінні, виноробстві, для освітлення вина й пива, у кондитерській промисловості - для виготовлення мармеладів, желе, а також у текстильній промисловості. Шкіра таких риб, як тріска, сом, осетер, використовується в галантерейній промисловості для виготовлення сумок, гаманців, прикрас, взуття.
Сьогодні риба посідає значне місце в харчуванні людини: м'ясо риби містить 20-40 % жирів і білків і є повноцінним замінником білків м`яса, які легко перетравлюються і засвоюються, вона також містить вітаміни D,A,B1,B2,PP. . М'ясо риби багате на мінеральні речовини, у ньому міститься 1-2% мінеральних елементів ( К, Na, P, Mg, S, Cl, Fе, I ), у морській рибі багато фтору. Рибна продукція використовується у вигляді свіжої, в'яленої, солоної, консервованої риби, баликів, напівфабрикатів. З риби (осетрові, лососеві, судак, вобла, лящ, щука) одержують ікру, з багатьох виробляють харчовий медичний і технічний жир. Риба, як харчовий продукт
Риби, як методи біологічної боротьби Існуютьвиди риб (наприклад, гамбузія, плотва), яких використовують в біологічному методі боротьби з личинками кровосисних комах (наприклад, комарів), які розвиваються у водоймах. Рослиноїдні прісноводні риби: товстолобик, білий та чорний амури очищують водойми від надмірної рослинності, запобігаючи їхньому заростанню та заболочуванню.
Небезпечними для життя та здоров'я людини в купальний сезон, можуть бути хрящові риби- ряд акули: біла акула , акула-молот; ряд скати: хвостокол (морський кіт), риба-пилка. Є види отруйні для людини Це такі як морський дракончик, морський йорж, або скорпена, морський окунь. Промені плавців морських окунів мають отруту. У риби скорпени на хвості є шип із сильною отрутою, від якої людина може померти. Риба хірург також небезпечна. У неї збоку є отвір, на червоній плямі в якому захований «скальпель» - видозмінена гостра луска. Токсичні властивості має також жовч білого амура.Існують риби, здатні генерувати електричний струм. Це морські риби.(Електричні скат, вугор, сом). Розряди їх електричного току становлять небезпеку для людей.., Риби, як небезпека
Вчені різних країн не так давно почали шукати в морі ліки. Вони дослідили: Вживання жирної риби може врятувати людей від інвалідності і смерті внаслідок серцево-судинних хвороб. Вживання риб`ячого жиру зменшує прояви артриту, артеріальної гіпертензії, астми, псоріазу, мігрені, виразкового коліту, захищає від рахіту. Велика кількість представників морської фауни мають речовини з антивірусною, антимікробною, імуномоделюючою та антиоксидантною дією. Хімічна структура цих речовин відмінна від структури будь-яких сполук, що містяться у наземних формах. Ці активні продукти одержали назву харчових добавок. Особливу зацікавленість у цьому плані викликали хрящові риби. Дуже популярними є такі препарати, як «Акулячий хрящ» та «Катранол» - БАД з печінки катрана - чорноморської акули. Ці препарати застосовуються як профілактичні та комплексні засоби навіть для лікування онкозахворювань. Риби, як ліки
Деякі любителі екстріму, випробовують долю,купаючись у басейні разом з піряньями-рибками які, становлять небезпеку для будь-якої живої істоти, яка опинилася у воді. Нападають на здобич великими зграями, залишаючи за короткий час лише кістки від своєї жертви. Хтось дає себе на обїдання рибі Гарра Руфа більш відомої, як Риба- Лікар, що харчується, крім інших "ласощів", відмерлими частинками верхнього шару шкіри людини. Зараз таке рибне -СПА- стало модною тенденцією.
Риби мають також естетичне значення . Золота рибка виведена з китайського карася. На рисових полях у воді в багнюці китайці розводили карасів, у яких з’являлися різноманітні видозміни. Рибок із цікавими ознаками помістили до акваріума. І тепер їх розводять в декоративних ставках та акваріумах. Риби, як естетика
Охорона риб. Ряд. Осетроподібні Шип. Стерлядь. Осетер атлантичний. Білуга чорноморська. Ряд. ЛососеподібніЛосось чорноморський. Харіус європейський. Лосось дунайський. Умбра. Ряд. КоропоподібніВирезуб. Пічкур дунайський. Марена дніпровська. Марена кримська. Шимал дунайський. Рибець малий. Ряд. ОкунеподібніЛаврак губатий. Судак морський. Чоп великий. Чоп малий. Йорж смугастий. Горбиль світлий. Зубарик звичайний. Губань зелений. Піскарка сіра. Бичок-рижик звичайний
Вибери ознаки, які характерні для кісткових та хрящових риб: А) Мають плавальний міхур; Б) Зяброві щілини відкриваються самостійними отворами;В) Не мають плавального міхура; Г) Зяброві щілини прикриті зябровою кришкою; Д) Скелет повністю або частково кістковий; Е) Скелет повністю хрящовий; Є) Травна система закінчується клоакою; Ж) Травна система закінчується анальним отвором; З) Запліднення переважно зовнішнє; И) Запліднення внутрішнє.І) Головний мозок поділено на п'ять відділів; Хрящові : б,в,е,є,и К) Головний мозок відсутній. Кісткові: а,г,д,ж,з,і