Розробка уроку
Значення риб у житті людини.
Рибне господарство. Охорона риб.
Розробила:
вчитель біології
НВК №1 м. Немирова
Бондарчук Л.Л.
Тема : Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб.
Мета: Сформувати поняття про значення риб у екосистемах та житті людини; дати поняття “рибне господарство”; особливу увагу звернути на охорону риб; розширити знання про різноманітність кісткових риб;
Удосконалювати розумові здібності, здатність до самостійного мислення, ровивати уяву, фантазію, уміння визначати користь та шкоду організмів; розвивати спостережливість, увагу, логічне мислення та уміння робити відповідні висновки і узагальнення.
Виховувати бережливе ставлення до організмів, які оточують людину та організмів, що використовуються у господарстві; сприяти природоохоронній діяльності та екологічному вихованню.
Обладнання: таблиці «Кісткові риби», «Охорона риб», малюнки, презентація.
Тип уроку: урок- конференція
Хід уроку
Епіграф «У природі не існує зайвих організмів.»
« Вірю – не вірю»
теплої води (теплове забруднення) може викликати замор риби. (+)
9. У риб, що впадають в сплячку, обмін речовин підвищується.
10. Серце у риб завжди наповнене артеріальною кров'ю.
11. Органи тіла риби забезпечуються змішаною кров'ю.
12. Запліднення в більшості риб зовнішнє. (+)
3. Мотивація навчальної діяльності.
Навколо світ тварин чудовий
В блакитності морського дна.
Він неповторний, загадковий –
У володінні Нептуна.
Тут хижі плавають акули
І краби - велетні живуть,
Кити й медузи разом з ними
Із океанських глиб пливуть.
Та все ж найбільша шана рибі,
Що народилась в глибині,
Морська вода – її стихія,
А рідний дім – в піщанім дні.
Наша планета покрита на 2/3 океаном. Серед тварин, які заселяють водне середовище значне місце посідають риби. А якщо в світі зникне вся риба? Які будуть наслідки? Як уникнути цього?
Ми зібралися з вами на прес – конференцію, щоб більше дізнатися , яке значення для господарства і в природі мають риби. Чому ми їх повинні охороняти.
Завдання:
1.Значення риб.
2.Рибне господарство.
3.Охорона риб.
Розкажіть, будь ласка про господарське значення риб.
Науковий співробітник інституту іхтіології АН України
Медичний жир – з печінки тріски, акул, скатів. Технічний – з маси, яка залишається після виготовлення медичного жиру, з дрібної битої риби. Технічний жир застосовують у шкіряній промисловості для дублення шкір, в миловарінні, як мастило.
Риб’ячий клей - із плавальних міхурів, луски, кісток, хрящів – для освітлення деяких напоїв; у текстильному виробництві, у кондитерській промисловості, зокрема для виготовлення желе, мармеладу; в медицині – для виготовлення пластирів.
Доктор біологічних наук
Спеціаліст харчової промисловості
Понад 18% населення земної кулі задовольняють свої потреби в білках за рахунок рибної продукції.
За хімічним складом риба є багатою на білки(14,5 – 22%), жири(0,4 – 33,5%), мінеральні речовини(0,9 – 20 %), вітаміни. Споживають не цілу рибу, а лише її їстівні частини, ікру, молочко, печінку. Харчову цінність різних риб характеризують калорійність їх м’яса. Цінність риби залежить від смакових якостей м’яса, його кольору, від співвідношення їстівних і неїстівних частин. М'ясо судака менш калорійне, ніж хамса, але судак ціниться в кілька разів дорожче.
Рибу їдять свіжою, мороженою, солоною, копченою, в’яленою, сушеною, консервованою. Найпоживніша – солена риба, найменш – сушена. До надзвичайно цінних продуктів належить ікра. М'ясо риб багате на мінеральні речовини. Серед яких переважають кальцій, фосфор, калій, натрій, магній, сірка,хлор ( макроелементи). В рибі є мікроелементи – залізо, мідь, марганець, кобальт, цинк, молібден, йод, бром, фтор.
У м’ясі риб є сполуки, які називаються екстрактивними азотистими речовинами, вони сприяють кращому засвоєнню їжі.
Вчений біолог
Гамбузія – боротьба з малярією, вони поїдають личинок малярійного комара. На рисових полях для знищення насіння бур’янів використовують коропа. Для очищення заростання водойм використовують рослиноїдні риби – амура білого, тиляпію, товстолобика.
Спеціаліст харчової промисловості
Японці сприймають рибу фугу як делікатес. Щоправда, для того, щоб приготувати з неї страву, кухар повинен мати особливу кваліфікацію, підтверджену дипломом. Він повинен розбиратися в тонкощах систематики і знати всі види скалозубих риб не лише рідною , а й латиною. Він повинен знати їх анатомію(оскільки в різних частинах риби отрута міститься в різних концентраціях), мати тверду руку практикуючого хірурга. Він повинен вміти надавати першу допомогу потерпілим. За два десятиліття кінця XX століття від таких делікатесів в Японії загинуло понад 3 тис. людей, а наприкінці XX кожні 10 років гинуло близько100. В Японії існує прислів’я : « Хочеш з’їсти фугу – спочатку напиши заповіт»
Лікар
Усіх отруйних риб поділяють на активно отруйних і пасивно отруйних. До активно отруйних належить бородавчата, укол колючки якої спричиняє смерть людини, отруйним є морський йорж. До пасивно отруйних – кузовка, осмон, деякі скумбрієві ( м'ясо та ікра отруйні)
Лікар
Риби можуть спричиняти епідемію гафської хвороби, коли вони живуть у водоймах, де багато синьо – зелених водоростей. В їхньому тілі накопичуються отруйні речовини з цих водоростей, які спричиняють цю хворобу.
Коли людина з’їдає погано просмажене м'ясо риби , може заразитися паразитичними червами.
Вчений – метеоролог
Люди помітили, що риби перед негодою вискакують з води.
Перед дощем риба не клює.
Голець в ясну погоду на дні акваріума лежить нерухомо. Коли він метається – буде дощ.
Дуже сприятлива до зміни повітряного тиску риба – в’юн. Спіймався – буде дощ. В хорошу погоду – лежить на дні. За добу попереджає про зміну погоди.
Чутлива до зміни погоди щука. Якщо весняними днями перед нерестом, щука добре хапає, а потім перестає – чекай похолодання, вітру, негоди. Добрими прогнозистами є соми. Поява сомів вдень віщує негоду, грозу чи зміну погоди. Його поведінка змінюється під час грози.
Вчений – біонік
Біоніки вивчають поведінку риб і працюють над створенням нового приладу, який прогнозує землетрус – сейсмоприймача.
Жителі Японії не раз переконувались в тому, що коли в поверхневих водах з’являється глибоководна риба, яка звичайно живе на глибині 4 – 5 тис. м., значить чекай землетрусу. Здатність прогнозувати землетруси має плавальний міхур риби. Стінки його змінюють кривизну, за допомогою якої сприймають інфразвукові хвилі, які людина не чує. Сприйнявши ці хвилі, риба зразу ж пливе від них у верхній шар води.
Риби чутливі до забруднення шкідливими речовинами води. Вчені створили автоматичну систему, у якій датчиком, що сприймає зміни в концентрації розчиненої речовини, була риба – форель. У нюхові зони мозку форелі вживали електроди і з’єднали їх з мініатюрним передавачем. Сигнали, що йшли від риби реєструвалися приймачем, розміщеним на березі. Сигнали розшифровували, вони показували концентрацію речовини та місце знаходження риби.
Представник рибного господарства
Залежно від призначення розрізняють нагульні, вирощувальні, зимувальні й деякі інші типи штучних ставків. Нерестові ставки призначені для нересту риби. Вони невеликі за розмірами, прогріваються добре, їхнє ложе покрите м’якою луговою рослинністю. З нерестових ставків підрослу й зміцнілу личинку пересаджують у все більш глибокі вирощувальні ставки, де до осені підростають цьоголітки. На зиму цьоголітків переводять до глибоких проточних невеличких зимувальних ставків. Навесні наступного року однорічний молодняк із зимувальних ставків розміщають у нагульні, в яких вони виростають до товарної маси.
Еколог
В Україні охорона риб передбачає:
Білуга
Осетер азово – чорноморський
Стерлядь
Севрюга
Харіус європейський
Форель
Дунайські і чорноморські лососі
Бичок рудий
Йорж смугастий
Проблемне питання : А якщо в світі зникне вся риба? Які будуть наслідки? Як уникнути цього?
Складіть схему: « Позитивне та негативне значення риб»
« Мікрофон» : Небезпеки, які загрожують рибі:
(Можливі відповіді учнів)
- масштабний промисловий відлов риби;
- аварії танкерів;
- промислові відходи, які скидаються в водойми;
- небезпечні методи та знаряддя лову;
- вилов під час нересту;
- замори;
- вилов рідкісних риб.
« Дерево рішень»
(Можливі відповіді)
1.Один з них – це промислове штучне розведення риб. Особливо успішно в Україні розвивається ставкове рибництво. Основні види, які розводять таким чином, це короп строкатий і білий товстолобики, форель, лин, сом.
2.Акліматизація – пристосування організмів до нових біоценозів: білий амур, гамбузія.
3.Заборона вилову риб, занесених до Червоної книги: білуга чорноморська, лосось чорноморський, марена кримська, судак морський, йорж смугастий, стерлядь.
Програма збереження риб:
1.Розвиток: рибних господарств
2.Заборона:вилову рідкісних видів, застосування деяких методів і знарядь лову
3.Обмеження: місць і термінів вилову, руху транспорту та інше
4.Виховання екологічної культури та культури поведінки під час відпочинку.
Рефлексія: Чи знайшли ми рішення проблеми?
Що я нового дізнався?
Виставлення оцінок.
Підготуватися до уроку узагальнення з теми : « Риби»