Презентація " Народна іграшка"

Про матеріал
Презентація "Народна іграшка" Українська іграшка, як і саме життя нашої нації, сягає глибокої давнини. Люблячі руки мам і бабусь завжди творили для своїх малюків забавки з того, що було в домі: з клаптика тканини, рослинки чи овочу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Українська іграшка, як і саме життя нашої нації, сягає глибокої давнини. Люблячі руки мам і бабусь завжди творили для своїх малюків забавки з того, що було в домі: з клаптика тканини, рослинки чи овочу.

Номер слайду 3

Народна іграшка розвивала дитину, давала простір фантазії. Через такі забавки маля пізнавало світ. Вони були теплі, затишні, неагресивні, як більшість сучасних конвеєрних іграшок (до того ж - зроблених зі шкідливих для здоров`я малюків матеріалів).

Номер слайду 4

«Їстівні» іграшки робили до певних календарних свят. До Благовіщення випікали жайворонків. Печивом у вигляді «зірочок», «московок», «коників» і «бичків» обдаровували колядників і щедрувальників на Різдво і Новий рік.

Номер слайду 5

Усі українські іграшки навіть складно перерахувати: це свищики, мотанки, іграшковий посуд, човники, візочки, коники з вершниками, дзиги, вітрячки, деркачі, фуркала тощо. Здебільшого діти виготовляли їх самі (для себе або молодших братів і сестер).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Одна із самих традиційних та популярних керамічних іграшок – це свистунці у вигляді фігурок коня, півника, зозульки, козлика, барана. Дітям за всіх часів хотілося, щоб іграшка говорила, і тому свистунець саме така забавка. Її мова – це мова пташок, радісна і весела.

Номер слайду 8

Лялька-мотанка здавна була оберегом в українській родині. Кожна матір робила для своєї дитини ляльку, щоб та гралась. Лялька буває різної форми – великою і маленькою. Лялька-мотанка ні в якому разі не шиється, не проколюється голками чи шпильками – тільки мотається. Звідси і назва походить.

Номер слайду 9

Насправді ляльку-мотанку може зробити кожен. Для цього необхідно лише трошки часу, фантазія та мінімальні знання вишивки свого регіону.

Номер слайду 10

І пам`ятайте: лялька, зроблена своїми руками, значно тепліша та добріша, ніж куплена пластмасова, адже вона наша – лялька-мотанка.

Номер слайду 11

Здавна виробляли майстри в Україні й іграшки, які рухаються. Весело крутилися маленькі вітрячки, стукали молотками ведмеді-ковалі, танцювали по колу цап з козою. 

Номер слайду 12

Не менш улюбленою в народі завжди була й дерев'яна іграшка. Вважалося, особливо в Правобережній Україні, що найкращі дерев'яні іграшки народжуються в Яворові на Львівщині. Чого тільки тут не створюють для малечі: дитячі меблі, дерев'яний ляльковий посуд, маленькі музичні інструменти...

Номер слайду 13

Найбільше цінуються коники-гойдалки та коники на коліщатках.

Номер слайду 14

Ми багато втрачаємо від того, що сьогодні народна іграшка переживає пору забуття.

Номер слайду 15

Але завжди були по всій Україні майстри, які знаходили особливий сенс у виготовленні іграшок для дітей. Ось ті люди, з якими я познайомилася. Валентина Коновальчук і її робота

Номер слайду 16

Ірина Тюрина і її роботи

Номер слайду 17

Майстер-клас по виготовленню кози-годувальниці

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гречана Ірина Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чудная Ольга Віталіївна
    Науково. Чітко. Доступно. Творчо. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 квітня 2019
Переглядів
11286
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку